του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου
<<Μη μας ενημερώνετε για να μην ανησυχούμε>>
Είναι η ανησυχία για την κάρτα του πολίτη αδικαιολόγητη, επειδή <<δεν υπάρχει ενημέρωση>> και είναι δικαιολογημένος ο εφησυχασμός; Δεν ανησυχούν οι μη ενημερωμένοι για την κάρτα του πολίτη και έχουν αναπαυμένη τη συνείδησή τους, διότι δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Δεν έπρεπε να ανησυχούν για την άγνοιά τους αυτοί που εννοείται ότι διαθέτουν μεγαλύτερη ευαισθησία από τους πολλούς;
Ότι η ενημέρωση προκαλεί ανησυχία και η μη ενημέρωση εφησυχασμό, αυτό είναι κάτι που νιώθεται. Αυτό που δεν νιώθεται με τίποτε είναι το να μην ανησυχεί κανείς για την άγνοιά του και να επιμένει σ΄ αυτήν. Εκτός κι αν κάποιος είναι κλεισμένος στο γιάλινο πύργο του και δε νοιάζεται για το τί γίνεται γύρω του. Η ενημέρωση είναι το όπλο κατά των πονηρών.
Μια φορά ένας γύφτος πήγε να εξομολογηθεί:
-Tις ξέρεις τις Δέκα Εντολές; τον ρώτησε ο πνευματικός.
-Άρχισα να τις μαθαίνω, είπε ο άνθρωπος, αλλά άκουσα ότι θα τις καταργήσουν...
Δεν ανησυχούν λοιπόν μερικοί που έπρεπε να ανησυχούν ,ούτε γιατί είναι ανημέρωτοι. Όχι μόνο δεν τους νοιάζει, αλλά εκφράζουν εμμέσως και τη δυσαρέσκειά τους γι΄ αυτούς που νοιάζονται να ενημερωθούν, ενώ αν τους άκουγαν θα παρέμεναν ανημέρωτοι.
Ο απλός άνθρωπος ας βγάλει μόνος του το συμπέρασμα. Στην πολιτική, όταν οι κυβερνώντες δεν έχουν σκοπό να κάνουν τίποτε, καταρτίζουν επιτροπές και περιμένουν τα πορίσματά τους, για να ενημερωθούν.
Έτσι ο κόσμος δεν ανησυχεί πλέον διότι καταρτίστηκε επιτροπή και γιατί οι πολιτικοί έλαβαν το μήνυμά τους.
Για να δώσουμε μια εικόνα για τις επιτροπές που ορίζονται κάθε φορά για να μελετήσουν κάποιο θέμα, που δεν θέλουν να επιλύσουν οι κυβερνώντες θα αναφερθούμε σε κάτι ανάλογο που συνέβαινε παλιά στα δικαστήρια.
Στα δικαστήρια τώρα οι δικαστές κληρώνονται. Ο λόγος είναι ότι δεν πρέπει να είναι σχεδόν γνωστή εκ των προτέρων η έκβαση της δίκης. Γιατί όταν οι δικαστές είναι επιλεγμένοι οι αποφάσεις τους είναι σχεδόν γνωστές. Γιατί είναι γνωστή η ψυχοσύνθεσή τους, οι προκαταλήψεις τους και οι απόψεις επάνω σε ορισμένα θέματα.
Κάτι ανάλογο ισχύει για τις επιτροπές και τα πορίσματά τους. Όταν τα πορίσματα δεν είναι τα αναμενόμενα συνήθως ορίζονται νέες επιτροπές, ώσπου να βγει το επιθυμητό πόρισμα. ΟΙ επιτροπές βέβαια ξεπερνούν τα όρια της δικαιοσύνης. << Οι επιτροπές το παρακάνουν>> όπως λέει χαρακτηριστικά ο λαός. Αυτός είναι ένας σπουδαίος λόγος υπέρ της άποψης πως όταν σε ένα πολυμελές δικαστήριο η καταδικαστική απόφαση είναι ομόφωνη ο κατηγορούμενος πρέπει να αφήνεται ελεύθερος.(Βλ.κινηματογραφική ταινία <<12>> του Μιχάλκωφ.)
Κάποτε που το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση έχασε τις εκλογές στην << αυτοδιοίκηση>> ο αρχηγός του έκανε την εξής δήλωση: Σήμερα νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση.
Συμπέρασμα: << Μη μας ενημερώνετε για να μην ανησυχούμε!>>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου