30.8.15

Γιατί δεν δέχονται όλοι την αλήθεια;

του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Γιατί το Ευαγγέλιο δεν επιτρέπει να πετάμε τους μαργαρίτες μας; Γιατί να μιλάμε μόνο σ' αυτούς που είναι έτοιμοι να δεχθούν την αλήθεια;

Από αγάπη για τους ίδιους. Αν απορρίψουν την αλήθεια γιατί είναι ανέτοιμοι να την δεχθούν, θα την απορρίψουν κι όταν είναι έτοιμοι. Έτοιμος είναι κανείς για την αλήθεια όταν την αναζητήσει.

Αν την απορρίψει γιατί δεν είναι έτοιμος δεν θα την αναζητήσει ποτέ.Είναι δύσκολο χωρίς αναζήτηση , να ελευθερωθεί κανείς απ΄ τις προκαταλήψεις του

Το δίκαιο του αποικιοκράτη

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Επικρατεί στον τόπο μας το δίκαιο του αποικιοκράτη; Πώς είναι άραγε;
Για να δεις πώς είναι φαντάσου οι λίστες Λαγκάρντ να περιείχαν ονόματα φτωχών. Ή φαντάσου την φτωχή Ελλάδα να χρεωστεί πολεμικές αποζημιώσεις στη Γερμανία.

      Η Γερμανία αντί να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις για τις ζημίες που προκάλεσε στην Ελλάδα με τα στρατεύματα των ναζί, έλαβε ωσεί επιβράβευση βοήθεια ακόμα κι απ τη φτωχή Ελλάδα, για να κάνει το λεγόμενο "γερμανικό θαύμα:!
Όταν ο αποικιοκράτης αγκαρεύει κάποιον ιθαγενή να του μεταφέρει τις βαλίτσες του, του δίνει για τον κόπο του μια κλωτσιά. Αυτή είναι δικαιοσύνη, από την άποψη του αποικιοκράτη.

      Θυμηθείτε πώς αντάμοιβε ο Μεγαλέξανδρος τους φτωχούς! Ο Μεγαλέξανδρος, γιορτάζει σήμερα, ήταν γενναιόδωρος. Απορούσαν οι πολεμιστές του, όταν τους αντάμοιβε. Μα δεν έκανα τίποτε, πέρα απ΄ το καθήκον μου του πολεμιστή. Εσύ έκανες το καθήκον σου του πολεμιστή, έλεγε ο μεγαλοφυής Αλέξανδρος κι εγώ κάνω το καθήκον μου του βασιλιά.

      Το δίκαιο του αποικιοκράτη ισχύει παντού όπου υπάρχει φτώχεια και δυστυχία. Αν ο αποικιοκράτης κλέψει τον φτωχό, αυτό δεν είναι κλοπή. Ο λύκος πάντοτε τρώει του φτωχού το αρνί.
Θα μου πείτε , αυτό συμβαίνει και στην ασυλία των πολιτικών και σ΄ αυτούς που ασκούν εξουσία. Σπανίως τιμωρείται κάποιος από αυτούς.

      Το ίδιο πνεύμα επικρατεί παντού, ακόμα και στα πνευματικά δικαιώματα. Αν ένας διάσημος συγγραφέας κλέψει την ιδέα ενός άσημου, αυτό δεν είναι πνευματική κλοπή. Το αντίθετο ο άσημος πρέπει να είναι ευχαριστημένος γιατί ο διάσημος τον τίμησε παρουσιάζοντας την ιδέα του ως δική του.

      Ένας διάσημος συγγραφέας επέκρινε κάποιον άσημο συγγραφέα γιατί μνημόνευε στα παραθέματά του άσημους συγγραφείς. Δηλαδή αν ο Έλιοτ αντέγραφε τον γραμματέα του, έπρεπε να το πει;

      Οι πλούσιοι, οι διάσημοι, οι πολιτικοί μπορούν να αδικούν του φτωχούς, τους άσημους, τους απλούς πολίτες και να μη συμβαίνει τίποτα. Γι' αυτό λένε ότι τα έργα του Σαίξπηρ του τα έγραψε κάποιος άλλος.

       Έτσι κάνει η αποικιοκρατία. Αν ένα φτωχό κράτος κάνει τη βλάβη στον κόσμο που κάνουν οι μεγάλοι, που κατασκευάζουν και εμπορεύονται όπλα, ναρκωτικά κ.α.θα το είχαν φάει ζωντανό.

       Αυτό γίνεται στην αποικιοκρατία με το δίκαιο του ισχυροτέρου. Ελέχθη πως ο φιλελευθερισμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

moschoblog.blogspot.com

22.8.15

Αναζητώντας νόημα ζωής και ελευθερίας

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

«Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι άνθρωποι που δεν βρήκαν ένα νόημα ζωής δεν είχαν πια ούτε τη θέληση, ούτε το κουράγιο να ζήσουν και δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις ασθένειες. Είχαν κουραστεί ή είχαν βαρεθεί από την ανούσια ζωή τους» (Φράνκλιν- αναφέρεται στους κρατουμένους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των ναζί)

Η Αγία Γραφή συνδέει την Εντολή να τιμάει ο άνθρωπος τον πατέρα και τη μητέρα του με την μακροβιότητα: «τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου για να ζήσεις μακρά και ευτυχισμένη ζωή». Μέσα στη λιγόλογη αυτή εντολή η Γραφή αναφέρει ως αιτία μακράς ζωής εκτός από την τιμή στον πατέρα και τον πατέρα και την ευτυχισμένη ζωή. Εμμέσως συνάγεται ότι η δυστυχισμένη ζωή είναι αναπόφευκτα σύντομη.

Αν το συνειδητοποιούσαμε αυτό νωρίς δεν θα ενδίδαμε στην μιζέρια της ζωής μας, που εκτός του ότι αφαιρούν το νόημα της ζωής, επί πλέον συντομεύουν το χρόνο της.

Εκείνοι που ξέρουν πόσο στενή σχέση υπάρχει μεταξύ της ψυχικής διάθεσης του ανθρώπου, του θάρρους, της ελπίδας, της αποθάρρυνσης ή της απόγνωσης από τη μια και της οργανικής του υγείας από την άλλη, αντιλαμβάνονται ότι η ξαφνική απώλεια της ελπίδας και του θάρρους μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες.

«Για την ανθρώπινη υπόσταση αποτελεί κάτι το πολύ ουσιαστικό η επίγνωση, συνειδητή ή ασυνείδητη, της ύπαρξης ενός Θεού μέσα του».

Μόσχος Λαγκουβάρδος

20.8.15

Η έξαρση του λόγου

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Θα συνεχίσουμε την κουβέντα για το ρυθμό, έστω και μόνοι μας, Ελένη. Ο ρυθμός μας επηρεάζει τόσο πολύ, που αλλάζει ακόμα και το ήθος του ανθρώπου και προσαρμόζεται στο ρυθμό. Ο Πλάτων έλεγε, δώστε μου τους ρυθμούς και πάρτε τους νόμους.
Την αφορμή για την κουβέντα για το ρυθμό, την έδωσε η σκέψη ότι αφού οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα για την ανάπτυξη της οικονομίας, ας δουλέψουμε εμείς να αναπτύξουμε το πνεύμα μας με το ρυθμό. .

Η καλύτερη κριτική που μου έκανε ποτέ κριτικός για τα βιβλία μου είναι αυτή του Κώστα Τσιρόπουλου, που είπε 'οτι τα διακρίνει η έξαρση του λόγου. Τί είναι έξαρση του λόγου; Αν και δεν έψαξα να βρω την απάντηση, η απάντηση έψαξε και με βρήκε τελικά. Κατάλαβα ότι έξαρση είναι το βάδισμα καθ΄ υπεροχήν,η ανάπτυξη της ιδέας, το αίσθημα που γίνεται ολοένα και βαθύτερο ή το πάθος γίνεται ολοένα πιο δυνατό, σαν το κύμα, που δυναμώνει πιο πολύ όταν φτάνει στο τέλος, αντίθετα με το κύμα που όσο προχωράει γίνεται πιο αδύναμο μέχρι να σβήσει.

Η μεγαλύτερη Εντολή του Κυρίου Ιησού, που πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια στην κατάσταση που βρισκόμαστε, και που μας οδηγεί κατ΄ ευθείαν στον ύπνο είναι να αγρυπνάμε και να προσευχόμαστε. Ο ρυθμός ακόμα και στην προσευχή του Ιησού, στην καρδιακή προσευχή μαζί με τη δύναμη της Θείας Χάρης, ξυπνάει τις υπτώττουσες συνειδήσεις.

19.8.15

Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο απ΄ τον καφέ

Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο απ’ τον καφέ
Του Μ.Ε. Λαγκουβάρδου
(Απόσπασμα)

 «Ίσους ημίν αυτοίς εποίησας»

Ματθ. Κ’, 1-6

.............................................................................................................................................................

Οι Έλληνες ως λαός είμαστε βαθιά κοινωνικοί. Η Πίστη μας στο Χριστό είναι καθολικό βίωμα όπως περιγράψαμε τα καθολικά βιώματα, πιο πάνω. Μοιραζόμαστε τη χαρά και τη λύπη με όλους. Δεχόμαστε τη ζωή ως χάρισμα του Θεού και την ανταποδίδουμε στο Θεό, μέσω της αγάπης προς τους άλλους ανθρώπους. Θυμάμαι μια φορά, ένας φίλος μου, ταξιδεύοντας με το πλοίο για το Άγιος Όρος, μοίρασε δαμάσκηνα σε μια ομάδα ξένων που πήγαιναν και εκείνοι προσκυνητές στο Όρος. Όλοι ρωτούσαν πόσο κάνουν. Καθένας που έπαιρνε στη χούφτα του τα δαμάσκηνα, ρωτούσε: Άου μάτς, πόσο κάνουν κι ο φίλος μου γελούσε. Ο ατομικιστικός χαρακτήρας του Έλληνα δεν αντιμάχεται το πνεύμα της κοινωνίας. Όπου κι αν βρεθούμε επικοινωνούμε μεταξύ μας. Πιστεύουμε στην ειλικρινή επικοινωνία και στην πνευματική επαφή. Ο φιλελευθερισμός δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα. Η θεωρία του φιλελευθερισμού, δηλαδή της αγοράς χωρίς όρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ,στην κατανομή των αγαθών, τα δικαιώματα της κοινωνίας, είναι ξένος στην ψυχή του Έλληνα. Αδικεί πλούσιους και φτωχούς. Λίγη αγάπη, αν έχουμε, θα κάνουμε δικαιότερη κατανομή των αγαθών.

Τον τελευταίο καιρό, κάτι άλλαξε στις συναντήσεις μας με τους φίλους και τους γνωστούς. Δεν ρωτάμε απλώς ,χάριν εθιμοτυπίας, τι κάνουμε και πώς περνούμε. Τώρα μας ενδιαφέρει πραγματικά τι κάνουμε και πώς περνούμε. Περιμένουμε από τους άλλους να έχουν βρει κάτι καλύτερο που εμείς δεν το βλέπουμε. Πίσω απ’ τις συνηθισμένες κουβέντες κρύβεται η ανησυχία. Είναι όπως στο σεισμό ή στον πόλεμο, που ο ένας ενθαρρύνει τον άλλον. Στον πετροπόλεμο που παίζαμε μετά τον πόλεμο, η παρουσία κάποιου παιδιού που διακρινόταν για το θάρρος του, εμψύχωνε όλα τα άλλα παιδιά. Έμπαινε μπροστά και αψηφούσε τις πέτρες που έπεφταν επάνω του. Σαν τον ομηρικό Αχιλλέα στον Τρωικό πόλεμο. Όταν ο Αχιλλέας ήταν παρών νικούσε το στράτευμα των Ελλήνων. Οι Τρώες αποθαρρύνονταν και νικιούνταν. Ο θρήνος των γυναικών άρχιζε πίσω από τα τείχη.

Αγαπώ τον τόπο μου. Είναι ο μόνος τόπος στον κόσμο, που παράγει αγίους, Μέσα από τις εμπειρίες τους γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο. Χάρις στην Ελλάδα η Ευρώπη γνωρίζει τον εαυτό της, ποια είναι στην πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πράγμα. Ένας ολόκληρος κόσμος γνωρίζει τον εαυτό του. Εξάλλου ποιος μπορεί να αρνηθεί την αγάπη της Ελλάδας για τους ξένους; Αν οι δανειστές σκοπεύουν να τα πάρουν όλα, αν και στο λαό τίποτα δεν δάνεισαν, την ψυχή δεν θα την πάρουν. Αν βρίσκονται πολιτικοί πρόθυμοι να δώσουν τα πάντα, την ψυχή μας δεν θα την δώσουν, γιατί δεν την έχουν. Ανόρεχτα τους ψηφίζουμε. Άλλωστε κι αυτοί την ψήφο μας θέλουν, όχι τα αισθήματά μας. Τη φιλοσοφία αυτήν δέχτηκαν απ’ τη Δύση κι αυτήν θέλουν να επιβάλουν και στον τόπο τους. Το ίδιο κι οι δανειστές δεν θέλουν την αγάπη μας, αλλά τον φυσικό πλούτο της χώρας. Αντίσταση είναι να μένουμε άγρυπνοι, να μην αφήσουμε να μας ρίξουν στον ύπνο της προπαγάνδας, της ημιμάθειας, της διαστρέβλωσης των εννοιών... Να μείνουμε πιστοί στην Ορθοδοξία. Μείνετε άγρυπνοι μαζί μου, ζητεί ο Ιησούς από τους Μαθητές Του, στον κήπο της Γεσθημανή, την νύχτα της Προδοσίας. Μείνετε άγρυπνοι μαζί μου. Το ίδιο ζητεί κι από τον καθένα από μας.

πηγη:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ

- See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/item/24735-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B1%CF%80%E2%80%99-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD.html#sthash.VizOUQZ2.dpuf

11.8.15

Ο Χριστός υπερασπίζεται τους φτωχούς


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Από την εμπειρία των Αγίων γνωρίζουμε ότι όταν δεν είχαν καμία προστασία απ΄ τους ανθρώπους, τους προστάτευε ο Θεός. Όταν είχαν προστασία απ΄ τους ανθρώπους, έπαυε η προστασία του Θεού.

Αυτοί που έχουν προστασία απ΄ τις σκοτεινές δυνάμεις (σκοτεινές όχι με την έννοια του καλού και του κακού, αλλά με την έννοια του αγνώστου) έχουν προστασία απ΄ τις σκοτεινές δυνάμεις.

Αυτοί που έχουν προστασία απ΄ τους πολιτικούς, οι ψηφοφόροι των κομμάτων, έχουν προστασία απ΄ τα κόμματα.

Οι φτωχοί που δεν έχουν προστασία από κανέναν, απόδειξη ότι κανένας δεν τους θέλει, ούτε κόμματα, ούτε σκοτεινές δυνάμεις, έχουν προστασία απ΄ το Χριστό.

Μανία της δημοσίευσης

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Από τα δεκάξη μου χρόνια που δημοσιεύω στις εφημερίδες ποιήματα, διηγήματα κι αργότερα μικρά δοκίμια, τη μέρα της δημοσίευσης ξυπνώ πρωί κι ανυπομονώ να δω τα κείμενά μου δημοσιευμένα. Χρόνια με βασάνιζε και με βασανίζει το ερώτημα , αν είναι από την έμφυτη ανάγκη για επικοινωνία ή είναι για αυτοπροβολή. Στα νεανικά χρόνια, οι νέοι που γράφαμε είχαμε την κρυφή απαντοχή, ότι θα ρίξουμε κάποια ερωτευμένη με την ποίηση κοπέλα. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Από την εποχή του Καρυωτάκη άρχισε κιόλας η αλλαγή. Ο δυστυχισμένος ποιητής, έγραφε με απογοήτευση για το πνεύμα των γυναικών της εποχής του.Ένας Αμερικάνος ποιητής ο Άρθουρ Λαίην έγραψε αυτό το ποίημα:

ΠΟΙΗΜΑ ΑΓΑΠΗΣ

Ένας από τους φίλους μου
Γράφει ένα επικό ποίημα.

Ένας άλλος γράφει
Ένα μυθιστόρημα.

Κάποιες γυναίκες που ξέρω,
Δεν διαθέτουν παρά μόνον μια μικρή γκάμα προσοχής.

(Μετ.Μ.Λ.)

Σήμερα το πρωί ξύπνησα πάλι νωρίς και πήγα στο περίπτερο, για να δω της στήλη μου της Τρίτης στην Ελευθερία, "Λαρισινά δοκίμια", αλλά δεν υπήρχε. Ζητώ συγνώμην από τους φίλους που διάβασαν την ανακοίνωση. Δεν πειράζει. Πάντοτε προέχουν οι ανάγκες της Εφημερίδας. Απόρησα όμως, γιατί είναι εποχή δύσκολη, ο Αυγουστος, εννοώ ότι η ύλη είναι περιορισμένη, με τις διακοπές.

Αυτό δεν ισχύει για μένα. Δεν κάνω ποτέ διακοπές στο γράψιμο. Αρκεί να σας πω ότι στα Ρεθεμνιώτικα Νέα, έγραφα ένα δοκίμιο την ημέρα, επί εφτά χρόνια, χωρίς να παραλείψω ούτε μια μέρα. Μέχρι που πέθανε ο Εκδότης, ο φίλος μου Γιάννης Χαλκιαδάκης, ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του. Είχαμε συμφωνήσει έναν όρο. Να μην παραλείψω ούτε μια μέρα. Πέθανε όμως και άλλαξε και ο αρχισυντάκτης. .Η καινούρια αρχισυντάκτις με ρώτησε., αν κουράστηκα κι εγώ κατάλαβα, ότι εκείνοι κουράστηκαν από μένα. Καί έτσι έληξε η συνεργασία μας, για την οποία τους είμαι ευγνώμων.

9.8.15

Η αληθινή σύγκρουση

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στην πολιτική, η αληθινή σύγκρουση δεν είναι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς ,αλλά μεταξύ της πολιτικής και του φτωχού λαού.

8.8.15

Χαμένοι πάνω από ένα ποτήρι μπύρα

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πρώτα ο Εχθρός σου κλονίζει την εμπιστοσύνη στον πατέρα σου. Να μην έχεις εμπιστοσύνη ούτε στον πατέρα σου. Ύστερα σου δηλητηριάζει τις σχέσεις σου με την οικογένεια. Δήθεν για να μάθεις να στηρίζεσαι στον εαυτό σου. Μαζί με την εμπιστοσύνη στον πατέρα και στην οικογένεια πλήττουν την πίστη στο Χριστό και στην Εκκλησία. Ο Χριστός και η Εκκλησία δυσφημούνται ότι συνεχίζουν την πατρική εξουσία.

Το επόμενο βήμα είναι να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Τί μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος μόνος; Αυτό που δεν μπορεί να κάνει μόνος, θα το κάνει ενταγμένος στην οργάνωση. Εκθειάζεται η οργάνωση, το κόμμα.

Αλλά δεν σ΄ αφήνουν σε χλωρό κλαρί. Μετά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στον εαυτό σου, το επόμενο στάδιο είναι η αμφισβήτηση της οργάνωσης. Ούτε στην οργάνωση να έχεις εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πουθενά.

-Τουλάχιστον να εμπιστευθώ την αλήθεια. Η αλήθεια είναι άξια εμπιστοσύνης.
-Ποια αλήθεια. Την αλήθεια τη δική σου ή την αλήθεια των άλλων.
-Η αλήθεια είναι μία και ισχύει για όλους.
-Δεν είναι μία η αλήθεια. Άλλη είναι η αλήθεια η δική σου κι άλλη η αλήθεια η δική μου. Άλλη είναι η αλήθεια η ατομική κι άλλη είναι η αλήθεια η συλλογική, η αλήθεια της οργάνωσης, του κόμματος κ.λ.π. Για να μην σου πω ότι δεν υπάρχει αλήθεια. Ο Ηράκλειτος λέει, τα πάντα ρει. Η αλήθεια, κατά τον Ηράκλειτο είναι η διαρκής αλλαγή.
-Η αλήθεια που δεν ισχύει για όλους, δεν είναι αλήθεια. Συστατικό στοιχείο της αλήθειας είναι η καθολικότητα. Καθολικότητα είναι αυτό που ισχύει για όλους, σε κάθε τόπο και σε κάθε εποχή. Εννοείται για όλους τους αληθινούς ανθρώπους. Αλήθεια είναι ο αληθινός άνθρωπος, ο Ιησούς Χριστός. Κανένας δεν μπορεί να βάλλει άλλο θεμέλιο από αυτό που υπάρχει, ο Ιησούς Χριστός.

Στη Δύση η επικοινωνία είναι ψεύτικη -συμβατική- και η αγάπη ανέφικτη. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του ανθρώπου στον εαυτό του, στους άλλους και στο Θεό. Δεν μιλούν. Στο μπαρ σκυμμένοι ο καθένας επάνω σ΄ ένα ποτήρι μπύρα, χάθηκαν στη μοναξιά και στη σιωπή.

Ο Χριστός είπε να δίνουμε

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μια φορά στο Αλομπάρ μιλούσαμε για τους Κρητικούς που τους αρέσει να κερνούν όλο τον κόσμο. Κάποιος δίπλα μου, δεν ξέρω αν ήταν Κρητικός, είπε: Στον πατέρα μου άρεσε πολύ να κερνάει. Αν ήθελες να σε κάνει εχθρό του, ας τον εμπόδιζες να σε κεράσει.

Ο Χρίστος, συμμαθητής μου απ΄ το γυμνάσιο και φίλος θέλει να κερνάει. Οι Έξι δρόμοι έχουν γίνει τόπος συνάντησης πολλών που έρχονται να πάρουν τα δώρα τους απ΄ τον Χρίστο. Άλλοι τον αποκαλούν "θείο" κι άλλοι "πατέρα". Ο Χρίστος ξυπνάει πού νωρίς για να τους προλάβει.

-Έχουν όλοι αυτοί ανάγκη; τον ρωτώ.
-Έχουν χάσει τις δουλειές τους. Υπάρχουν και τεμπέληδες. Τους μαλώνω. Εγώ ξυπνάω πρωί πρωί κι εσείς κοιμάστε, τους λέω.
-Δεν σε μαλώνει η γυναίκα σου;
-Δεν είμαι σώγαμπρος. Στη γυναίκα μου αρέσει να πηγαίνει στην Εκκλησία. Δεν είπε ο Χριστός να δίνουμε; Ε΄ αυτό κάνω κι εγώ.

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η πολιτική είναι σκάκι που παίζεται από έναν παίχτη. Η αληθινή σύγκρουση είναι ανάμεσα στην πολιτική και στην μη πολιτική.

Ξένη Ποίηση (Ισπανία)

Ξένη Ποίηση

ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΑΤΣΑΔΟ (Ισπανία)

Αν είναι καλό να ζεις
Ακόμα πιο  καλό είναι να ονειρεύεσαι
Όμως το πιο καλό απ'  όλα,
Μάνα, είναι να ξυπνάς

Μετάφραση Μ.Λ.


Σχόλιο:

Ο Ματσάδο , είναι υπέρ της Εγρήγορσης.
Ο άνθρωπος να μην αφήνει να τον βάζουν
 στον ύπνο.

Ο Ματσάδο, όπως κι ο Λόρκα, είναι υπέρ
των φτωχών. Οι φτωχοί  αγρυπνούν.Η φτώ-
χεια δεν είναι ύπνος. 

Ξένη Ποίηση (Νικαράγουα)

Ξένη Ποίηση

ΠΑΜΠΛΟ ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΟΥΑΝΤΡΑ (Νικαράγουα)

Τεφροδόχος με κατατομή πολιτική

Ο αρχηγός είναι σιωπηλός
-(Σχεδιάζω το σιωπηλό του πρόσωπο)

Ο αρχηγός είναι ισχυρός
-(Σχεδιάζω το δυνατό του χέρι)

Ο αρχηγός είναι το αφεντικό αυτών που οπλοφορούν
-(Σχεδιάζω τα καύκαλα των πεθαμένων)


Μετάφραση: Μ.Λαγκουβάρδος
Περιοδικό "Διαγώνιος" 

7.8.15

Για ποιους γράφτηκε το δίκαιο;


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Κάποιος είχε οικονομικές διαφορές με τον αδελφό του, με τον οποίο είχαν κοινή γεωργική επιχείρηση.

 Όταν του ζήτησαν να προσκομίσει αποδείξεις απάντησε ότι είχε εμπιστοσύνη στον αδελφό του και δεν κρατούσε αποδείξεις. Του φαινόταν παράξενο ότι το δίκαιο αμφισβητούσε την εμπιστοσύνη μεταξύ των αδελφών:

Το δίκαιο θεωρεί εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των αδελφών; Οι νόμοι γράφονται με πρότυπο τον παλιάνθρωπο;

"Το δίκαιον υπέρ του εγρηγορότος γέγραπται;", είπαν.

Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να πιστέψει στ΄ αυτιά του: Δίκαιο έχει αυτός που δεν έχει εμπιστοσύνη στον αδερφό του, ενώ αυτός που έχει εμπιστοσύνη έχει άδικο; Τον άπιστο προστατεύει ο νόμος και τον πιστό δεν τον προστατεύει;

Ταπεινοφροσύνη, υπομονή, ανιδιοτέλεια

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ταπεινοφροσύνη, η υπομονή κι η ανιδιοτέλεια
είναι τρία δώρα απ΄ το Ευαγγγέλιο, χρήσιμα αυτή
τη δύσκολη εποχή.

Η ταπεινοφροσύνη είναι το υπέροχο
μυστικό. Ο Κύριος ζητούσε απ΄ τους
θεραπευθέντες, να κρατήσουν μυστική
την ευεργεσία που δέχθηκαν.

Η υπομονή συνίσταται σ΄ αυτό που αλλιώς
λέγεται "ζωή μέχρι το βράδυ" ή "να μην
σκάβεις όλο τον κήπο μαζί, αλλά ένα
τμήμα του κήπου την ημέρα". Αρκετόν
τη ημέρα η κακία της, για να μην φέρνουμε
κακία κι απ΄ τις άλλες μέρες.

και Ανιδιοτέλεια, η οποία συνίσταται στο
να βλέπεις τη ζωή σου ως αποστολή. Έτσι
δεν θα μας λείψει τίποτε. Όταν γύρισαν
οι εβδομήκοντα μαθητές από την απσστολή
τους - ο Κύριος δεν τους άφησε να πάρουν
μαζί τους τίποτε- τους ρώτησε, αν τους
έλειψε τίποτε και απάντησαν ότι τίποτε
δεν τους έλειψε.

6.8.15

Το ζατρίκιον της πολιτικής

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η πολιτική  είναι ζατρίκιον, που παίζεται από έναν παίχτη. Οι μετέχοντες ακόμα κι  αν διεξάγουν τίμια τον αγώνα τους, δεν παύουν να είναι πιόνια.

Η σύγκρουση, η αληθινή σύγκρουση ,δεν είναι στα άσπρα και στα μαύρα πιόνια. Η σύγκρουση είναι ανάμεσα στην πολιτική και σ'  αυτούς που καμιά πολιτική δεν τους αντιπροσωπεύει.

Η αληθινή σύγκρουση είναι μεταξύ του ύπνου και της εγρήγορσης. Η πολιτική ως μέσον χρησιμοποιείται για να βάζει τον κόσμο στον ύπνο και να τον κρατάει στην κατάσταση αυτή.

 Η εγρήγορση δεν βρίσκεται στην πολιτική. Δέχεται τις επιθέσεις της πολιτικής και αγωνίζεται να μένει άγρυπνη.

4.8.15

Αλλοτρίωση, η περιπέτεια του πνεύματος



Λαρισινά δοκίμια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

Αλλοτρίωση, η περιπέτεια του πνεύματος

"Θαρσείτε. Εγώ ειμί." (Ματθ.14:27)

        Ένας φίλος μου αναστέναζε συχνά κι έλεγε τον γνωστό στίχο του Βάρναλη, "Αχ, ζωή που μού 'λεγες, πως θα γινόμουν άλλος." Ο στίχος του Βάρναλη που αγαπούσε ο φίλος μου, εκφράζει μια πανανθρώπινη εμπειρία, που την είχε βιώσει έντονα: Ο φίλος μου ήταν ένα χωριατόπαιδο που σπούδασε και έγινε επιστήμων. Επιμελής καθώς ήταν απέκτησε γρήγορα φήμη και μετά από κάμποσα χρόνια, όχι ευκαταφρόνητη περιουσία. Αλλά αντί να ελέγξει ο φίλος μου την περιουσία που απέκτησε με πολλούς κόπους, κατέληξε να τον ελέγχει η περιουσία του. Τα κτίσματα ήθελαν συντήρηση, οι ενοικιαστές δεν ήταν όλοι καλοπληρωτές, τα χωράφια ήθελαν να προσέχεις να μην τα καταπατούν οι γείτονες. Όλη αυτή η δραστηριότητα, όπως λένε οι μοναχοί, δεν είναι παρά ο πάταγος από την πτώση του ανθρώπου στην ανυπαρξία. Στο τέλος συμφωνούσε μαζί τους κι ο φίλος μου, παρόλο που δεν είχε κλήση στον μοναχισμό. Αν ήξερα, τί ήταν όλα αυτά, είπε κάποτε, θά 'μενα με τον πατέρα μου στα πρόβατα.
       Η αιτία για τα προβλήματα στη ζωή, είναι η δυσαρμονία ανάμεσα στο πνεύμα του ανθρώπου και στον υλικό κόσμο στον οποίο έχει ανάγκη να υπάρξει. Στην Τέχνη, ιδίως, αλλά και σε κάθε πνευματική δημιουργία, η δυσαρμονία αυτή είναι ακόμα πιο αισθητή. Κάθε καλλιτέχνης ,λέει ο Ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέϊ Ταρκόφσκυ στο ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε γι' αυτόν, , έχει σκοπό να περιγράψει τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, όσο πιο πιστά μπορεί.Αυτό θέλουμε όλοι. Πάντα με απασχολούν τα ίδια προβλήματα. Σε όλες μου τις ταινίες το αίτιο είναι πάντα το ίδιο: να αφηγηθούν τον εσωτερικό διχασμό του ανθρώπου, την αντίφαση ανάμεσα στο πνεύμα και την ύλη, ανάμεσα στα πνευματικά ιδεώδη και την ανάγκη να υπάρξεις στον υλικό κόσμο. Αυτός ο διχασμός είναι πολύ σημαντικός για μένα, γιατί αυτός δημιουργεί και όλα τα προβλήματα στη ζωή μας.
         Ποτέ ίσως άλλη γενιά δεν έζησε πιο έντονα το διχασμό για τον οποίο μιλάει ο Ταρκόφσκυ, όσο η δική μας τώρα, που ο άνθρωπος με την αγωνία για τα οικονομικά χάνει τον εαυτό του. Λες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο στη ζωή εκτός από χρήματα με τον εκβιασμό που κάνουν στο λαό μας , ιδίως στους φτωχούς ανθρώπους οι δήθεν εταίροι της Ελλάδος.
       Το πνεύμα του Θεού, το βιώνεις είτε ως αόρατη παρουσία είτε ως απουσία. Με την αίσθηση της παρουσίας του Θεού, μπορείς να μιλάς μαζί του και να σου μιλάει. Υπάρχουν όμως και στιγμές αμφιβολίας, που λες ότι δεν είναι παρά μα ψευδαίσθηση. Αλλά η αμφιβολία, όπως κάθε ψέμα, δεν διαρκεί και έχεις πάλι την αίσθηση της παρουσίας του πνεύματος του Θεού.
       Το πνεύμα του Θεού το βιώνεις επίσης όπως βιώνεις την απουσία κάποιου δικού σου, που βρίσκεται σε χώρα μακρινή και δεν είναι κοντά σου για να του μιλάς και να ακούει ό,τι του λες. Η αίσθηση της απουσίας του Θεού είναι το ίδιο οδυνηρή όπως κι η απουσία του αγαπημένου σου στην ξενιτειά. Πιστεύουμε στο Θεό είτε έχοντας τα σημάδια της παρουσίας του είτε όταν νιώθουμε ότι λείπει απ΄ τη ζωή μας. Δεν υπάρχουν άθεοι παρά μόνον αντίθεοι.
        Ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στην πιο ψηλή κορυφή των ΙμαλαΪων, ο Χίλαρυ, γράφει στο ημερολόγιό του, πως όσο πορευόταν μόνος , ένιωθε την παρουσία κάποιυ δίπλα του. Δεν ήταν ο εαυτός του.Γνώριζε τον εαυτό του απ΄ τις αμφιβολίες του. Ο Χίλαρυ ένιωθε κάποιον δίπλα του να συμβαδίζει και να τον ενισχύει. "Στην αποθάρρυνση συμβαδίζει ο Ιησούς."(Ρ.Ζιράρ)
        Στίχοι, όπως αυτοί, «ανεπαισθήτως γύρω μου έκτισαν τείχη», «οξειδώθηκα μες στη νοτιά των ανθρώπων», «Πού να βρω την ψυχή μου;» εκφράζουν τον αγώνα του πνεύματος σ’ ένα εχθρικό κόσμο. Ο αγώνας αυτός του πνεύματος αποτελεί επίσης το θέμα ταινιών , μεγάλων σκηνοθετών, οι οποίες αποτελούν αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως είναι οι ταινίες «Πολίτης Κέϊν» του Όρσον Ουέλες, «Η κραυγή» του Αντονιόνι, «Η Σιωπή» του Ίγκμαρ Μπέργκμαν, «Η Θυσία» του Αντρέϊ Ταρκόφσκυ, «Ο μεθυσμένος Άγγελος» του Ακίρα Κουροσάβα κ.α΄.
       Ο Ιακώβ, ο Ιώβ, ο Οδυσσέας , την αρχαία εποχή κι οι χαρακτήρες των ηρώων της Μεγάλης Τέχνης της σύγχρονης εποχής, διακρίνονται για τον αγώνα τους να διατηρήσουν την οντότητά τους, την αυθυπαρξία τους, να μην γίνουν έρμαια των καταστάσεων ή της διάθεσης των άλλων. Να αισθάνονται ότι ανήκουν, ότι συμμετέχουν στην κοινωνία που τους περιβάλλει και στον πολιτισμό της. Να μην αλλοτριωθούν. «Η λέξη παράγεται από το επίθετο αλλότριος, που δηλώνει τον ξένο, τον ξένο από τον εαυτό του και τη φύση του, αυτόν που ανήκει σε άλλον, τον ετεροκαθοριζόμενο, τον μη έχοντα αυτονομία.. «Το κύριο χαρακτηριστικό της αλλοτρίωσης είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι πια κύριοι πάνω στις κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησαν, αλλά κυριαρχούνται τώρα οι ίδιοι από αυτές (Ν.Ντουμ). «Σ΄ αυτήν την εξορία τη στερημένη από τις αναμνήσεις μιας χαμένης πατρίδας ή από την ελπίδα μιας γης της επαγγελίας δεν υπάρχει βοήθεια.» (Καμύ) *
         Με ποιό τρόπο θα αποκτήσει ο σημερινός αλλοτριωμένος άνθρωπος την εσωτερική του ειρήνη; Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς.Το γιατρικό της αλλοτρίωσης που με διαφόρους τρόπους μας βασανίζει βρίσκεται στην ταπεινοφροσύνη. Να ταπεινωθούμε μπροστά στο Θεό. Παν γόνυ κάμψει και πάσα γλώσσα εξομολογήσεται τω Θεώ.
          Στο Γεροντικό, το βιβλίο που περιέχει ιστορίες από το βίο των Αγίων Πατέρων της Ερήμου, διαβάζουμε τα εξής: «Έλεγε η αμμάς Θεοδώρα ότι ούτε η άσκηση σώζει ούτε η αγρυπνία ούτε οποιοσδήποτε κόπος, παρά μόνο η ταπεινοφροσύνη: Ήταν ένας αναχωρητής που έτρεπε σε φυγή τους δαίμονες και τους εξέταζε με ερωτήματα:
       « Με τι βγαίνετε από τον άνθρωπο; Με νηστεία;» Και έλεγαν: «Εμείς ούτε τρώμε ούτε πίνουμε». «Με αγρυπνία;» Και απαντούσαν: «Εμείς δεν κοιμόμαστε.» «Με την ερημική ζωή;» Και έλεγαν: « Εμείς στις ερήμους ζούμε.» «Με τι, λοιπόν, φεύγετε;» Και είπαν: «Τίποτε δεν μας νικάει παρά μόνο η ταπεινοφροσύνη.» (Το Μέγα Γεροντικόν, Δ’ τόμος, Έκδοση Ι. Ησυχ. Το γενέσιον της Θεοτόκου, Πανόραμα Θεσσαλονίκης).
-
*Λεξικό Εννοιών του Αργύρη Ματακιά, εκδόσεις Πελεκάνος.

Περί δημοκρατίας

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η δημοκρατία είναι πολίτευμα. Απ το "πόλις". Πόλις κατά τους αρχαίους είναι ο χώρος όπου συγκεντρωνόμαστε για το κοινό καλό. Προϋποθέτει η πόλις πολίτες δηλαδή αυτοπεριοριζόμενους για το κοινό καλό. Σ' αυτούς λειτουργεί το πολίτευμα της δημοκρατίας. Αν δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε πολίτες, δεν φταίει η δημοκρατία.

3.8.15

ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ήμερωμένος είναι αυτός που δεν έχει αγριότητα ή που η αγριότητα υπάρχει μέσα του, αλλά δεν την εκδηλώνει;
Στον άνθρωπο ημερωμένος δεν είναι αυτός που δεν έχει αγριότητα, αλλά αυτός που την συγκρατεί.
Άραγε οι σκύλοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία ή στη δεύτερη, Δεν έχουν αγριότητα ή έχουν και την συγκρατούν;
Αν έχουν και την συγκρατούν σημαίνει ότι έχουν ηθικά ελατήρια. Αλλά η επιστήμη λέει πως τα ζώα δεν έχουν ηθικά ελατήρια, γι΄ αυτό και δεν έχουν ευθύνη. Τα ζώα είναι αθώα.
Αν, λοιπόν, οι σκύλοι και έχουν αγριότητα και δεν την συγκρατούν, σημαίνει ότι δεν εκδηλώνουν την αγριότητά τους, διότι δεν υπάρχει η αιτία, η οποία θα την προκαλέσει. Π.χ. η αιτία που προκαλεί την αγριότητα του σκύλου είναι ο κινούμενος στόχος. Δεν ξέρω αν αυτή η αιτία είναι για όλους τους σκύλους ή μόνο για τους κυνηγετικούς. Νομίζω ότι είναι για όλους.
Εμπιστευόμαστε λοιπόν τους σκύλους, με την καλή ελπίδα, ότι κάτι δεν θα τους προκαλέσει. Ο ενήλικος μπορεί να αντιληφθεί την αιτία που ενδεχομένως να προκαλέσει το σκύλο του και να δώσει την ανάλογη προσοχή. Νομίζω ο ανήλικος και το παιδί δεν έχει αυτή την αντίληψη

2.8.15

Δεν μας αγαπούν οι οικονομολόγοι;

Λαρισινά δοκίμια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

Δεν μας αγαπούν καθόλου οι οικονομολόγοι;

Προσέχετε από της ζύμης των Φαρισαίων,
ήτις εστιν υπόκρισις
Λουκάς

Όταν ακούω τους οικονομολόγους να μιλάνε , έχω την εντύπωση, ότι συμβαίνουν δύο τινά ή δεν μας αγαπούν καθόλου ή δεν καταλαβαίνουν οι ίδιοι τί λένε. Ότι δεν καταλαβαίνουν οι ίδιοι τι λένε δεν τολμώ να το σκεφτώ. Ότι δεν μας αγαπούν καθόλου είναι πολύ πιθανόν, αφού ούτε τον εαυτό τους λυπούνται και σπουδάζουν οικονομία
Τα επαγγέλματα μας επηρεάζουν. Τους φαρμακοποιούς π.χ. τους επηρεάζει η ακρίβεια στα φάρμακα; Όταν μια ζωή, μετρούν τις σκόνες και τα οξέα με το σταγονόμετρο, επόμενο είναι αυτό να περάσει και στο χαρακτήρα τους και να ζητούν παντού ακρίβεια. Κάποιος έλεγε για τους χρυσοχόους πως το χρώμα τους είναι χρυσαφί και πως οι πωλητές ακριβών στυλογράφων είναι σε όλο τον κόσμο σνομπ. .
Ο ελληνικός λαός, με την μακραίωνη παράδοση της χάρης του Θεού, ως άκτιστης ενέργειας, θεωρεί φυλακή τον περιορισμό του στην ιδιοτέλεια. Αν ήθελες ο πατέρας μου να σε κάνει εχθρό του, είπε ο νεαρός δίπλα μου στο Αλομπαρ, στην οδό Φιλελλήνων , ας τον εμπόδιζες να σε κεράσει.
Στην Κρήτη, μόλις πατήσεις το πόδι σου σε παραδοσιακό καφενείο, πριν προλάβεις ακόμα να καθίσεις θ΄ ακούσεις κάποιον να παραγγέλνει μια τσικουδιά για σένα, αν και σε βλέπει για πρώτη φορά στη ζωή του. Ο λαός μας χαίρεται όταν κερνάει, τουλάχιστον έτσι γινόταν πριν γίνουμε Ευρώπη.
Ένας μάστορας που έζησε 40 χρόνια στην Ευρώπη μου έλεγε κάποτε, την ώρα που τρώγαμε μαζί στο λαϊκό μαγειρείο των Αδελφών Σκουράλη, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, πως δεν ξαναπήγε ποτέ. Είναι ικανοί να περιμένουν για ένα μικροποσό με τις ώρες πίσω από μια κλειστή πόρτα, είπε. Μια φορά, ένας διευθυντής έχασε μισό φράγκο και το ανακοίνωσε με τα μεγάφωνα.. Μια ελληνική παροιμία για την οικονομία λέει: «Η οικονομία είναι καλή, κατά την γνώμη των κληρονόμων».
Καταλαβαίνω τη θεωρία της Σχετικότητας, τη θεωρία της Απροσδιοριστίας, τους Διαλόγους του Πλάτωνος, τα έργα του Αριστοτέλη, τους Στωϊκούς, τους Κυνικούς, τους Τραγικούς, τους Λυρικούς, αλλά τους οικονομολόγους δεν τους καταλαβαίνω. Μήπως ούτε οι ίδιοι καταλαβαίνουν τα λόγια τους;
Γνωρίζω ότι όταν μιλάμε δεν θα μας καταλάβουν οι άλλοι, αν εμείς δεν καταλαβαίνουμε αυτά που λέμε. Αυτό είναι κανόνας χωρίς εξαίρεση. Ακόμα και στο κήρυγμα στην Εκκλησία, αν ο ιεροκήρυκας δεν καταλαβαίνει το κήρυγμά του, ούτε το εκκλησίασμα το καταλαβαίνει.
Μια φορά ένας ιεροκήρυκας είπε μόνο λίγα λόγια στο κήρυγμά του και καταχειροκροτήθηκε. Απορώντας για το θερμό χειροκρότημα, ρώτησε κάποιον, τί είπε που τους άρεσε τόσο πολύ. Δεν ξέρω τί είπες, του απάντησε ο άνθρωπος, αλλά είπες λίγα.
Ομολογώ, ότι μόνο σε έλλειψη αγάπης των οικονομολόγων θα μπορούσε να αποδοθεί η ακατανοησία τους . Μόνο ό,τι λέγεται με αγάπη, θα ακουστεί. Δεν μας αγαπούν καθόλου οι οικονομολόγοι;
          Ξέρουμε όλοι λίγο πολύ το ρόλο της ψυχολογίας στην οικονομία. Λένε, πως μια φορά σε κάποια τράπεζα ένα παιδάκι φώναξε "τα λεφτά μου" και έγινε ραγδαία πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, γιατί προκλήθηκε αστάθεια και πανικός

Αυτό που τώρα κολλάει το μυαλό μου ως προς την οικονομία είναι η τρομοκρατία της επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα και στην εθνική κυριαρχία προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας μας. Ο τρόμος μας είναι άγνοια γενικά και στην προκειμένη περίπτωση είναι άγνοια των νόμων της οικονομίας.
Πρόσθεσε και την ακατανοησία και σύγχυση των οικονομολόγων για να δεις ότι ο λαός μας υποφέρει, όσο ποτέ με την παρούσα πολιτική και οικονομική κατάσταση. Περάσαμε ως Γένος και άλλες μεγάλες δυσκολίες και επιβιώσαμε χάρις στην αγάπη μας, που είναι στην πραγματικότητα υπέρτατη κατανόηση, όταν είναι ανιδιοτελής.
Χωρίς αγάπη δε γίνεται.. Η Ευρώπη έχει πάρει τον απόθαρρό της. Θεωρεί την επικοινωνία ανειλικρινή και την αγάπη ανέφικτη. .Εμείς πιστεύουμε στην ανιδιοτελή αγάπη. Το Ευαγγέλιο είναι ένας ύμνος της ανιδιοτελούς αγάπης. Δεν επιτρέπει να δανείζουμε με τόκο γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, γιατί οι τόκοι είναι υποκρισία.