30.4.13

ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο με ανώτερα αισθήματα, όπως είναι το αίσθημα του ωραίου, το αίσθημα του δικαίου, το αίσθημα του αληθινού. Οι καρποί του Αγίου Πνεύματος είναι, όπως λέει η Γραφή, δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά πνευματική!

Γιατί ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο με το αίσθημα του ωραίου; Το αίσθημα του δικαίου και το αίσθημα του αληθινού τον βοηθάνε να ζήσει με τους άλλους. Η πιο βασική ανάγκη, μετά το ψωμί , είναι η ανάγκη της συναναστροφής. Κανένας δεν μπορεί να ζήσει μόνος.

Ακόμα και σκληροτράχηλοι, πωρωμένοι εγκληματίες δεν αντέχουν την απομόνωση. Η πιο φριχτή ποινή, πιο αβάσταχτη κι απ΄ την ποινή του θανάτου είναι αυτή που επέβαλαν οι αντάρτες στο βουνό, η ποινή "της γενικής περιφρόνησης".

Έχουμε ανάγκη τους άλλους και τα περισσότερα, αν όλα τα πράγματα, έχουν την αξία που έχουν, χάρις στους άλλους. Σκέψου τι κουτό αίσθημα είναι αυτό της αυτονομίας και του εγωισμού. Πολλοί θέλουν να ζούν αυτόνομα ακόμα κι απ΄ το Θεό!

Το αίσθημα του ωραίου μας χάρισε ο Θεός, μόνο για την χαρά και για την αισθητική συγκίνηση; Μήπως το αίσθημα του ωραίου έχει κάποιο βαθύτερο μήνυμα και δεν είναι μόνο για την αισθητική;

29.4.13

ΕΜΠΤΥΣΜΟΙ!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Τόσο πολύ μας ενοχλούν εκείνοι που δεν μας μοιάζουν"! Έτσι σχολίασε ο Σεφέρης το φέρσιμο κάποιων που τράβηξαν τη σκάλα απ΄ το Θεόφιλο, την ώρα που ζωγράφιζε σ΄ ένα τοίχο, από όπου έπεσε και χτύπησε.

Θυμάμαι τα λόγια αυτά του Σεφέρη, όταν βλέπω πόσο ενοχλεί κάποιους ο σταυρός που φοράω στο στήθος μου. Μερικοί φτύνουν μπροστά μου επιδεικτικά! Γελάω μέσα μου. Κύριε, δεν αξίζω τέτοια τιμή!

Θα θυμάμαι στο νεκροκρέβατό μου* τους εμπτυσμούς χάριν του σταυρού του Κυρίου, ενώ θά ΄χω ξεχάσει τη στιγμή που με τίμησαν για την προσφορά μου στα γράμματα!

*
Παραφράζοντας τα λόγια του Τζακ Κέρουακ "Στο νεκροκρέβατό μου, θα τη θυμάμαι εκείνη τη μέρα στο ρυάκι, και θά ' χω ξεχάσει τη μέρα, που η Μέτρο Γκόλντουιν Μάγερ, αγόρασε το βιβλίο μου."


ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Τα παλιά λεωφορεία ήταν τόποι γνωριμιών. Ο κόσμος μιλούσε φωναχτά, οι επιβάτες ήταν βλάχοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες. 'Ακουγες τις συζητήσεις τους και μπορούσες να λάβεις μέρος, χωρίς τον κίνδυνο να σε παρεξηγήσουν. Οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερο συλλογικά από τώρα.

Μερικοί χρησιμοποιούν και τα καινούρια λεωφορεία για τον ίδιο σκοπό. Μιλάς με τον διπλανό σου και αναλόγως με τη διάθεσή του γνωρίζεστε, βρίσκετε κοινούς γνωστούς ή βγαίνετε ακόμα και συγγενείς!

Οι πρώτες γέφυρες γνωριμίας είναι οι κοινοί γνωστοί. Άλλο θέμα συζητήσεως ήταν οι δουλειές. Ένας φίλος με τον οποίο πήγα μερικές φορές στο Άγιον Όρος με το λεωφορείο, άλλαζε κάθε φορά επάγγελμα, για να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καινούριων γνωριμιών. Άλλοτε γινόταν μελισσοτρόφος, άλλοτε τραπεζικός υπάλληλος , άλλοτε ασφαλιστής. Θαύμαζα την επάρκειά του στις ειδικές γνώσεις του κάθε επαγγέλματος!

Έφερε μαζί του πάντοτε ένα χοντρό δευτέρι , στο οποίο κατέγραφε κάθε καινούρια γνωριμία με όλες τις πληροφορίες του προφίλ της. Στο τέλος ήξερε όχι μόνο την οικογενειακή κατάσταση του καθενός, αλλά και το είδος του φαγητού που μαγείρευαν την κάθε μέρα. Έτσι άν ήθελε να φάει μπακαλιάρο π.χ. ήξερε ποιος τον μαγειρεύει και τον επισκεπτόταν.

Το ίδιο συνέβαινε και στα μοναστήρια. Ήξερε το μενού κάθε μοναστηριού, τους μοναχούς που είχαν το διακόνημα του μάγειρα και αναλόγως προσάρμοζε τα προσκυνήματά του και τις επισκέψεις του. Μπορούσες να πεις για το φίλο μου ότι ξόδεψε τη ζωή του επισκεπτόμενος φίλους.

Ίσως, αν τυχαίνει να κατάγεστε από την Στερεά Ελλάδα και ιδίως κάτω απ΄ τον Ισθμό, να μη σας παραξενεύει η συνήθεια αυτή του φίλου μου να αυξάνει ολοένα και πιο πολύ τον κύκλο των γνωριμιών του. Εμείς οι άλλοι όμως δεν μπορούμε να κρύψουμε το θαυμασμό μας για την επιδεξιότητα που επέδειξαν οι "παληολλαδίτες στον τομέα των γνωριμιών και των σχέσεων κάθε μορφής. Αυτός είναι ο λόγος που οι υπόλοιποι Έλληνες μιλούμε για την οικογενειοκρατία ή τον νεποτισμό των "παληολλαδιτών".

28.4.13

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Πολύ με συγκινεί η ιστορία αυτή του σκύλου με το πληγωμένο πόδι, αν και δεν έχει, από την άποψη της γνώσης , τίποτα το σπουδαίο. Προτιμώ το αίσθημα από οποιαδήποτε άλλη γνώση των πραγμάτων.

Η θέα του σκύλου που προσπαθούσε να περπατήσει με άλματα, γιατί τον πονούσε το πληγωμένο πόδι του με έκανε να νιώσω βαθιά συμπόνια!

"Γνώση της αλήθειας να θεωρείς προπάντων την αίσθηση της χάριτος. Τις δε άλλες γνώσεις πρέπει να τις λέμε φανέρωμα των νοημάτων κι αποδείξεις των πραγμάτων (...) Όποιος δεν βλέπει και δεν ακούει και δεν αισθάνεται πνευματικά, είναι πεθαμένος" (Άγιος Γρηγόριος Σιναϊτης).

Μετά το σκόλασμα της Εκκλησίας πήγα στο χωριό, στην Κοιλάδα, Κυριακή των Βαϊων. Ο σκύλος με το πληγωμένο πόδι ήρθε και στάθηκε διακριτικά μερικά μέτρα μακριά μου και με κοίταζε.

Το περπάτημα του προκαλούσε πόνο γιατί έπρεπε να πατάει στο σημείο όπου υπήρχε η πληγή. Δεν μπορούσε να περπατήσει χωρίς να πονάει. Έμενε πολλές ώρες ακίνητος και το βάρος του μεγάλωσε από την ακινησία. Πώς απέφευγε άραγε τις επιθέσεις των άλλων σκύλων;

Πιστεύω ότι η Θεία Πρόνοια αναπλήρωνε την αναπηρία του δύστυχου ζώου, με μια αυξημένη νοημοσύνη, που υπερέβαινε τα όρια της σκυλίσιας φύσης του. Ο σκύλος νιώθοντας την συμπάθειά μου μου έδειξε κάτι που το θεώρησα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Χωρίς να απομακρυνθεί από μένα , πήγε στην άκρη και άρχισε να γλύφει την πληγή του. Ήταν σαν να μου έδειχνε μια μέθοδο θεραπείας. Σαν να μου έλεγε, θα σου μάθω αυτό το φάρμακο για να με θυμάσαι. Έμαθα από αυτόν , πως το σάλιο έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα εγώ, από όλη την συμπεριφορά του σκύλου.

27.4.13

ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΒΡΟΧΗ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


"Μη φοβού, θύγατερ Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πώλον όνου"

Παλιά, στο χωριό, όταν είχε λιακάδα και βροχή, λέγαμε την παροιμία: "Ήλιος και βροχή, παντρεύονται οι φτωχοί".

Γιατί λέγαμε αυτήν την παροιμία; Γιατί ήταν όμορφη η λιακάδα με βροχή, όπως είναι όμορφος ο γάμος των φτωχών, που δεν είναι από συμφέρον, αλλά από έρωτα;

Ή γιατί ο γάμος τον καιρό της φτώχειας είναι σαν λιακάδα στη βροχή; Μπορεί να θέλει να πει αυτό, αν και φαίνεται πολύ ποιητικό. Αλλά δεν είναι παράξενο. Ο λαός μιλάει σαν ποιητής. Ο λόγος των απλών ανθρώπων είναι γεμάτος εικόνες, παρομοιώσεις, μεταφορές.

Να θέλει να πει ότι η χαρά των φτωχών είναι πνευματική. Οι φτωχοί μπορεί να είναι πλούσιοι σε αρετές, που είναι σαν λιακάδα στη βροχή. Μια φορά είπε κάποιος στον παππού μου , τον μακαρίτη τον Αγγελάκη , πως πήγε τρεις φορές στην Αμερική και γύρισε φτωχός. Ο παππούς απάντησε, πως δεν είναι φτωχός. Φτωχός είναι ο διάβολος, είπε.

Το "ήλιος και βροχή , παντρεύονται οι φτωχοί", σαν παροιμία μπορεί να σημαίνει πως οι πιστοί στο Χριστό βρίσκουν χαρά μέσα στη φτώχεια και δοξάζουν το Θεό.

Ή μήπως λέγαμε την παροιμία αυτή εννοώντας ότι όπως είναι σπάνιο να είναι λιακάδα και να βρέχει, έτσι είναι σπάνιο να παντρεύονται οι φτωχοί; Αλλά τότε δεν ήταν σπάνιοι οι γάμοι των φτωχών. Οι φτωχοί δεν ήταν απομονωμένοι. Η δύναμη των φτωχών ήταν η ενότητα. Η ενότητα που λείπει σήμερα από τον φτωχό λαό μας, διότι τα πολιτικά κόμματα κι η τηλεόραση κατάφεραν να τη διαλύσουν, για να τον χειραγωγούν.

Στην Κρήτη π.χ. όταν ένας φτωχός δεν είχε σπίτι μαζεύονταν οι άντρες του χωριού και του το έχτιζαν. Με το σπίτι συνδεόταν η αξιοπρέπεια του άντρα Κανείς δεν ήταν κύριος, αν δεν είχε δικό του σπίτι.

26.4.13

ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Κάθε φορά που ταξίδευα με το αυτοκίνητό μου, διαπίστωνα ότι ήταν αδύνατο να τηρήσω όλες τις διατάξεις που ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Κάποιο όριο ταχύτητας θα υπερέβαινα, κάποια στροφή θα την έπαιρνα πιο ανοιχτά, κάποια υπέρβαση αυτοκινήτου δεν θα την έκανα σωστά και θα παραβίαζα τη διπλή γραμμή...

Ώσπου πείσθηκα ότι δεν παραβίαζα μόνο κάποιες διατάξεις του νόμου, τις παραβίαζα όλες τις διατάξεις του νόμου, λες και ο νόμος δεν έγινε για να τηρείται, αλλά για να παραβιάζεται.

Τώρα εγκατέλειψα την οδήγηση όχι για τις παραβιάσεις, αλλά διότι με κουράζει και διότι έγινε πολυέξοδη. Αναρωτιέμαι: οι διατάξεις υπάρχουν για να τις τηρούμε ή για να ανακαλύπτουμε ότι δεν μπορούμε να τις τηρήσουμε;

Το γεγονός αυτό είναι μια παραβολή που μας διδάσκει ότι είμαστε εντελώς ανήμποροι να ελευθερωθούμε από την έμφυτη κακία μας με τις μεθόδους αυτοβελτίωσης και αυτοσωτηρίας και με τις συνταγές "Ελληνοσύρων μάγων", όπως θά ΄λεγε ο Καβάφης.

Είμαστε έτοιμοι να πούμε , για πρώτη φορά ίσως, ένα αληθινό "Κύριε Ελέησον" στο Θεό;

25.4.13

ΝΟΥΣ ΚΑΘΑΡΟΣ!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Καθαρός νους δεν είναι ο νους χωρίς ακάθαρτους λογισμούς, αλλά ο νους δίχως καθόλου λογισμούς. Υπάρχει τέτοιος νους; Ο νους είναι αεικίνητος. Δεν σταματάει ποτέ. Ή μήπως ο νους σταματάει έστω και για λίγο για να αναπαυθεί κι ύστερα αρχίζει πάλι το τρελό τρέξιμο;

Η καρδιά επίσης είναι ασταμάτητη. Ή μήπως και η καρδιά κάνει στάσεις για ξεκούραση; Πράγματι η καρδιά εφαρμόζει την διακοπτόμενη εργασία. Ο Τζώρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εφήρμοσε την διακοπτόμενη εργασία. Έβαλε ένα ντιβάνι στο γραφείο και μια εργαζόταν μια ξάπλωνε για να αναπαυθεί.

Μια φορά ανέβασα τους γέρους γονείς μου επάνω σε μια από τις κορυφές των Καμβουνίων με το διακοπτόμενο περπάτημα. Όταν φτάσαμε στην κορυφή γελούσαν. Δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Κάποτε σε μια μακρινή πορεία στο Άγιον Όρος ένας προσκυνητής δεν μπορούσε να περπατήσει γιατί υπέφερε απ΄ την καρδιά του. Πήρα το σάκο του του και του είπα να ακολουθήσει τις οδηγίες μου. Ήταν μεσημέρι και ο ήλιος έκαιγε. Οι άλλοι έφυγαν και μας άφησαν μόνους. Πίστευα ότι θα ειδοποιούσαν για βοήθεια, αλλά δεν ήρθε κανείς.

Κάθε πέντε μέτρα κάναμε στάση για ξεκούραση. Ο άνθρωπος όταν είδε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να περπατάει χωρίς να τον ενοχλεί η καρδιά του πήρε θάρρος. Πορεία δύο ωρών, την κάναμε πέντε ώρες. Είχε νυχτώσει για καλά όταν φτάσαμε στο Βατοπαίδι.

Έχεις δει πώς είναι ο νους σου πεντακάθαρος από λογισμούς, πόσο δροσερός, πόσο λαμπερός, τί απερίγραπτα όμορφος είναι; Πρόσεχε την αναπνοή σου.

Τώρα δεν έχουμε ούτε μυρίπνοα τριαντάφυλλα να τραβάμε αργά, απαλά, παρατεταμένα την αναπνοή μας. Τα τριαντάφυλλα εκτός από την ευωδιά τους, μας έδιναν και μια εικόνα της πλήρους εισπνής και του καθαρού νου.

Μπορείς επίσης όταν τελειώσεις το μπάνιο σου, να βάλεις την πετσέτα στο πρόσωπό σου και να κρατήσεις λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή σου. Σ' αυτό το μικρό διάστημα θα δεις το νου σου καθαρό από λογισμούς.

Οι λογισμοί συνδέονται με την αναπνοή. Γρήγορη , κομμένη αναπνοή, γρήγοροι, ταραγμένοι λογισμοί. Αργή, παρατεταμένη αναπνοή, αργοί, ήρεμοι λογισμοί.

Αν σου αρέσει να λες την Ευχή με την αναπνοή, είναι άλλη αυτή η εμπειρία. Διάβασε το βιβλίο ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΉ, Εκδόσεις Αφων Παπαδημητρίου και την ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, πέντε τόμοι, του ίδιου εκδότη.

ΕΣΩΤΑΤΗ (ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ) ΖΑΛΗ!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"'Εσωθεν φόβοι, έξωθεν μάχαι" "Ζάλην ένδοθεν έχων λογισμών αμφιβόλων ο Ιωσήφ" . "το ύδωρ το ανυπόστατον".Τί σημαίνουν οι εκφράσεις αυτές;

Φόβοι, μάχες, ζάλες, αμφίβολοι λογισμοί, με μια λέξη σύγχυση παντού. Εδώ μας οδήγησε το αμέριστο ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη στην πολιτική και στην οικονομική άποψη.

Η πολιτική είναι καλή κατά την άποψη των πολιτικών κι η οικονομία επίσης είναι καλή κατά την άποψη των κληρονόμων. Στην εποχή μας κληρονόμοι είναι οι τραπεζίτες, αφού αργά η γρήγορα οι περιουσίες όλων θα περιέλθουν σ΄ αυτούς.

Κάποιος θυμόσοφος σεβαστός γέρος ιερέας, ασυρματιστής στο στρατό, αποκαλεί τον σημερινό άνθρωπο που εξαιτίας της επιστήμης έχασε την πίστη, "σπασμένο ασύρματο".

Αυτός ο τύπος του ανθρώπου ονομάζεται επίσης "ύδωρ ανυπόστατον", διότι δεν έχει τη δύναμη της υπόστασης, που είναι η ικανότητα να διακρίνει την ουσία των πραγμάτων. .

23.4.13

ΜΟΝΟΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΟΝΟΣ!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Πασκάλ έλεγε πως η τραγωδία της ανθρωπότητας οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει, λίγα λεπτά, μόνος , δίχως να κάνει τίποτα.

Τί εννοεί ο Πασκάλ; Μήπως εννοεί ότι πολλοί μαζεύουν τον πλούτο της γης και τη δύναμη της εξουσίας για να έχουν γύρω τους ανθρώπους και να μην είναι μόνοι ούτε λίγα λεπτά της ώρας;

Θυμάμαι , πριν χρόνια, στην Κάλυμνο, είχα πει στο φίλο μου το Ρομπέρτο, πως φοβάμαι που είμαι μόνος. Σηκώνομαι τις νύχτες και φοβάμαι που βλέπω το άδειο δωμάτιο. "Κι εγώ σηκώνομαι τις νύχτες" είπε "και φοβάμαι μήπως δεν είμαι μόνος και είναι κάποιος στο δωμάτιο".

Ο Ρομπέρτος ήταν ερημίτης. Πίστευε πως ο άνθρωπος ποτέ δεν είναι λιγότερο μόνος από όταν είναι μόνος.

Τί εννοούσε ότι όταν είναι μόνος είναι λιγότερο μόνος; Κι όταν δεν είναι μόνος και είναι με τους άλλους είναι περισσότερο μόνος; Πιστεύω ότι εννοούσε τη μοναξιά που νιώθουμε στις πόλεις , με τις χιλιάδες των ανθρώπων γύρω μας! 'Η τη μοναξιά όταν έχουμε κοντά μας ανθρώπους που δεν μας νιώθουν, δεν μας αγαπούν, δεν μας πονούν, που αδιαφορούν για μας.

Ο Ρομπέρτος εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη και την καριέρα του πανεπιστημιακού, για να έλθει να ζήσει ως ερημίτης στην Κάλυμνο και στην Πάτμο.

Γιατί οι ερημίτες δεν νιώθουν μόνοι; Οι πρωτόπλαστοι στον παράδεισο ένιωσαν φόβο όταν η συνείδησή τους δεν ήταν καθαρή. Το αίσθημα της μοναξιάς και του φόβου είναι από τη συνείδηση.

Με καθαρή συνείδηση ο άνθρωπος νιώθει την παρουσία του Θεού και δεν φοβάται.
"Προορώμην τον Κύριόν μου, ότι εκ δεξιών μου εστί ίναι μη σαλευθώ", λέει ο |Δαβίδ.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΥ!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Το σύνδρομο του κοντού είναι το να μην σε ευχαριστεί τίποτα. Το σύνδρομο του κοντού δεν το έχει κάθε κοντός. Το έχουν μόνο εκείνοι που τους ενοχλεί παντού το κοντό ανάστημά τους. Το ίδιο μπορεί να ενοχλείται κανείς από το ψηλό ανάστημά του. Και γενικά ό,τι μας ενοχλεί παντού και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε να το εντάξουμε στο σύνδρομο του κοντού.

Ο έχων το σύνδρομο του κοντού υποσκάπτει τα πάντα. Αν είσαι πιστός υποσκάπτει την πίστη σου. Αν είσαι άπιστος υποσκάπτει την απιστία σου, όχι για να σε κάνει πιστό, αλλά για να σε κάνει πιο άπιστο. Αν τον θεωρείς πιστό γίνεται άπιστος, αν τον θεωρείς άπιστο, γίνεται πιστός.

Ο έχων το σύνδρομο του κοντού πάσχει διότι είναι ανευχαρίστητος . Κανείς, λέει το |Ευαγγέλιο, δεν μπορεί να προσθέσει πήχυν ένα στο ανάστημα αυτού .
Με το να είμαι κοντός, σκέφτεται, ό,τι και να γίνω, ποτέ δεν θά πάψω να είμαι ένας κοντός.

Πώς να φερθούμε σε κάποιον που έχει το σύνδρομο αυτό; Νομίζω ότι πρέπει να φερθούμε όπως στην άγρια φύση. Την άγρια φύση δεν την μισείς. Απλώς φυλάγεσαι από αυτήν.

Πώς θεραπεύει κανείς το σύνδρομο αυτό και δεν το αφήνει να του δηλητηριάζει όλη του τη ζωή; Νομίζω ότι η θεραπεία είναι η πίστη στο Θεό. Αν πιστεύουμε ότι το σώμα μας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος και ότι κατοικεί σ΄ αυτό ο Ιησούς Χριστός, τίποτε δεν θα μας ενοχλεί.

Ενοχλείται μόνον εκείνος που πιστεύει ότι η ζωή του ανήκει στον ίδιο και όχι στο Θεό!

19.4.13

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Η ΓΗ;



Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Σε ποιον ανήκει η γη; Αν πιστεύεις ότι η γη ανήκει στο φεουδάρχη θα γεμίσεις άγχος. Ο φεουδάρχης θα σου ζητάει να πληρώσεις ακόμα και τον αέρα που αναπνέεις και για να είσαι πάντοτε δούλος του θα δημιουργεί τεχνητή έλλειψη χρημάτων για να μην μπορείς να αγοράσεις ούτε ψωμί ούτε φάρμακα.

Αν πιστεύεις ότι η γη και η ζωή ανήκει σε οποιονδήποτε εκτός από το Θεό, θα γεμίσεις εσώτατο υπαρξιακό άγχος.

Στο Θεό ανήκει η γη και η ζωή. "Του Κυρίου είναι η γη και το πλήρωμα αυτής" λέει ο ψαλμός. Μόνον όταν πιστεύουμε αληθινά δεν νιώθουμε άγχος!

18.4.13

ΚΟΙΤΑΖΩ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ!



Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Κοιτάζω τα πρόσωπα των φίλων! Άραγε επικοινωνούν οι ψυχές μας; Πιστεύω ότι ο πνευματικός κόσμος υπάρχει και οι ψυχές των ανθρώπων επικοινωνούν μεταξύ τους, αναλόγως προς τα που στρέφεται το ενδιαφέρον τους, προς τον κόσμο του ωραίου και του αληθινού, δηλαδή προς τον ουρανό ή προς το κέρδος, δηλαδή προς τη σκέψη, τί έχω εγώ να κερδίσω από αυτό.

Κάποιος υπουργός όταν υπέγραφε αργούσε να βάλει την υπογραφή του. Έδινε την εντύπωση ότι έχει συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης του, ενώ ο άνθρωπος σκεφτόταν τί έχει να κερδίσει υπογράφοντας.

Ο Ρίλκε το γράφει αυτό για κάποιον βασιλιά που σκεφτόταν πολύ να υπογράψει τη θανατική καταδίκη κάποιου και ο κόσμος θαύμαζε πόσο σκεφτόταν πρίν αποφασίσει, ενώ αυτός μετρούσε μέχρι τα εκατό.

Κοιτάζω τα πρόσωπα των φίλων και σκέφτομαι πως αν διαβάζουν αυτά που γράφω, ή είναι πολύ υπομονετικοί ή γυμνάζουν την υπομονή τους!

17.4.13

Η ΕΞΟΔΟΣ



Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Κάποιος έγινε τόσο βαρετός στη φυλακή, που όλοι, υπουργείο δικαιοσύνης, διεύθυνση, προσωπικό της φυλακής, φρουροί, οι πάντες τον βαρέθηκαν και ήθελαν να τον διώξουν.

Κατάστρωναν σχέδια επί σχεδίων για να επιτύχουν μια εύσχημη έξοδο από τη φυλακή, του χορηγούσαν άδειες για να μην επιστρέψει, οργάνωναν αποδράσεις επί χάρτου, να τον βοηθήσουν να δραπετεύσει, μέχρι που ξεχνούσαν δήθεν ανοιχτά τη φυλακή για να φύγει, αλλά αυτός δεν έφευγε με τίποτε. Ήταν ο άνθρωπος που έκανε με τον πιο έξυπνο τρόπο τις μεγαλύτερες βλακείες που μπορούσες να φανταστείς.

Ο κόσμος της φυλακής είχε απελπιστεί. Νόμιμος τρόπος να τον διώξουν δεν υπήρχε και τα σχέδια της απόδρασης βγήκαν όλα μάταια.

Η υπόθεση αυτή γυρίστηκε σε ταινία. Αξίζει να τη δείτε γιατί είναι μια παραβολή της κωμωδίας της ζωής!

16.4.13

ΠΕΡΙ ΥΠΟΘΕΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ!)




Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Οι Έλληνες στολίζονταν όταν πήγαιναν στη μάχη. Πίστευαν πως το δυστυχισμένο πρόσωπο τραβάει τη δυστυχία. Το όμοιο έλκει το όμοιο. Πάρε ένα υποτιθέμενο χαρούμενο ύφος για να γίνεις χαρούμενος.

Με τη σκέψη ότι το όμοιο έλκει το όμοιο, θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε μια φιλοσοφία και να την ονομάσουμε "υποθετική φιλοσοφία".

Η Α αιτία παράγει το Β αποτέλεσμα. Και το υποτιθέμενο Β1 αποτέλεσμα τροποποιεί την αιτία σε Α1. Συμπέρασμα: Το υποθετικό αποτέλεσμα, τροποποιεί την αιτία προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Παράδειγμα: Η κακή διάθεση για οποιοδήποτε λόγο (αιτία) παράγει τη θλιμμένη έκφραση του προσώπου (αποτέλεσμα Β). Απλώς έχοντας χαρούμενο πρόσωπο (αποτέλεσμα Β1) θεραπεύουμε την κακή διάθεση (αιτία Α1)

Η υποθετική φιλοσοφία στηρίζεται επίσης στην γνώση του χαρακτήρα του διαβόλου, ο οποίος δεν έχει τίποτε άλλο στο νου του παρά στο πώς να παγιδέψει τον άνθρωπο!

Ο Διάβολος γνωρίζει μόνο τα φαινόμενα και ουδέποτε τις εσωτερικές αιτίες, διότι δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει την καρδιά μας και τη θέλησή μας. Αν μόνο κατά τα φαινόμενα (υποθετική φιλοσοφία) είμαστε χαρούμενο ή δυνατοί ή αισιόδοξοι ή θαρραλέοι ή ανδρείοι ή τίμιοι ή αγαθοί, για τον διάβολο διαθέτουμε όλες αυτές τις δυνάμεις του Καλού!

Αυτό προκύπτει από τα τα λόγια της Γραφής, ότι μόνον ο Θεός εξετάζει καρδίας και νεφρούς, δηλαδή γνωρίζει ακριβώς τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου!

Δεν ξέρουμε τί κάνουμε όταν δείχνουμε αδύνατοι,φοβισμένοι, ηττοπαθείς στον κάθε επίβουλο εχθρό!
!

Παραδίδεται το εξής περιστατικό από τη ζωή του Μεγαλέξαντρου: Την παραμονή της μάχης ο Μέγας Αλέξανδρος επιθεωρώντας το στράτευμά του, είδε έναν στρατιώτη να τρέμει. "Πώς σε λένε, στρατιώτη", τον ρώτησε. "Αλέξανδρο", απάντησε ο στρατιώτης. Ο Μέγας Αλέξανδρος του είπε: "Ή να πάψεις να φοβάσαι, ή να αλλάξεις όνομα".

15.4.13

Το "έξυπνο ζώο" αυτοκαταστρέφεται"!



Λαρισινά δοκίμια
του Μ. Ε.Λαγκουβάρδου

Το καίριο πρόβλημα είναι ηθικό!

Οι εξουσίες του κόσμου, όταν δεν κατανοούν το καίριο πρόβλημα των κοινωνιών τους, καταπίπτουν από μόνες τους. Έτσι έγινε στην αρχαιότητα, που η εξουσία κατέπεσε από μόνη της, επειδή δεν ήταν εις θέσιν να κατανοήσει το καίριο πρόβλημα της εποχής της, το πρόβλημα της δουλείας, έτσι έγινε στον "υπαρκτό σοσιαλισμό" με το πρόβλημα της ελευθερίας, έτσι γίνεται τώρα με την εξουσία των τραπεζιτών, η οποία δεν είναι εις θέσιν να κατανοήσει το καίριο πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Η εξουσία των τραπεζιτών καταπίπτει από μόνη της: το "έξυπνο ζώο" αυτοκαταστρέφεται.
Το καίριο πρόβλημα σε κάθε εποχή είναι ηθικό αλλά καμιά εξουσία του κόσμου δεν επιθυμεί να είναι το ήθος το θεμέλιο της ζωής. Αυτό σημαίνει πως όλες οι εξουσίες του κόσμου λιγότερο ή περισσότερο καλλιεργούν την ουτοπία της επίλυσης των προβλημάτων, χωρίς το ήθος. "Κανείς δεν μπορεί" γράφει ο Απόστολος Παύλος στη δεύτερη επιστολή του προς τους Κορινθίους, " να βάλει θεμέλιο άλλο από αυτό που υπάρχει και που είναι ο Ιησούς Χριστός".
"Μπορούμε έτσι να δούμε και να συλλάβουμε τη ζωή του ανθρώπου ως μια διαδοχή από ηθικά προβλήματα, που συναντάει αναπόφευκτα και που πρέπει οπωσδήποτε να τα αντιμετωπίσει. Είναι απρόσιτα στην απλή λογική και το συζητητικό συλλογισμό και αποτελούν κατά κάποιο τρόπο έναν ελαστικό μηχανισμό διαμόρφωσης του ολοκληρωμένου ανθρώπου, της ανάπτυξης δηλαδή των υπερλογικών ικανοτήτων του. Όλοι οι παραδοσιακοί πολιτισμοί είδαν τη ζωή ως ένα σχολείο και αναγνώρισαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πόσο ουσιαστική είναι αυτή η διδακτική δύναμη.
Η άρνησή μας να δεχθούμε τα ηθικά προβλήματα κάνει τις υψηλότερες ικανότητες του ανθρώπου να αδρανούν και να μαραίνονται, κι όταν συμβαίνει αυτό, τότε το "έξυπνο ζώο" κινδυνεύει να καταστρέψει τον εαυτό του". (Σουμάχερ).
Όσο για μένα, προσπαθώ να είμαι σε εγρήγορση γράφοντας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προτείνουμε τις λύσεις που χρησιμοποιούμε για τον εαυτό μας, στην προσπάθεια να είμαστε σε ειρήνη με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με το Θεό. Πιστεύω ότι ο κόσμος με την ενημέρωση αρχίζει να κατανοεί ότι δεν λύονται όλα τα προβλήματα με την πολιτική ή με την οικονομική μέθοδο.
"Δε στοχεύουμε σ αυτά που φαίνονται, αλλά σ' αυτά που δε φαίνονται. Γιατί όσα φαίνονται είναι πρόσκαιρα, ενώ όσα δε φαίνονται είναι αιώνια.
Τα ορατά πράγματα γίνονται αντιληπτά με τις αισθήσεις, ενώ το αόρατο , ( η ειρήνη, η δικαιοσύνη, και ολόκληρη η αλυσίδα των αρετών) ,το βλέπει μόνο το μάτι της ψυχής.
"Αναγνωρίζοντας τη φτώχεια των φιλοσοφικών απόψεων, μη προσχωρώντας σε καμιά από αυτές, αναζητώντας την αλήθεια, είδα." (Γ.Σουμάχερ, Οδηγός ηια το Περίπλοκο, Εκδ. Γλάρος).
Το ηθικό πρόβλημα δε λύεται επιστημονικώς. Μόνο ξεπερνιέται . "Ο Θεός φωτίζει το νου μας κι αλλάζουμε τον τρόπο που το βλέπουμε" (Μ.Λαγκουβάρδου, Το τραγούδι του Κυνηγού, Η θεραπεία των αναμνήσεων, Εκδόσεις των Φίλων).
Ο Αμερικανός συγγραφέας Μπάλαμοντ λέει για τον εαυτό του: "Ώσπου μπορώ να κρατώ το μολύβι στο χέρι μου, δεν θα πω τον εαυτό μου," γέρο ταλαίπωρο".
Μ΄ αρέσει να γράφω. Απλά χαίρομαι να κάθομαι για να γράψω. Αυτό με κρατάει σε εγρήγορση. Το γράψιμο και το να κάνω βιβλία είναι μέρος της ζωής μου!

14.4.13

ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ



|Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Μη σκοπούντων γαρ ημών τα βλεπόμενα, αλλά τα μη βλεπόμενα. Τα γαρ βλεπόμενα πρόσκαιρα, τα δε μη βλεπόμενα αιώνια" (Προς Κορινθίους Β΄, 4,18).

(Δε στοχεύουμε σ αυτά που φαίνονται, αλλά σ' αυτά που δε φαίνονται. Γιατί όσα φαίνονται είναι πρόσκαιρα, ενώ όσα δε φαίνονται είναι αιώνια.)

Τα ορατά πράγματα γίνονται αντιληπτά με τις αισθήσεις, ενώ το αόρατο , ( η ειρήνη, η δικαιοσύνη, και ολόκληρη η αλυσίδα των αρετών) ,το βλέπει μόνο το μάτι της ψυχής.

"Αναγνωρίζοντας τη φτώχεια των φιλοσοφικών απόψεων, μη προσχωρώντας σε καμιά από αυτές, αναζητώντας την αλήθεια, είδα." (Γ.Σουμάχερ, Οδηγός ηια το Περίπλοκο, Εκδ. Γλάρος).

Το ηθικό πρόβλημα δε λύεται επιστημονικώς. Μόνο ξεπερνιέται . "Ο Θεός φωτίζει το νου μας κι αλλάζουμε τον τρόπο που το βλέπουμε" (Μ.Λαγκουβάρδου, Το τραγούδι του Κυνηγού, Η θεραπεία των αναμνήσεων, Εκδόσεις των Φίλων).

Ο Αμερικανός συγγραφέας Μπάλαμοντ λέει για τον εαυτό του: "Ώσπου μπορώ να κρατώ το μολύβι στο χέρι μου, δεν θα πω τον εαυτό μου," γέρο ταλαίπωρο".

Μ΄ αρέσει να γράφω. Απλά χαίρομαι να κάθομαι για να γράψω. Αυτό με κρατάει σε εγρήγορση. Το γράψιμο και το να κάνω βιβλία είναι μέρος της ζωής μου!

13.4.13

ΜΕΤΑΦΟΡΑ



Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Σ' αυτόν που έχει θεμέλιο και σημείο αναφοράς τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό, η ζωή είναι μεταφορά. 'Ολα τα πράγματα και τα γεγονότα αναφέρονται στο Θεό. Παράδειγμα: Τα πουλιά όταν κελαηδούν δοξάζουν το Θεό.

Ο Στωικός φιλόσοφος Επίκτητος έλεγε: Αν ήμουν πουλί θα κελαηδούσα. Είμαι άνθρωπος και προσεύχομαι.

Στο χωριό μου όταν βλέπαμε στο δρόμο ένα νεκρό βάτραχο να κείτεται ανάσκελα, λέγαμε ότι "κοροϊδεύει το Θεό" και γυρίζαμε αλλού το πρόσωπό μας.

Την ίδια αηδία και αποστροφή νιώθω όταν ακούω να μιλούν για το χρέος, γιατί πιστεύω ότι η συζήτηση γι΄ αυτό έχει αυτονομηθεί από την αναφορά της κοινωνίας μας προς το Θεό.

Χωρίς το θεμέλιο του Ιησού όλα τα πράγματα αυτονομούνται. Δεν είναι μέσα για κάποιον σκοπό, και γίνονται για τον εαυτό τους. Παράδειγμα. Όταν συμβάλλεσαι με κάποιον που δεν "ονομάζει Θεό", ξέρεις ότι θα είναι σκληρός.

Πάντα πίστευα στους ανθρώπους, ότι μαζί με τον εαυτό τους θα ενδιαφερθούν και για το δίκαιο και την αλήθεια. Μια φορά που αγόρασα ένα κομμάτι γης, δεν έκανα παζάρια.

-Δεν θα κάνετε παζάρια; ρώτησε ο πωλητής.
-Δεν είναι αυτή η πραγματική του αξία; Γιατί να κάνω παζάρια;
-Αυτή είναι η πραγματική του αξία , είπε , αλλά περίμενα να κάνετε παζάρια. Έτσι έκανε ο ίδιος μια μεγάλη μείωση της τιμής , χωρίς να του το ζητήσω. Πάντα μου άρεσε να εμπιστεύομαι τους άλλους.

Μετά την αγοραπωλησία ο άνθρωπος ερχόταν και μου εμπιστευόταν όλες τις μύχιες σκέψεις του , σαν να ήμουν ο πνευματικός του. Ήρθε και λίγο καιρό πριν πεθάνει .

-Θα πεθάνω, είπε.
-Δεν θα πεθάνεις. Πολλοί ζουν με την αρρώστια τη δική σου, του είπα για να τον ενθαρρύνω. Η γιαγιά μου έζησε είκοσι πέντε χρόνια.

12.4.13

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ !



Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Οι δυνάμεις του σκότους δεν πολεμούν στο σκοτάδι. Τους φέγγουν τα ίδια τα θύματά τους. Σβύστε τα φώτα στις δυνάμεις του σκότους και θα τις ακινητοποιήσετε. οριστικά.

Κανείς δεν λαμβάνει μέτρα στο σκοτάδι, χωρίς να μετράει και να ξαναμετράει τις αντιδράσεις του κόσμου. Πώς μετράνε και ξαναμετράνε τις αντιδράσεις του κόσμου ,για να λάβουν τα σκληρά κι απάνθρωπα μέτρα,που λαμβάνουν εναντίον του,τα τελευταία χρόνια;

Ο κόσμος νομίζει ότι η τηλεόραση είναι για να τον ενημερώνει και να τον διασκεδάζει και δεν αντιλαμβάνεται ότι η δουλειά της τηλεόρασης είναι να μετράει ο Εχθρός τις αντιδράσεις του.

Ο αγώνας δεν είναι με σάρκα και αίμα, αλλά με τις αρχές και εξουσίες του σκότους του αιώνος τούτου, λέει το Ευαγγέλιο.

Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι αν πετάξει τις τηλεοράσεις και μαζί την εξουσία του σκότους εκεί όπου ανήκει στο σκοτάδι, θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα , ούτε καν δοκιμάζει να στερηθεί το μέσον που τον μετατρέπει σε αυγό του φιδιού!

Οι ναζί με τη μέθοδο του αυγού του φιδιού μετρούσαν τις αντιδράσεις του κόσμου και λάμβαναν εκ του ασφαλούς τα πιο σκληρά κι απάνθρωπα μέτρα εναντίον του πολίτη.

Το αυγό του φιδιού συμβολίζει την μυστική παρακολούθηση των αντιδράσεων των πολιτών από τους ναζί. Λέγεται η παρακολούθηση "αυγό του φιδιού" γιατί το φίδι βάζει τα αυγά του σε διαφανή μεμβράνη ώστε να είναι ορατά.

Έτσι, όπως τα αυγά του φιδιού, είναι ορατές κι οι αντιδράσεις των θεατών της τηλεόρασης , από εκείνους που λαμβάνουν μέτρα εναντίον του

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ



Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Κανένας άνθρωπος δεν είδε την ουσία του Αγίου Πνεύματος, του Τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, γιατί κανένας άνθρωπος δεν είδε ποτέ το Θεό. Ο άνθρωπος γνωρίζει μόνο τις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος. Γνωρίζει τη χάρη, την προσευχή με την οποία επικοινωνούμε με το Θεό, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη , την πνευματική χαρά, (τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος), την ατομική αυτοσυνείδηση κ.ά.

Η Εκκλησία αγιάζει τον κόσμο και του δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τον πνευματικό κόσμο μέσω των πνευματικών αισθήσεων. Δεν θα είμαστε τυφλοί, κουφοί, άλαλοι στον πνευματικό κόσμο. Θα έχουμε αυτιά να ακούμε και νουν να εννοούμε.

Δεν θα πάμε στο πνευματικό κόσμο για να ζούμε στο σκοτάδι και στην απόλυτη μοναξιά. Θα επικοινωνούμε με τους αγίους , με τους αγγέλους, με την Παναγία και με τον Ίδιο το Χριστό.

Ο πνευματικός κόσμος υπάρχει και σ΄αυτόν πηγαίνουμε αργά ή γρήγορα.

Οι ημιμαθείς που κατέλαβαν την εξουσία, απομακρύνουν τον κόσμο από την Εκκλησία, τον αποξενώνουν από το Άγιο Πνεύμα και τον οδηγούν στην αυτοκαταστροφή! Όσοι βλέπουν τον κίνδυνο έχουν καθήκον να αγωνιστούν για να αποτρέψουν την αυτοκτονία της ανθρωπότητας!

10.4.13

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ



Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όπως κανένας Έλληνας δε θα δεχόταν ποτέ να ονομαστεί ο γιος του Ιούδας, για να τον στιγματίζει σε όλη του τη ζωή το βάρος της ομαδικής ενοχής του Ιούδα , όμοια δεν θα δεχόταν κανένας Έλληνας πολιτικός να συνδεθεί το όνομά του με παρόμοια ενοχή υπογράφοντας τη συνθήκη της παραχώρησης, γιατί περί αυτής πρόκειται, της ονομασίας της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Πολύ περισσότερο όταν αυτοί, όπως είναι γνωστόν τοις πάσι, επιφυλάσσουν δικαίωμα εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ



Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όπως κανένας Έλληνας δε θα δεχόταν ποτέ να ονομαστεί ο γιος του Ιούδας, για να τον στιγματίζει σε όλη του τη ζωή το βάρος της ομαδικής ενοχής του Ιούδα , όμοια δεν θα δεχόταν κανένας Έλληνας πολιτικός να συνδεθεί το όνομά του με παρόμοια ενοχή υπογράφοντας τη συνθήκη της παραχώρησης, γιατί περί αυτής πρόκειται, της ονομασίας της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Πολύ περισσότερο όταν αυτοί, όπως είναι γνωστόν τοις πάσι, επιφυλάσσουν δικαίωμα εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος!

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Προσπαθώ να ανταποκρίνομαι στις αισθητικές προτιμήσεις των φίλων, να κάνω εγώ για τους άλλους αυτό που θά θελα να κάνουν οι άλλοι για μένα. Ανακάλυψα πως μου αρέσει να είμαι εγώ, αυτό που θα ήθελα να είναι οι άλλοι.

Εκτός από την άλλη σπουδαία αποκάλυψη, του να είναι η ζωή μου ως μια αποστολή, μια εξίσου σπουδαία για μένα αποκάλυψη είναι να ανταποκρίνομαι στις προτιμήσεις των άλλων, ιδίως των φίλων.

Γι΄ αυτό λυπάμαι που δεν είναι όλοι φίλοι και γι΄ αυτό διαλέγω τους φίλους μου ανάμεσα στους πονετικούς και ταπεινούς. Έμαθα δυο πράγματα από την πείρα μου κι εγώ, γιατί το πολύ διάβασμα δεν με άφησε να με διδάξει η ίδια η ζωή.

Ο φίλος μου ο Λουκιανός το έχει παράπονο. ΠόΤε θα πετΆξεις επί τέλους τις πατερίτσες σου: τί είπε ο Σάρτρ και τί είπε ο ΤσβάΪχ. Εσύ τί λες. Η προσωπική μαρτυρία έχει αξία και όχι οι γνώσεις σου. Οι γνώσεις είναι της ευκολίας.

Πράγματι η προσωπική μαρτυρία δίδεται με αίμα. Θα πονέσεις για να ανακαλύψεις γιατί ήρθες εδώ, ποιος είναι ο προορισμός και ποια είναι η ευθύνη σου για την ίδια τη ζωή σου.

Ένας πολύ γέρος , κάθε φορά που άρχιζε να λέει κάτι, θυμόταν τα λόγια του πατέρα του: "Ο πατέρας μου έλεγε...". Ο γαμπρός του τον πείραζε. Άφησε τί έλεγε ο πατέρας σου. Πες μας τί λες εσύ.

9.4.13

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΑΜΑΘΕΙΑ


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η γλώσσα διακρίνεται σε γραπτή και προφορική. Η γραπτή έχει σταθερούς κανόνες, ιστορία και σοφία του παρελθόντος. Η προφορική δεν έχει σταθερούς κανόνες, δεν έχει ιστορία ούτε σοφία του παρελθόντος. Είναι γλώσσα που ανταποκρίνεται στις πρακτικές ανάγκες του παρόντος και χάνεται στην επαφή της με άλλες γλώσσες πιο εύκολες στην εκμάθηση και πιο πρόσφορες στην εξυπηρέτηση των πρακτικών αναγκών και οπωσδήποτε πιο φτωχές.

Εκείνοι που στερούνται γραπτής γλώσσας , όπως π.χ. οι γύφτοι, στερούνται της σοφίας του παρελθόντος. Η ιστορία τους αρχίζει από τότε που γεννιούνται και τελειώνει με το θάνατό τους.

Σκεφθείτε το έγκλημα που κάνουν οι λαϊκιστές που αντικαθιστούν τη γραπτή γλώσσα με την προφορική!

Οι κοινωνίες ανανεώνονται με την εμβάθυνση στη γλώσσα. Ποια εμβάθυνση θα κάνει στη γλώσσα η ημιμάθεια;

Οι λαοί και τα κοινωνικά σύνολα που δεν διακρίνουν τη γλώσσα τους σε γραπτή και προφορική γλώσσα καθηλώνονται σε χαμηλό πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, όπως κινδυνεύει να καθηλωθεί ο ελληνικός λαός, από τότε που αμαθείς και ημιμαθείς πολιτικοί μετέτρεψαν τη γλώσσα σε αντικείμενο της πολιτικής διαμάχης τους και σε εργαλείο της αμάθειάς τους.

Δείτε τα ποσοστά αναλφαβητισμού στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού και θα φρίξετε.

8.4.13

"ΜΟΝΟΝ ΟΚΤΩ"


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Είσαι ο εαυτός σου, δεν υποκρίνεσαι, δεν παίζεις διαφόρους ρόλους και έχεις και δύο φίλους μόνο.! Το "μόνο" τί το θέλεις; Μια φορά ένας καθηγητής που μας εξήταζε στην πολιτική δικονομία, εξήταζε και την κόρη ενός γνωστού του δικαστή. Και ενώ εμάς δεν μας έδωσε καθόλου σημασία, στην κοπέλα γύριζε κάθε τόσο και ρωτούσε, τί κάνει ο κύριος πρόεδρος και πως είναι ο κύριος πρόεδρος. Περιττό να σου πω ότι ο κύριος πρόεδρος μας έσωσε, γιατί ο κύριος καθηγητής, για να περάσει την κοπέλα , που ήταν ένα ντουβάρι, πέρασε κι εμάς, που δεν είμασταν καλύτεροι από αυτήν. Μας έβαλε πεντάρια βέβαια, αλλά μας πέρασε. Όταν ήρθε η σειρά της κοπέλας, να της πει το βαθμό της, ο καθηγητής, ο οποίος πραγματικά ήταν ένας αρχοντάνθρωπος και μιλούσε με στόμφο, είπε: Αγαπητή μου, δεν έμεινα ευχαριστημένος μαζί σας. Θα σας βάλω ΜΟΝΟΝ ΟΚΤΩ!

Η ΑΓΑΠΗ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟ ΦΟΒΟ!



Ρώτησα κάποιον φίλο συγγραφέα, γιατί φοβούμαστε και μου απάντησε ότι ο φόβος προέρχεται από τα παιδικά χρόνια. Ο φόβος είναι το παρελθόν, είπε. Είναι το υποσυνείδητο, το προσωπικό και το συλλογικό. Αυτή ήταν η απάντηση του φίλου. Η απάντηση ότι ο φόβος μου προέρχεται από τα παιδικά μου χρόνια,δεν βοηθάει σε τίποτα. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα παιδικά μας χρόνια ή το παρελθόν μας.
Πολλοί είναι αισιόδοξοι με το χρέος της χώρας μας προς τους τοκογλύφους. Θα φέρει κάτι καλό, λένε. Θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε αξίες της ζωής ανώτερες από τα χρήματα, την διασκέδαση και την καλοπέραση, που υπόσχεται ο υλισμός. Σε μένα μπορώ να πω ότι η σκέψη του χρέους, και για να ακριβολογώ ο φόβος του χρέους με έκαμε να σκεφτώ επάνω στο φόβο. Ο φόβος φαίνεται σαν ένα άλυτο πρόβλημα, όπως άλυτο πρόβλημα φαίνεται και το χρέος μας προς τους τοκογλύφους. Συνάμα η φτώχεια που μας απειλεί επαληθεύει ότι η πενία (και η απειλή της πενίας) τέχνας κατεργάζετα ι. Αν δεν δούμε τον εαυτό μας φτωχό και πένητα, γυμνόν από τα ψεύτικα στολίδια του υλισμού δεν θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας όπως είναι.
Μήπως πρέπει να σκεφτούμε για το φόβο, όπως σκεφτόμαστε για το χρέος; Το χρέος για τα χρήματα μονοπωλεί τη σκέψη μας. Σαν να μην έχουμε άλλα χρέη. Το χρέος της αγάπης του πλησίον και του εαυτού μας
π.χ. πώς το ξεπληρώνουμε; Ο Τσέχος συγγραφέας Ταντέους Γκόλας, στο βιβλίο του "Τεμπελιά κι αυτογνωσία" έχει ένα μήνυμα επάνω σ΄ αυτό. Για να λάβεις το μήνυμά του, πρέπει να αντικαταστήσεις τη λέξη "τεμπελιά" με τη λέξη "αγάπη". Γράφει ο Ταντέους |Γκόλας: "Αγαπώ τον εαυτόν μου ό,τι κι αν κάνει, επειδή το κάνει. Αγαπώ τον εαυτό μου ό,τι κι αν σκέφτεται, επειδή το σκέφτεται." ΄"Ετσι τουλάχιστον αποδίδει τα λόγια του η μετάφραση. Ομολογώ ότι για να καταλάβω τί θέλει να πει ο συγγραφέας άλλαξα κάπως τη μετάφραση. Σ΄ αυτό με βοήθησε η ελληνική παροιμία "αγάπα το φίλο σου με τα ελαττώματά του".
Διάβασα λοιπόν τα λόγια του Ταντέους ως εξής: "Αγαπώ τον εαυτό μου ό,τι κι αν κάνει, αγαπώ τον εαυτό μου ό,τι κι αν σκέφτεται".
Θα μου πείτε, αγαπάς τον εαυτό σου, ενώ πρέπει να αγαπάς τους άλλους; Αγαπώ τον εαυτό μου, που φαίνεται εύκολο ενώ δεν είναι κι ύστερα βλέπουμε για την αγάπη των άλλων. Η αγάπη τουο εαυτού είναι η βάση για την αγάπη των άλλων. Αγάπα τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου. Αγαπάμε τον εαυτό μας; Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων, οι μισόχαζοι κι οι ανέραστοι. Μπορείς ναστηριχτείς στην αγάπη ενός μισόχαζου για τον εαυτό του; Οπωσδήποτε ο ενέραστος δεν αγαπάει τον εαυτό του. Ο ανέραστος (χαντούμης)δεν αγαπάει ούτε τον εαυτό του, ούτε τους άλλους και ζει μέσα στην κόλαση της απουσία του Θεού της αγάπης. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται τη θεραπεία της αγάπης, τους λείπει το στοιχείο της αγάπης. Ανέραστοι βομβαρδίζουν αμάχους, καταπιέζουν τους φτωχούς και κατεξουσιάζουν τους λαούς.
Να αγαπάμε τον εαυτό μας ό,τι κι αν κάνει; Ο Ιησούς μας αγαπάει ό,τι κι αν κάνουμε. Γιατί να μην κάνουμε κι εμείς το ίδιο; Η αγάπη δεν είναι επιβράβευση. Η αγάπη είναι βαρύς σταυρός. Ο Ιησούς ενσαρκώθηκε για τους αμαρτωλούς. Αγαπώντας τον εαυτό μας με ό,τι κι αν κάνει δε σημαίνει ότι αγαπάμε τις αμαρτίες του. Όαν αγαπώ τον εαυτό μου, ακόμα κι όταν είναι άρρωστος, δε σημαίνει ότι αγαπώ τον αρρώστια.
Αυτός που μπορεί να πει ψέματα, μπορεί και να κλέψει. Κι αυτός που μπορεί να κλέψει, μπορεί και να σκοτώσει. Αγαπάει τον εαυτό του αυτός που ψεύδεται, που κλέβει, που σκοτώνει; Αυτός που αμαρτάνει, λέει η Αγία Γραφή, μισεί την ίδια του την ψυχή.

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑς Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙ;


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Σε ποιους χρωστάμε χρήματα και ποιοι μας χρωστούν, ιδίως αυτούς, τους θυμούμαστε, σε ποιους χρωστάμε αγάπη ξεχνάμε. Ο δρόμος θέλει περπάτημα, λέει η παροιμία, και το χρέος ξεπληρωμή. Εκπληρώνουμε το χρέος της αγάπης; Το χρέος της αγάπης προς τον εαυτό μας, αφού αυτή είναι η βάση για την αγάπη των άλλων;

7.4.13

ΚΑΤΑ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ *



Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Τί απαντούν οι θεωρούντες την ψυχήν ότι πεθαίνει μαζί με το σώμα,αιρετικοί, στα εξής ερωτήματα;

!. Όταν η Αγία Γραφή λέει ότι ο άνθρωπος πλάστηκε κατ΄εικόνα του Θεού εννοεί το σώμα του ανθρώπου; Διδάσκει η Αγία Γραφή τον ανθρωπομορφισμό , στον οποίο πιστεύουν οι αιρετικοί ανθρωπομορφιστές;

2.Το σώμα του ανθρώπου ή η ψυχή του ανθρώπου είναι κατ΄ εικόνα της Αγίας Τριάδος;
Είναι και το σώμα κατ΄εικόνα της Αγίας ΤΡιάδος πλασμένο;.

3. Είναι η κατ΄εικόνα του Θεού πλασθείσα ψυχή σύνθετη και διαλύεται στα στοιχεία από τα οποία αποτελείται; Από παια στοιχεία αποτελείται;

4. Περιορίζεται η ψυχή μέσα στις ίδιες διαστάσεις που περιορίζεται το σώμα, δηλαδή του χρόνου και του χώρου;

5. Το ότι η ψυχή είναι κτιστή σημαίνει ότι είναι υλική, όπως είναι το σώμα του ανθρώπου;

6. Και οι Άγγελοι είναι κτιστοί. Αποτελούνται απο στοιχεία υλικά, επειδή είναι κτιστοί;

7. Είναι θνητοί και οι Άγγελοι, ως κτιστά όντα;

Αιρέσεις γεννάει η υπερηφάνεια του ανθρώπου. Η ίδια που απομακρύνει τους πιστούς από την Διδασκαλία της Εκκλησίας.

"Καταισχύνθητι των σοφών η σοφία,
η της όντως γνώσεως εστερημένη!
Η γαρ απλότης των ημετέρων λόγων
έργω κέκτηται την αληθή σοφίαν
Θεώ πλησιάζουσα και προσκυνούσα,
εξ ού πάσα δίδοται ζωής σοφία,
δι΄ ής αναπλάττομαι ή και θεούμαι
Θεόν καθορών εις αιώνας αιώνων.
αμήν."
(Συμεών του Νέου Θεολόγου, Ύμνος Θ΄)

_____________________________________________
* Σημείωση: Υπό την επιφύλαξη ότι δεν σφάλλουμε!
Τα γραφόμενα θέλουν 'ελεγχο από εγκρίτους θεολόγους
διότι γράφουμε με τις φτωχές γνώσεις μας, με βάση
το περί της πίστεως αίσθημα του απλού ανθρώπου.

5.4.13

ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ



Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


-Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ,πώς έφυγε ο Αλέκος, είπε.
-Όλοι εκεί θα πάμε. Είμαστε με το εισιτήριο στην τσέπη, απάντησα, ενώ εκείνος μου είχε γυρίσει τις πλάτες, σαν να μην ήθελε ν΄ ακούσει.

Όταν ήταν να ταξιδέψω με αεροπλάνο, στην αρχή, μέχρι να βγάλω το εισιτήριο, φανταζόμουν αεροπορικά ατυχήματα. Με το εισιτήριο στην τσέπη έπαυα να φαντάζομαι καταστροφές.

Είναι ωραίο να πηγαίνεις με το εισιτήριο στην τσέπη. Να βλέπεις όλα τα πράγματα , σαν να ΄ναι η τελευταία φορά.

Στην κινηματογραφική ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, ο καταδικασμένος, ο ήρωας για πρώτη φορά στη ζωή του ένιωσε ευτυχισμένος, όταν έμαθε ότι είναι άρρωστος και θα πεθάνει νωρίς.

Ο Άγιος Αυγουστίνος, (φαίνεται ότι όταν ήταν νέος φοβόταν το θάνατο), παρηγορούσε τον εαυτό του με αυτά τα λόγια: " Και βέβαια θα πεθάνουμε, αλλά όχι τώρα ακριβώς.

3.4.13

Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΡΑΣΤΟΥ (Ένα παιδικό παιχνίδι στα χρόνια της πείνας στο χωριό)


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Στο χωριό μάθαινες από παιδί πως πρέπει να έχεις ήθος και να αγαπάς τους άλλους, για να σε σέβονται και να σε εκτιμούν και για να είσαι άξιο μέλος της κοινότητας. Αλλιώς η κοινότητα σε απέβαλε ως ανάξιο μέλος της.

Σ' αυτούς που συμπεριφέρονταν χωρίς ήθος και χωρίς αγάπη η τιμωρία ήταν η βίαιη, δημόσια απογύμνωση, σαν παιχνίδι.

Ορμούσαν τα παιδιά όλα μαζί επάνω στον τιμωρημένο και γελώντας του έβγαζαν το παντελόνι, για να τον κάνουν να αισθανθεί τη ντροπή που δεν έχει αγάπη για τους άλλους.

Το παιδί που θα ερχόταν από το σπίτι του κρατώντας στο χέρι του ένα κομμάτι ξερό ψωμί και σπανιότερα μια φέτα αλειμμένη με νερό και ζάχαρη, θα έδινε και στα άλλα παιδιά που θα έτρεχαν και θα του ζητούσαν μια μπουκιά. Όπως τα παιχνίδια ήταν κοινά έτσι και το ψωμί.

Υπήρχαν μερικά που έτρωγαν κρυφά το ψωμί τους για να μην δώσουν στα άλλα, είτε γιατί έτσι τα συμβούλευαν οι μητέρες τους, είτε γιατί δεν ήθελαν τα ίδια να δώσουν από το ψωμί τους στους άλλους. Σ΄ αυτά τα παιδιά επιβαλλόταν εντελώς ξαφνικά και δίχως την παραμικρή προειδοποίηση η τιμωρία της δημόσιας απογύμνωσης, σαν παιχνίδι.

2.4.13

Η ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Blow in the wind. Να αφεθείς φτερό στον άνεμο. Ακούγεται ωραία και δίχως να το αντιληφθείς σε πάει με ευχάριστο τρόπο στις ψεύτικες διδασκαλίες που τάζουν φιλία με το Θεό χωρίς τη δική σου συνέργεια.

Αν εμβαθύνεις στη συμπάθεια και στην ενσυναίσθηση θα δεις ότι δεν μπορείς να έχεις φιλία με το Θεό χωρίς ήθος και αγάπη για τους άλλους. Δίχως ήθος και αγάπη δε γίνεται.

Η εικόνα του τραγουδιού του Μπομπ Ντύλαν blow in the wind είναι η εικόνα του Αγίου Πνεύματος αναποδογυρισμένη. Το Ευαγγέλιο λέει πως το Άγιο Πνεύμα όπου θέλει πνέει, με την έννοια ότι μοιράζει τα χαρίσματα όπως θέλει στους ανθρώπους, ενώ η εικόνα των στίχων του τραγουδιού του Μπομπ Ντύλαν παροτρύνει την παράδοση στη μοίρα.

Το Ευαγγέλιο είναι ενεργητικό και απαιτεί την συνέργεια αυτού που θέλει να ενωθεί με το Θεό, ενώ το πνεύμα του τραγουδιού είναι παθητικό. Είναι σαν το "αφέθηκα και πήγα" του Καβάφη, ο οποίος αναποδογυρίζει κι αυτός την εικόνα του Ευαγγελίου, ονομάζοντας τους έκλυτους στα πάθη, ανδρείους! Ανδρεία είναι η παράδοση στα πάθη;

Ο κόσμος ακολουθεί ψεύτικες διδασκαλίες μέσα από τα τραγούδια, τις μουσικές, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, μέσα από όλη αυτήν καταραμένη ψεύτικη παιδεία.

"Μέσα στον πόνο θα ευλογήσεις τη ζωή"* . Πιστεύω ότι για να είμαι σε κοινωνία με το Θεό πρέπει να έχω ήθος, δηλαδή να τηρώ τις Εντολές και να αγαπώ τους άλλους. Ψεύτικες διδασκαλίες υπόσχονται κοινωνία με το Θεό χωρίς δική μας συνέργεια, δηλαδή χωρίς ήθος και αγάπη των άλλων.

_______________________
* Ντοστογιέφσκι, Αδελφοί Καραμαζώφ, Στάρετς Ζωσιμά,
Μου αρέσει! · · Προώθηση · Κοινοποιήστε

1.4.13

ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Αγαπητό Φέϊς μπουκ,

Όπως όλα τα μηχανικά μέσα, ακόμα κι οι άνθρωποι όταν ενεργούν μηχανικά, χάνοιυν την επαφή με τη ζωντανή πραγματικότητα.
Ανακοινώνεις ότι ο Μόσχος άλλαξε τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις:
Δεν άλλαξα τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις , διότι δεν έχω θρησκευτικές πεποιθήσεις, πίστη έχω στον αναστάντα εκ νεκρών Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν!
Άλλο πράγμα είναι οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις και άλλο η Πϊστη.
Η πίστη στον Ιησού Χριστό είναι προσωπική, ενώ οι πεποιθήσεις είναι γενικές και αφηρημένες και δεν προϋποθέτουν πίστη προσώπου προς πρόσωπο.
Η διαφορά είναι μεγάλη. Πεποιθήσεις μπορούμε να έχουμε για αφηρημένα πράγματα όπως είναι η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, η επιστήμη κ.α. ενώ η πίστη στο Χριστό
δεν είναι πεποίθηση σε κάτι γενικό και αόριστο. Είναι πίστη σε ένα πρόσωπο. Αυτό εννοεί η αρχή της Επιστολής του Ευαγγελιστού Ιωάννου:

"Ο ην απ΄ αρχής, ο ακηκόαμεν, ο εωράκαμεν τοις οφθαλμοίς ημών, ο εθεασάμεθα και αι χείρες ημών εψηλάφησαν, περί του λόγου της ζωής. και η ζωή εφανερώθη, και εωράκαμεν και μαρτυρούμεν και απαγγέλλομεν υμίν την ζωήν την αιώνιον, ήτις ην προς τον πατέρα και εφανερώθη ημίν."

"Με αυτούς που μισούσαν την ειρήνην ήμουν ειρηνικός"


«Με αυτούς που μισούσαν την ειρήνη ήμουν ειρηνικός»

.Εις μνήμην Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Κύριος δίδαξε την ενότητα και τη μη βία λέγοντας στους μαθητές Του να έχουν μεταξύ τους αγάπη και έτσι με την αγάπη να τους γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι μαθητές του Χριστού.
Ο Χριστός δίδαξε τη λογική της υπεραφθονίας. Η Εντολή του Χριστού να μην αντιστέκεται ο πιστός στον πονηρό, αλλά να αποφεύγει να συγκρουστεί μαζί του,διότι η βία αυξάνει τη βία, στηρίζεται στην υπεροχή της χάρης. Η χάρις του Θεού είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε γήινο θησαυρό. Αρκεί στους πιστούς η χάρις του Θεού.
Η δύναμη του μικρού εξαλλου είναι η ενότητα. Ως μικρό εννοούμε αυτό που δεν διαθέτει τίποτε πέραν από τον ίδιο τον εαυτό του. Με αυτήν την έννοια οι φτωχοί είναι μικροί, ,παρόλο που είναι πολλοί , διότι δεν διαθέτουν τίποτε άλλο πέραν από τον εαυτό τους. Η μόνη τους δύναμη είναι η ενότητα μεταξύ τους.
Αυτός είναι ο λόγος που ο εχθρός του ανθρώπου χρησιμοποιεί τη διαβολή για να διαιρεί τον κόσμο και να τον κυβερνά με τη βία. Όταν ο κόσμος είναι διαιρεμένος όπως είναι και στην εποχή μας, οι ισχυροί της γης τον κρατούν καθηλωμένο σε χαμηλό πνευματικό, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο.
Οι φωνές που υποστηρίζουν τη μη βίαιη διαμαρτυρία και την μη βίαιη αντίσταση στη βία, αυτοί οι κήρυκες της ειρήνης διώκονται , ενώ οι υποκινητές της βία αφήνονται ανενόχλητοι, να εμποδίζουν την ενότητα του κόσμου, με την πρόκληση της βίας, που χωρίζει τους ανθρώπους τον έναν απ΄ τον άλλον.
Ο Κύριος δίδαξε την ενότητα και τη μη βία λέγοντας στους μαθητές Του να έχουν μεταξύ τους αγάπη και έτσι με την αγάπη να τους γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι μαθητές του Χριστού.

Η διδασκαλία του Ιησού περί μη βίας διαφέρει από την παθητική αντίσταση των ανατολικών θρησκειών και των κοινωνικών οργανώσεων που επιδιώκουν την παθητική αντίσταση.
Η διδασκαλία του Ιησού μας καλεί να είμαστε δια Χριστόν ενεργητικοί, ακόμα κι όταν πρέπει σύμφωνα με την Εντολή, να αποφύγουμε να αντισταθούμε στις επιθέσεις του πονηρού.
Ο Κύριος λέει να μην συγκρουόμαστε με τους πονηρούς, ο δε ψαλμός 119 λέει "να είμαστε ειρηνικοί με αυτούς που μισούν την ειρήνη. " Δεν αντιφάσκουν οι εντολές αυτές με την ενεργητικότητα του Χριστού; Πώς θα είμαστε ταυτοχρόνων ενεργητικοί και θα αποφεύγουμε τις συγκρούσεις; Δεν είναι η αποφυγή των συγκρούσεων παθητικότητα;
Δεν συγκρούομαι με το πονηρό ή με τον πονηρό άνθρωπο, δεν σημαίνει ότι μένω παθητικός ή ότι υποχωρώ ατάκτως. Άτακτη υποχώρηση είναι όταν εγκαταλείπεις τη μάχη χάνοντας τις δυνάμεις σου και τη θέλησή σου να πολεμήσεις τον εχθρό.
Δεν συγκρούομαι σημαίνει ότι αντιπαρέρχομαι τον εχθρό από ένα πνευματικά ανώτερο επίπεδο, κάτω από το φως της διδασκαλίας του Χριστού και διατηρώ το αγωνιστικό πνεύμα μου και τις δυνάμεις μου ακέραιες.
-Πώς πρέπει να φερθώ, τον ρώτησα, όταν ο αντίπαλος επιτίθεται; -Υποχωρείς μέχρι ο αντίπαλος να ΄ρθει με το μέρος σου. -Δεν πρόκειται νά 'ρθει με το μέρος μου. -Ή θα ΄ρθει με το μέρος σου ή θα παλεύει με το άλυτο πρόβλημά του έως ότου το άλυτο πρόβλημά του να τον εξαντλήσει. Εσύ θα μείνεις πιστός στη Διδασκαλία του Ιησού.

Όσο για μένα, βρήκα γιατί νιώθω απαίσια όταν αρρωσταίνω. Δεν είναι από τις ταλαιπωρίες της αρρώστιας ή από το φόβο. Είναι γιατί όταν αρρωσταίνω ή ζωή μου χάνει το νόημα της αποστολής. Όταν δε δουλεύουμε για τους άλλους, αυτό είναι η δυστυχία μας.
Μου αρέσει! · · Προώθηση · Κοινοπο


Λαρισινά
Δοκίμια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

«Με αυτούς που μισούσαν την ειρήνην ήμουν ειρηνικός»

Εις μνήμην Μάρτιν Λούθερ Κινγκ


Ο Κύριος δίδαξε την ενότητα και τη μη βία λέγοντας στους μαθητές Του να έχουν μεταξύ τους αγάπη και έτσι με την αγάπη να τους γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι μαθητές του Χριστού.
Ο Χριστός δίδαξε τη λογική της υπεραφθονίας. Η Εντολή του Χριστού να μην αντιστέκεται ο πιστός στον πονηρό, αλλά να αποφεύγει να συγκρουστεί μαζί του, διότι η βία αυξάνει τη βία, στηρίζεται στην υπεροχή της χάρης. Η χάρις του Θεού είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε γήινο θησαυρό. Αρκεί στους πιστούς η χάρις του Θεού.
Η δύναμη του μικρού εξαλλου είναι η ενότητα. Ως μικρό εννοούμε αυτό που δεν διαθέτει τίποτε πέραν από τον ίδιο τον εαυτό του. Με αυτήν την έννοια οι φτωχοί είναι μικροί, ,παρόλο που είναι πολλοί , διότι δεν διαθέτουν τίποτε άλλο πέραν από τον εαυτό τους. Η μόνη τους δύναμη είναι η ενότητα μεταξύ τους.
Αυτός είναι ο λόγος που ο εχθρός του ανθρώπου χρησιμοποιεί τη διαβολή για να διαιρεί τον κόσμο και να τον κυβερνά με τη βία. Όταν ο κόσμος είναι διαιρεμένος όπως είναι και στην εποχή μας, οι ισχυροί της γης τον κρατούν καθηλωμένο σε χαμηλό πνευματικό, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο.
Οι φωνές που υποστηρίζουν τη μη βίαιη διαμαρτυρία και την μη βίαιη αντίσταση στη βία, αυτοί οι κήρυκες της ειρήνης διώκονται , ενώ οι υποκινητές της βία αφήνονται ανενόχλητοι, να εμποδίζουν την ενότητα του κόσμου, με την πρόκληση της βίας, που χωρίζει τους ανθρώπους τον έναν απ΄ τον άλλον.
Ο Κύριος δίδαξε την ενότητα και τη μη βία λέγοντας στους μαθητές Του να έχουν μεταξύ τους αγάπη και έτσι με την αγάπη να τους γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι μαθητές του Χριστού.