29.3.18

Ο ΤΟΠΟΣ ΑΝΗΚΕΙ Σ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ" (Ζαν Λυκ Γκοντάρ)

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Ο τόπος ανήκει σ' αυτούς
που έγραψαν την
ιστορία του". Έγρα-
ψαν την ιστορία
της Μακεδονίας οι

Σλάβοι κι οι Τουρκαλβανοί΄;
Πού είναι αυτή
η ιστορία τους; Ποιά
επιστημονική
κοινότητα την είδε ποτέ;

Οι ρόλοι του πατέρα και της μητέρας στην ανατροφή του παιδιού

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στην ανατροφή του παιδιού οι ρόλοι του πατέρα και της μητέρας είναι καθοριστικοί. Οι ρόλοι τους διαφέρουν τόσο, ώστε αν θέλαμε να τους παραστήσουμε με κάποιο σχήμα, θα λέγαμε ότι ο πατέρας για το παιδί είναι ο ουρανός και η μητέρα η γη. Αν αναλάμβαναν δυο άντρες να μεγαλώσουν ένα παιδί, το παιδί αυτό δεν θα είχε ποτέ την μάνα μέσα του, να του καλύπτει τις ανάγκες του σώματος κι αν αναλάμβαναν δυο γυναίκες να μεγαλώσουν ένα παιδί, το παιδί αυτό δεν θα είχε ποτέ τον πατέρα μέσα του , να του καλύπτει τις ανάγκες του πνεύματός του, με άλλα λόγια δεν θα αγαπούσε ποτέ ούτε τον εαυτό του ούτε κανέναν άλλον. Θα του έλειπε ο ουρανός, που συμβολίζει το δημιουργικό και ζωογόνο πνεύμα. Θα του έλειπε μέχρι το τέλος της ζωής του το αίσθημα της ασφάλειας και της ζεστασιάς που δίνει η αίσθηση της αγαπημένης παρουσίας του πατέρα.

Όταν το παιδί που μεγαλώνει με τους κανονικούς γονείς, ανοίξει τα φτερά του και φύγει, ο πατέρας κι η μητέρα μπαίνουν μέσα του και γίνεται το ίδιο ο πατέρας κι η μητέρα του εαυτού του. Παιδιά που στερήθηκαν νωρίς τον πατέρα ή τη μητέρα αισθάνονται την έλλειψή τους μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Στις γήινες και ουράνιες κατοικίες μιλώντας πάντα σχηματικά, η μητέρα είναι το σώμα (η γήινη κατοικία) και ο πατέρας είναι ο οριστικός ένοικος, το πνεύμα. (Ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν), αυτό είναι το διαρκές παράπονο του πνεύματος στην διαμάχη του με το σώμα. Το σώμα πολεμάει δίχως ανάπαυλα το πνεύμα, λέει η Γραφή. Ο οριστικός κάτοικος, το πνεύμα, είναι σαν τον ανύπαρκτο ιππότη. Ο πατέρας και η μητέρα του ετοιμάζουν την πανοπλία του και το άλογό του. Η μητέρα ετοιμάζει την πανοπλία κι ο πατέρας ετοιμάζει τον ίδιο τον ιππότη.

Παιδιά που μεγαλώνουν με την έλλειψη αυτή είτε γιατί έλειψαν πραγματικά είτε έλειψαν ψυχολογικά οι γονείς τους, αν έλειψε η μάνα συναντούν δυσκολίες στην επιβίωσή τους (δεν είναι μάνα για τον εαυτό τους) κι αν έλειψε ο πατέρας συναντούν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους άλλους. Όταν λείπει η μάνα συναντούν δυσκολίες, θα λέγαμε στη γήϊνη κατοικία τους, ενώ αν έλειψε ο πατέρας συναντούν δυσκολίες στην δημιουργική ζωή τους. Σύμβολο του σώματος είναι η γη και σύμβολο του δημιουργικού και ζωογόνου πνεύματος ο ουρανός.


Κάντε κλικ εδώ για Απάντηση ή Προώθηση

27.3.18

Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η Γραφή λέει πως στην
αρχή, στην αρχή
πριν την ανυπακοή
του ανθρώπου, το
λιοντάρι και το πρόβα-

το έβοσκαν μαζί. Το
ίδιο θά 'ναι ό-
ταν η ειρήνη έρθει
στη Γη. Υπάρχει
άραγε παράδειγμα;

Ένας υπαινιγμός πώς
με τον άνθρωπο
αγρίεψε η Φύση;
Και πώς πονάει
μαζί του; Δείτε το σκύλο:

Δείτε πώς με το φόβο
μας η αδρενα-
λίνη κάνει το σκύλο
ν' αγριέψει! Είναι η
Δημιουργία ένα Ον;

26.3.18

Ο μήνας Μάρτης κι οι "κουτσουκέλες" της Ευρώπης


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Για κανέναν άλλον μήνα δεν φυλαγόμαστε να μη μας κάψει ο ήλιος , όπως για τον Μαρτη! Γιατί άραγε; Τί ξέρει ο λαός και τό ' βαλε στην Παράδοση το φυλαχτό για τον μήνα Μάρτη; Τί το ιδιαίτερο έχει ο Μάρτης, που δεν τό 'χουν οι άλλοι μήνες;

Ο Μάρτης μας παραλαμβάνει ξαφνικά, όπως η Ευρώπη παρέλαβε την Ελλάδα μας, απροετοίμαστη, αφού την ξεγέλασε με την ψευδο-ευμάρεια, ,με την οποία απέκοψε το λαό της απ΄ τις ρίζες του! Τους έμαθε με τις επιδοτήσεις να μην δουλεύουν. Ο Μάρτης μας κάνει παρόμοιες κουτσουκέλες, σαν αυτές της Ευρώπης.

Η Ευρώπη ανάγκασε τους Έλληνες, να καταστρέψουν τις πατροπαράδοτες καλλιέργειες, όπως η σταφίδα στην Πελοπόννησο κι ύστερα, όταν τους έφερε σε κατάσταση αδυναμίας προσαρμογής, τους παγίδεψε στο ευρώ και στο ψευδο-χρέος, που κανένας δεν ξέρει ποιοί και πώς χρέωσαν με τέτοιο άνομο, παράνομο, αχρεώστητο, αδύνατο να πληρωθεί, χρέος.

Ο Μάρτης περιμένει να μας βρει απροετοίμαστους. Αυτό είναι γεγονός! Με την προσδοκία του ερχομού της Άνοιξης αφήνουμε την προσαρμογή μας στο χειμώνα για να μας επιτεθεί ο Μάρτης με το κρύο του, που νιώθεται πολύ πιο έντονα από ό,τι νιώθαμε το κρύο του χειμώνα.

Κάποιος γνωστός μου γιατρός, που του αρέσει να δίνει παροιμιακό τόνο στα λόγια του, λέει για τον Μάρτη, "όποιος την γλυτώσει τον Μάρτη, ,την σκαπούλαρε. Δεν παθαίνει τίποτε." Αλλά πρόσεξα, πως ο γνωστός μου αυτός, τα ίδια λέει σχεδόν για όλους τους μήνες. Μια φορά τον άκουσα να λέει"", όποιος δεν πάθει τίποτε Οκτώβριο και Νοέμβριο, την σκαπούλαρε, δεν παθαίνει τίποτε τους άλλους μήνες." Κ.ο.κ.

25.3.18

Πώς θα σταματήσει ο κατήφορος;



Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΤΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ

Αυτό που μπλοκάρει
το μυαλό πολλών,
είναι πώς θα σταματή-
σει αυτός ο κα-
τήφορος. Μακάρι να

μπλοκάρει το μυαλό ό-
λων των Ελλήνων.
Για να ψάξουν να βρουν πώς
πώς θα σταματή-
σει ο κατήφορος.

Όσο για μένα αυτό
είναι το θέμα
για το οποίο θέλω να
γράφω. Ευτυχώς βρήκα
τον μίτο της Αριάδνης!

Είναι η αγάπη της
άσκησης! Αυτή
θα φέρει την αγάπη
της ελευθερίας
και θα τον σταματήσει!

24.3.18

Η σοφία του Θεού κι η αδαής παγκοσμιοποίηση!

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Αξίζει ίσως να κάνουμε μια μικρή ανάλυση της Ευχής "Χρονια Πολλά"! Πώς και δε λέμε χρονια καλά ή κάποια άλλη ευχή και στην Παράδοσή μας καθιερώθηκε το Χρόνια Πολλά; Ίσως γιατί η ευχή αυτή δεν είναι μόνο στην ποσότητα των χρόνων αλλ΄.α και στην ποιότητα.

Η Σοφία των προγόνων μας είχε κατανοήσει ότι δε μπορεί κανείς να ζήσει χρόνια πολλά αν δε ζει καλή ζωή. Άρα όταν ευχόμαστε χρόνια Πολλά , εννοείται ότι ευχόμαστε να υπάρχουν κι οι προϋποθέσεις για να ζει κανείς Χρόνια Πολλά , που είναι η καλή, χαρούμενη ζωή.

Πράγματι για να ζήσει κανείς μακρά και χαρούμενη ζωή, μια προϋπόθεση που όριζαν οι σοφοί πρόγονοί μας, που ήταν να σεβόμαστε και να τιμάμε τους γονείς μας. Αλλά η αδαής παγκοσμιοποίηση κάνει τα πάντα όχι μόνο να συντομέψει τη ζωή μας αλλά και να μικρύνει τον πληθυσμό της γης , δ.ήθεν γιατί η Γη δεν μπορεί να θρε΄ψει τον πληθυσμό της.

Τόσο αδαής είναι ώστε δε γνωρίζει, ότι ο Θεός προικισε τα Συστήματα της Φύσης με την ικανότητα να αυτορρυθμίζονται. Και να μην περιμένουν αδαείς να διδάξουν στη Φύση πως να συμπεριφέρεται!

5.3.18

ΓΙΑΤΊ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ;

Άστραψε φως και γνώρισε
ο νιος τον εαυ-
του, γράφει ο ποιη-
τής. Γιατί είναι
τόσο σπουδαίο αυτό;

Η φύση δεν γνωρίζει
τον εαυτό της. Η θά-
λασσα, τα βουνά, τα δέν-
τρα, τα ζώα, δεν
γνωρίζουν τον εαυτό τους.

Γιατί παρομοιάζει με φως
αστραφτερό, ο
ποιητής, τη γνώση του
εαυτού, πού μόνο
στον άνθρωπο δόθηκε;

Γιατί να γνωρίζει η
Φύση τον εαυ-
τό της; Τί μ' αυτό αν δεν
γνωρίζει τον ε-
αυτό της; 'Ενας εκκεν-

τρικός εκατομμιούχος
εγραψε όλη
την περιουσία του
στη γάτα του. Γνω-
ρίζει η γάτα ότι

είναι κληρονόμος μιας
τεράστιας πε-
ριουσίας; Ο άνθρωπος
γνωρίζει τον ε-
αυτό του και θεωρεί

όλα τα άλλα σκύβαλα
μπροστά στον θησαυ-
ρό του! Κάποιος βρίσκει ένα
θησαυρό σ' ένα
χωράφι και πουλάει όλα

τα υπάρχοντά του κι α-
γοράζει το χωρά-
φι με το θησαυρό του!
Θα εύρισκε το
θησαυρό, αν δεν γνώρι-

ζε την αξία του;


(Από τη Συλλογή "ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗΣ")

4.3.18

Πώς απολαμβάνουμε τις αρρώστιες μας;

Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΠΩΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΜΑΣ;

Πώς απολαμβάνουμε
τις αρρώστιες μας;
Απολαμβάνουμε τις
αρρώστιες μας γιατί
γινόμαστε αντικείμενο

προσοχής και περιποί-
ησης, ενώ δεν
κάνουμε τίποτε για
να γίνουμε καλά.
Ο Κύριος ρωτούσε

πάντα, θέλεις να γίνεις
καλά, εννοώντας,
θέλεις να κάνεις κάτι
για να γίνεις καλά;
Φυσικά η απάντηση

είναι, όχι δεν θέλω
να κάνω κάτι!
Παράδειγμα το υπερ-
βολικό βάρος
ή το κάπνισμα: απο-

λαμβάνουμε το να μην
κάνουμε τίποτε.
Μόνον οι πλούσιοι α-
πολαμβάνουν το να ζουν
χωρίς να κάνουν τίποτε.