Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Η Θεία Χάρη σύμφωνα με την εμπειρία των Αγίων Πατέρων και γενικά την Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία και Παράδοση είναι φως άκτιστο. Άκτιστο σημαίνει ότι είναι εκ Θεού. Ένας Άγιος λέγει: Είδες άνθρωπο, είδες το Θεό. Δηλαδή είδες άνθρωπο που έχει τη Θεία Χάρη επάνω του, είδες το Θεό. Η Θεία Χάρη φαίνεται με την πνευματική όραση, αλλά και με την φυσική όραση, ανάλογα με την δυνατότητα του πιστού, που φθάνει στο στάδιο του δοξασμού, δηλαδή στο στάδιο της ένωσης με το Θεό (Θέωση). Οι Μαθητές είδαν στο όρος Θαβώρ τη δόξα του Θεού, «καθώς ηδύναντο».
Η Θεία Χάρη, γράφει ο Απόστολος Παύλος τρέχει και δοξάζεται. Τρέχει σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να την χρησιμοποιήσει ως μέσον για ιδιοτελείς σκοπούς ή με άλλα λόγια δεν μπορεί κανείς να την χρησιμοποιήσει με ιδιοτέλεια και υπερηφάνεια. Η Θεία Χάρη δεν κατοικεί στην ψυχή, που είναι ιδιοτελής και υπερήφανη. Αυτός που θα την χρησιμοποιήσει ως μέσον για ιδιοτελείς σκοπούς θα την χάσει.
Δοξάζεται σημαίνει «βλέπεται, αναγνωρίζεται, θεάται». Αυτός που βλέπει τη Θεία Χάρη στους άλλους, που την έχουν , έχει τη Θεία Χάρη κι ο ίδιος. Τρία είναι τα εξωτερικά γνωρίσματα της Θείας Χάρης σύμφωνα με την εμπειρία των Αγίων: Το φως που δεν είναι από τα στοιχεία αυτού του κόσμου, η απελευθέρωση από τα δεσμά των σαρκικών ηδονών και επιθυμιών και η Νοερά Προσευχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου