Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου
‘Who the Hell do You Think You Are ?’
Nigel Farage
Tο κράτος καταδιώκει την πνευματικότητα στην Ελλάδα και επιβάλλει ένα ξένο τρόπο ζωής, αντίθετο στις Εντολές του Θεού. Ένας τέτοιος τρόπος ζωής σκοτώνει την πίστη. Διαβάστε την περιγραφή του μοντέλου, που προορίζεται για όλη την ανθρωπότητα ( Η Αποκάλυψη τώρα διαβάζεται σαν εφημερίδα): « Οι άνθρωποι θα είναι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς στους γονείς τους, αχάριστοι, ασεβείς, άστοργοι, αδιάλλακτοι, συκοφάντες, άσωτοι, άγριοι, εχθροί του καλού, προδότες, αυθάδεις, φουσκωμένοι από εγωισμό. Θ’ αγαπάνε πιο πολύ τις ηδονές παρά το Θεό».( Β΄Τιμόθ.γ΄,2-5-).
Κατά τον Πλάτωνα, "επιστήμη χωρίς αρετή είναι πανουργία". Ο Ντάνιελ Μπελ, στα προλεγόμενα του βιβλίου του "Ο πολιτισμός της μεταβιομηχανικής Δύσης" γράφει: " Θα έλεγα πως βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα επικείμενο ξεκαθάρισμα του τοπίου. Η εκπνοή του μοντερνισμού, η ξηρασία της κομμουνιστικής ζωής, η ανία του απεριόριστου "εγώ" και η ασημαντότητα των μονολιθικών πολιτικών ψαλμών, δείχνουν ότι μια μακρά περίοδος φτάνει σ΄ ένα αργόσυρτο τέλος".
Κατά τον διάσημο αυτόν Αμερικανό δημοσιογράφο και καθηγητή της κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ήρθε η ώρα για τη Δύση, να σκεφθεί αυτό που είπε ο Πλάτων και να βάλει ένα όριο στην "ύβριν" (Ελληνικά στο πρωτότυπο).
Η απάντηση σ΄ αυτό το ερώτημα, συνεχίζει ο Μπελ, θα μπορούσε να λύσει την πολιτιστική αντίφαση ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον απατηλό του σωσία, τον όμοιο κι αδελφό, την κουλτούρα της νεωτερικότητας. Και τότε δεν θα έμενε τίποτε άλλο παρά να εξημερωθεί η οικονομική και πολιτική κατάσταση του κόσμου τούτου ".
Ο Ιβάν Ίλιτς στο βιβλίο του "Ευτραπελία", μιλώντας για την βιομηχανική κρίση της Δύσης, λέει το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια. Ο Ίλιτς λέει πως αν δεν μπορέσουμε να διατηρήσουμε το σεβασμό στον άνθρωπο στις σχέσεις μας με τις μηχανές, οι μηχανές θα μας συντρίψουν.
Κατά τον Ίλιτς "όχι ύβρις" σημαίνει όχι υπερβολή. Ο άνθρωπος μπορεί να έχει μια "ευτραπελική" σχέση με τα εργαλεία που χρειάζεται. "Ευτραπελική σχέση" σημαίνει ότι το φάσμα της δραστηριότητάς του κρατιέται μέσα σε φυσικές κλίμακες (ανθρώπινα μέτρα) και υποβάλλεται σε φυσικούς περιορισμούς (όχι δύναμη χωρίς ηθικά όρια). "Ή "ευτραπελικά εργαλεία" ή συντριβή από τις μηχανές", καταλήγει ο Ιβάν Ίλιτς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου