Γιατί δυστυχούν οι καλοί στο γάμο ;
Μ.Ε. Λαγκουβάρδου
Το μυστικό για να ευτυχήσεις στο γάμο σου είναι να μη δείχνεις καλός. Ίσως αυτό είναι το μυστικό γενικά σε οτιδήποτε αφορά την επιτυχία ή την αποτυχία με τις γυναίκες. Αν θέλεις να μπορείς όχι μόνο να δημιουργείς σχέσεις μαζί τους, αλλά και να τις διατηρείς, πρέπει να γνωρίζεις καλά το παραπάνω μυστικό και να το εφαρμόζεις πιστά στην προσωπική και στην οικογενειακή σου ζωή. Εννοείται ότι ακόμα και το να υποκρίνεται κανείς τον παλιάνθρωπο, πρέπει κι αυτό ακόμα να το κάνει με μέτρο. Η υπερβολή είναι δίκοπο μαχαίρι.
Κάποιος Έλληνας συγγραφέας, δεν θυμάμαι το όνομά του, έγραψε ένα βιβλίο για τους άντρες, με θέμα , πώς να ευτυχήσουν στις σχέσεις τους με τις γυναίκες. Τίτλος του βιβλίου, «πώς να γίνετε αλήτες»! Το ίδιο μυστικό οι Ισπανοί το λένε με την εξής δημώδη παροιμία τους : «Τη γυναίκα να τη δέρνεις, έστω κι αν δεν ξέρεις γιατί. Εκείνη το ξέρει.»
Κάποτε, συνάντησα στο δημοτικό παραλιακό κήπο της Θεσσαλονίκης ένα ρακένδυτο, μακρυγένη, γερο-θυμόσοφο. Ήταν ένας άνθρωπος ανέμελος, που του άρεσε με καθαρό το μυαλό του από σκέψεις, να ατενίζει τη μακρινή κι απέραντη θάλασσα.
Αντίθετα εγώ ήμουν ένας ψυχικά αναστατωμένος άνθρωπος. Ένα σωρό σκέψεις και αισθήματα με βασάνιζαν. Βρισκόμουνα στα πρόθυρα του διαζυγίου μου με την πρώτη μου γυναίκα. Κάθισα δίπλα του μένοντας για πολύ ώρα σιωπηλός. Ύστερα του ζήτησα πολύ ήσυχα να μου πει κάποιο λόγο Θεού, για να με βοηθήσει, γιατί είχα μεγάλη ανάγκη.
‘Ημουν βέβαιος από την όλη εμφάνιση του σπάνιου αυτού ανθρώπου ότι είχα μπροστά μου έναν «κατά Χριστόν σαλό», όπως ονομάζονται στην εκκλησιαστική γλώσσα οι χαρισματικοί αυτοί άνθρωποι.
Πράγματι , όπως φάνηκε από τα δυο τρία μετρημένα λόγια που μου είπε, ο άνθρωπος αυτός είχε το διορατικό χάρισμα, δηλαδή μπορούσε να βλέπει με τη χάρη του Θεού τον εσωτερικό σου κόσμο, ν’ ακούει τις σκέψεις σου στη σιωπή και να νιώθει τα συναισθήματά σου. « Είσαι παντρεμένος;» με ρώτησε. Απάντησα καταφατικά. «Να προσεύχεσαι κρυφά», είπε.
Δεν κατάλαβα τότε γιατί πρέπει να προσεύχομαι κρυφά απ΄ τη γυναίκα μου. Πολύ αργότερα κατάλαβα μετά την εμπειρία ενός διαλυμένου γάμου, ότι ο καλός χαρακτήρας του άντρα είναι εμπόδιο στην ευτυχία ενός ζευγαριού. Η γυναίκα μισεί τον καλό χαρακτήρα στο γάμο. Ιδίως μισεί τον άντρα που της φέρνει δώρα και που θυσιάζεται γι΄ αυτήν.
Πολλοί ημιμαθείς όσον αφορά στην ψυχολογία της γυναίκας αποδίδουν το μίσος αυτό σε σύμπλεγμα κατωτερότητας ή στην «καταπίεση» του παρελθόντος , αλλά δεν είναι η αιτία αυτή του παραλογισμού της παντρεμένης γυναίκας, που την κάνει χειρότερη κι απ΄ την πόρνη. Η πόρνη είναι ευγνώμων σ΄ αυτούς που της φέρονται με ευγένεια και τρυφερότητα, γιατί δέχεται το φέρσιμο αυτό ως ένδειξη αγάπης, ενώ η παντρεμένη είναι αχάριστη και μισεί τον άντρα που της φέρεται καλά και που της φέρνει δώρα.
Το μίσος της παντρεμένης γυναίκας προς τον άντρα με καλό χαρακτήρα είναι η αιτία για όλα τα «παιχνίδια» που παίζει, για να κρύψει την απουσία αισθημάτων αγάπης και στοργής. Διαθέτει δε τόση μεγάλη επιδεξιότητα στην υποκρισία ώστε η ίδια δέχεται ότι η γυναίκα έχει έμφυτη την πονηρία.
Η εξήγηση για το παράλογο μίσος της γυναίκας για τους άντρες με καλό χαρακτήρα και για την επίσης παράλογη έλξη της απ΄ τους άντρες με κακό χαρακτήρα είναι πολύ απλή και είναι η επιθυμία της αποφυγής του έρωτα. Αυτό το νόημα έχει το ρητό «μη φοβάσαι το θηρίο, τον ανέραστο να φοβάσαι».
Η γυναίκα ξέρει από τη διαίσθησή της ότι ο καλός χαρακτήρας του άντρα και τα δώρα αποσκοπούν σε ένα και μόνο πράγμα, στον έρωτα, που θέλει να αποφύγει. Πότε και για ποιους λόγους η γυναίκα αποφεύγει τον έρωτα
, είναι ένα άλλο θέμα, το ίδιο ενδιαφέρον, με το οποίο, πρώτα ο Θεός θα ασχοληθούμε μια άλλη φορά.
"Ρεθεμνιώτικα Νέα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου