Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
«Διακονείν τραπέζαις» (Πράξεις ΣΤ¨, 1 επ.)
Το θέμα που έθιξαν οι Απόστολοι ως προς την «διακονία των τραπεζών» στα κοινά συσσίτια των πρώτων χριστιανών είναι πολύ μεγάλης σημασίας και όλος ο πολιτισμός κρίνεται από αυτό: από το πώς φέρεται ο κόσμος στις χήρες και στα ορφανά, αλλά και στις μητέρες γενικά και στα παιδιά.
Και οι Απόστολοι εξέλεξαν " άντρες με καλή φήμη, γεμάτους με τη σοφία του Αγίου Πνεύματος," για να ασχοληθούν με αυτό το θέμα, που είναι ευρύτερο από όσο φαίνεται, αν δούμε μόνο την τροφή Αλλά δεν είναι μόνο πώς θα γίνει η σωστή διανομή της τροφής στις γυναίκες που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, αλλά αφορά γενικά στη στάση της κοινωνίας απέναντι στα παιδιά. Την ευθύνη κατ’ αρχήν έχουν ο πατέρας και η μητέρα που μεγαλώνει τα παιδιά, αλλά τα παιδιά δεν είναι μόνον του πατέρα και της μητέρας που τα μεγαλώνει, τα παιδιά είναι η μελλοντική κοινωνία ολόκληρη. Ποια είναι η στάση της κάθε γενιάς απέναντι στη γενιά που έρχεται;
Η σημερινή στάση της γενιάς αυτής, η οποία φαίνεται ότι ξεπερνάει σε διαφθορά και σε αδιαφορία απέναντι στις γενιές που έρχονται είναι φαινόμενο παθολογικό που χρειάζεται θεραπεία. Στην πραγματικότητα τα παιδιά ή μάλλον οι μητέρες που μεγαλώνουν παιδιά έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και την περιφρόνηση των ανδρών.
Πώς μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού τα χαρακτηριστικά αυτά της αδιαφορίας και της περιφρόνησης προσιδιάζουν στον ύπνο, ο ύπνος είναι από την άποψη αυτή αδιαφορία και οι σημερινοί άντρες και γυναίκες που δεν έγιναν ακόμα πατέρες και μητέρες εν πολλοίς κοιμούνται, δηλαδή ζουν με ψευδαισθήσεις.
Τί να κάνουμε, θα μου πείτε. Πρώτα να ξυπνήσουμε πνευματικά, ώστε να μην έχει ηθικό έρεισμα η πλουτοκρατία που προπαγανδίζει τον εφησυχασμό. Να ψηφίσουμε μόνο τις κυβερνήσεις που λαμβάνουν καθαρή στάση απέναντι στο τεράστιο αυτό θέμα . Μαζί με την πνευματική αφύπνιση να απαιτήσουμε να γίνει νόμος του κράτους ο μισθός της έγγαμης γυναίκας.
Κάθε πολίτης που θέλει να είναι υπεύθυνος πρέπει να λάβει θέση απέναντι σ' αυτό το τεράστιο θέμα, που θα κρίνει το μέλλον του πολιτισμού. Αν αφεθούμε παθητικά στη μοίρα, η ανθρωπότητα αν γλιτώσει την ολοκληρωτική καταστροφή, δεν θα γλιτώσει την επιστροφή στη βαρβαρότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου