30.4.12

Εξομολογήσεις

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

                              
        Αυτές τις μέρες προ των εκλογών, ευγενικέ αναγνώστη μου,  δύσκολα γράφεις αν θέλεις να είσαι, όπως εγώ,  έξω από την επικαιρότητα.  Όλοι σκέφτονται τους πολιτικούς γιατί αυτοί είναι το θέμα της επικαιρότητας. Η τηλεόραση, ο τύπος, οι συζητήσεις των ανθρώπων στρέφονται γύρω απ΄ τους πολιτικούς.
        Έκλεισα πριν πολλά χρόνια τις διαύλους μαζικής ενημέρωσης. Με κουράζει ο διασκορπισμός της προσοχής σε πολλά θέματα.  Προτιμώ να συγκεντρώνω την προσοχή μου σ΄ αυτό που είμαι, εκεί όπου βρίσκομαι και σ΄ αυτό που κάνω, δηλαδή στο γράψιμο ως εξομολόγηση και ως προσευχή. Το πρότυπό μου είναι ο καινούριος άνθρωπος, ο αναγεννημένος πνευματικά.
       Σ΄ έναν απ΄ τους πενήντα Λόγους του ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος γράφει σχετικά με την προσοχή και την προσευχή: “ Όσοι θεωρούν αδύνατο αυτό που κατορθώνει η ανθρώπινη καρδιά με την ενέργεια του Πνεύματος, δηλαδή την “καινήν κτίσιν”  μοιάζουν με εκείνους που δεν αξιώθηκαν να μπουν στη γη της επαγγελίας εξαιτίας της απιστίας τους και γι΄ αυτό άφησαν τα κόκκαλά τους στην έρημο. Εκεί υπήρχε η χειροπιαστή γη της επαγγελίας, εδώ η μυστική λύτρωση από τα πάθη, η κατά Παύλον τελειότητα κάθε εντολής.
      Αυτή είναι η πραγματική γη της επαγγελίας, την οποία προτυπώνει η παράδοση. Ο θεσπέσιος, λοιπόν,  Παύλος , για  να μην κυριευθούν οι μαθητές του από απιστία, τους προειδοποιεί: “Προσέχετε αδελφοί μου, μήπως σας απομακρύνει από τον ζώντα Θεό πονηρό πνεύμα απιστίας.”
       Οι πολιτικοί δεν πρόκειται να κάνουν καλύτερο ούτε εμένα ούτε το γράψιμό μου. Τον εαυτό μου και τη ζωή μου  εμπιστεύομαι στον Κύριο και στην Εκκλησία Του. Ο Οδυσσέας Ελύτης στο Άξιον Εστί γράφει πως τα θεμέλιά του είναι στα βουνά. Φυσικά χρησιμοποιεί την έκφραση αυτή όχι κυριολεκτικά, αλλά ως μία μεταφορά που σημαίνει ότι τα θεμέλιά του είναι σε κάτι σταθερό σαν τα βουνά. Το Άξιον Εστί είναι της Εκκλησίας, όπως και όλο το πνεύμα κι ο ρυθμός του ωραίου ποιήματός του. Φυσικό είναι να συμπεράνουμε πως τα θεμέλια του Ελύτη είναι στον Χριστό και στην Εκκλησία Του.
      Ο Απόστολος Παύλος γράφει επί λέξει: Έκαστος βλεπέτω πώς εποικοδομεί. θεμέλιον  γαρ άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον ος έστιν Ιησούς Χριστός.” ( Ο καθένας ας προσέχει πως εποικοδομεί. Γιατί κανένας δεν μπορεί να βάλει θεμέλιο άλλο από αυτό που υπάρχει και που είναι ο Ιησούς Χριστός).
      Κάποιος άνθρωπος του λαού έλεγε, οι πολιτικοί βρίζονται κι ύστερα πάνε και τρώνε μαζί. Ο άνθρωπος δε μιλούσε από τα διαβάσματά του, αλλά από την εμπειρία του. Θα τους γνωρίσουμε τους ανθρώπους, λέει το Ευαγγέλιο, από τους καρπούς τους. Με αυτό το κριτήριο θα ψηφίσουμε αυτούς που θα μας βγάλουν από την παρούσα κατάσταση η οποία οδηγεί τη χώρα μας στην ολοένα μεγαλύτερη ύφεση και υπανάπτυξη, με απώτερο στόχο την αρπαγή του εθνικού πλούτου. Η παρούσα κατάσταση της ανελευθερίας θέτει σε κίνδυνο  ακόμα και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας!
     Αυτός είναι ο λόγος που η χώρα μας δέχεται την ολομέτωπη επίθεση των επίβουλων εχθρών της στο πνευματικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
     Όταν ο Κύριος μετά την ανάστασή του φανέρωσε τον εαυτό του στους μαθητές του και τους ανέθεσε την αποστολή να κηρύξουν το ευαγγέλιο σ΄  όλη τη γη, δεν τους υποσχέθηκε αξιώματα, δόξα, τιμές, πλούτη, εξουσία. Τους είπε με ποιο μαρτυρικό θάνατο θα δοξάσουν το Θεό.  Στον Πέτρο είπε: “ότε ης νεώτερος, εζώνυες σεαυτόν και περιεπάτεις όπου ήθελες. Όταν δε γηράσεις, εκτενείς τας χείρας σου, και άλλος σε ζώσει, και οίσει όπου ου θέλεις.” Τούτο δε είπε, γράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, σημαίνων ποίω θανάτω δοξάση τον  Θεόν.”
     Ο Πέτρος μαρτύρησε στη Ρώμη όπου σταυρώθηκε με το κεφάλι κάτω.
     
       

Δεν υπάρχουν σχόλια: