14.11.18

Ιατρέ, θεράπευσον εαυτόν

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η Ορθοδοξία στηρίζεται στην εξής αρχή και διαφέρει όλων των άλλων: στην αρχή «Ιατρέ θεράπευσε πρώτα τον εαυτό σου και μετά και τους άλλους». Η αρχή αυτή είναι κοινωνική, γιατί δεν επιδιώκει ένα αποτέλεσμα, που δεν έχει συνέχεια, αλλά επιδιώκει να προκαλέσει θεραπευτικές αντιδράσεις σε όλο το κοινωνικό σώμα και σε όλη την ανθρωπότητα.

Είναι κοινωνική η αρχή αυτή, διότι στηρίζεται στην ουσία της μάθησης, η οποία είναι μιμητική. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι μαθαίνουμε με το παράδειγμα και αναζητάμε πρότυπα για να διδαχθούμε από αυτά.

Η Ορθοδοξία είναι εμπειρική και γι΄αυτό κοινωνική. Οι Χριστιανοί ορθόδοξοι δεν διδασκόμαστε από θεωρίες του μυαλού των διαφόρων θεωρητικών, αλλά από τους βίους των Αγίων. ΟΙ ίδιοι οι Άγιοι δεν έγραψαν τίποτε που δεν το επαλήθευσαν με τη ζωή τους.

Η γνώση είναι ζωή. Μετά την Επιστήμη, την Τέχνη και τη Φιλοσοφία είναι η ζωή. Οι τρείς αυτοί μεγάλοι τομείς του επιστητού είναι η προπαίδεια για τη ζωή. « Να δούμε πως θα πεθάνει», λένε στο Άγιος Όρος γι’ αυτόν που απέκτησε εν ζωή φήμη Αγίου. Το ίδιο έκαναν και στην αρχαιότητα, όταν τα δημόσια αξιώματα απένειμαν μόνον σ’ εκείνους που διακρίνονταν για το ήθος. «Ανδρών επιφανών έργω γενομένων, έργω και δηλούσθαι τας τιμάς». 

 Σ’ αυτό διέφερε κι η σοφιστεία από την αληθινή σοφία, διότι το ουσιαστικό στοιχείο στη σοφία είναι τη ήθος, ενώ τους σοφιστές δεν τους ενδιέφερε το ήθος. Οι σοφιστές συγκέντρωναν γνώσεις για να χρηματίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: