30.6.11

Οι πολιτικοί μας χτίζουν πάνω στην άμμο!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Οι πολιτικοί της Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια, χτίζουν πάνω στην άμμο, χτίζοντας την ευτυχία τους επάνω στη δυστυχία των πολιτών. Όσο πιο γρήγορα μάθουν την απλή αλήθεια,τόσο το καλύτερο γι΄ αυτούς και για τους πολίτες.

Σε κάποια κινηματογραφική ταινία του Ίγκμαρ Μπεργκμαν το θέμα της είναι η διάλυση της κοινωνίας και των ανθρωπίνων σχέσεων εξαιτίας της βίας της γερμανικής κατοχής της Σουηδίας.

Ο ιδιοφυής σκηνοθέτης του παγκόσμιου κινηματογράφου περιγράφει πώς ο άμεσος κίνδυνος ζωής διαλύει τη συνοχή της κοινωνίας, πώς ο άνθρωπος αποβάλλει την ανθρωπιά του και πώς ο ένας στρέφεται εναντίον του άλλου, ακόμα και αγαπημένα πρόσωπα. Περιγράφει τη φρίκη, όταν απουσιάζει ο άνθρωπος και τη θέση του την καταλαμβάνει ο υπάνθρωπος.

Πού κρυβόταν τόσο μίσος του ενός εναντίον του άλλου, τόση εχθρότητα μεταξύ των ανθρώπων; Ο φόβος του θανάτου μεταρέπει τον πολιτισμένο άνθρωπο σε άγριο ζώο, σε μια κοινωνία που ανήγαγε σε επιστήμη την αναζήτηση της διασκέδασης και της υλικής ευδαιμονίας.

Ο Μπέργκμαν θεωρεί ότι τα θεμέλια της δυτικής κοινωνίας δεν αντέχουν μπροστά στο Τραγικό. Η ευημερία της είναι σαν σπίτι χτισμένο επάνω στην άμμο. Η κεντρική ιδέα των ταινιών του είναι ότι κανείς δεν μπορεί να χτίσει την ευτυχία του επάνω στη δυστυχία του άλλου.

Τόσο μεγάλη είναι η δυστυχία όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται απ΄ το Θεό και με την νωθρότητά του δεν μελετά το Λόγο του Θεού, ούτε έχει επαφή μαζί Του με την προσευχή και τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

"Ούτος ο λαός τοις χείλεσί με τιμά, η δε καρδία αυτών πόρρω απέχει απ¨ εμού. Αφέντες γαρ την εντολή του Θεού, κρατείτε την παράδοσιν ανθρώπων..."

(Αυτός ο λαός με τα χείλη με τιμάει, η καρδιά τους όμως βρίσκεται πολύ μακριά μου. Δεν ωφελεί που με λατρεύουν, αφού διδάσκουν εντολές που επινόησαν οι άνθρωποι.)(Μαρκ.ζ,6-7).

Ας τινάξουμε από πάνω μας κάθε φορτίο και με υπομονή να τρέξουμε τον προκείμενο αγώνα, λέει ο Απόστολος Παύλος."Αποκαλύπτεται γαρ οργή Θεού απ΄ουρανού επί πάσαν ασέβειαν και αδικίαν ανθρώπων των την αλήθειαν εν αδικία κατεχόντων"(Ρωμ.1,18).

(Αποκαλύπτεται οργή Θεού επί πάσαν ασέβειαν και αδικίαν ανθρώπων,οι οποίοι αν και κατέχουν την αλήθεια γίνονται άδικοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: