1.6.11

Πού πορευθώ από του πνεύματός σου;


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Δεν ανέβηκε ποτέ κανείς δίχως οδηγό, στον Όλυμπο ή σε οποιοδήποτε άλλο βουνό, από κάπου που δεν ξέρει, εκεί όπου δεν ξέρει. Εμείς τώρα ούτε που πηγαίνουμε ξέρουμε ούτε από πού πηγαίνουμε. Κι αυτό γιατί μας έχουν αποκόψει από τις ρίζες μας. Χρειαζόμαστε οδηγό όχι μόνο για την προσωπική μας ζωή, αλλά και για την πολιτική, την κοινωνική, την οικονομική, τη θρησκευτική ζωή μας.

Και επειδή τη σημερινή εποχή οδηγοί δεν υπάρχουν, οδηγοί μας είναι τα βιβλία, η σοφία του παρελθόντος. Τη γνώση αυτή πρέπει να τη δίδει το σχολείο. Η Εκπαίδευση πρέπει να δίδει τον οδηγό του καλού βιβλίου που μας συνδέει με τις πηγές, αλλά κάθε άλλο αυτό κάνει. Θεωρεί τη σοφία του παρελθόντος νεκρή και μας παραδίδει στην τηλεόραση και στον τύπο, στα ζωντανά δήθεν πρότυπα. Αγνοεί ότι η αληθινή σοφία είναι αληθινή γιατί ισχύει για όλες τις εποχές και για όλους τους τόπους. Η Εκπαίδευση παραλείπει να δώσει πρότυπα στους νέους, γιατί δεν έχει πρότυπα. Οι δάσκαλοι στην πλειονότητά τους δεν συνιστούν στους μαθητές να διαβάζουν το Ευαγγέλιο, γιατί δεν το διαβάζουν και οι ίδιοι.

Ο κόσμος αφήνεται ως πρόβατα χωρίς ποιμένα. Δεν ανατρέχει στις πηγές της σοφίας και περιορίζεται στην απλή ενημέρωση από τον τύπο και την τηλεόραση, που αναλαμβάνουν να μας οδηγήσουν ως τυφλοί που οδηγούν τυφλούς.Αυτό εννοεί ο ποιητής Γεώργιος Σεφέρης, όταν λέγει πως δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουμε ανάμεσα στη λογοτεχνία και στη μη λογοτεχνία. Έχουμε μόνο τη δυνατότητα επιλέγουμε ανάμεσα στην καλή λογοτεχνία και στη σκάρτη.Κι αν δεν υπάρχουν οδηγοί να μας βοηθήσουν διαλέγουμε δυστυχώς τη σκάρτη.

Δεν έχουμε επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα στην ύπαρξη και στην μη ύπαρξη. Η αυτοκτονία είναι μάταιη. Έχουμε μόνο τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα στην ευτυχισμένη ύπαρξη και στην κολασμένη. Ο Θεός μας έδωσε την ικανότητα να διακρίνουμε. Όταν το παιδί μας ζητάει ψάρι, ξέρουμε να το δώσουμε ψάρι και όχι φίδι.

Δεν είναι ο καιρός που ζούμε, καιρός για υπεκφυγές. Ο αρχαίος προφήτης του Ισραήλ Ιωνάς προειδοποίησε τους Νινευίτες να αλλάξουν ζωή και εκείνοι τον άκουσαν. Η βασίλισσα του νότου ήρθε από τα πέρατα της γης για να ακούσει τον σοφό Σολομώντα.Εμείς έχουμε εντός μας το φως το αληθινό.Πρόσεχε,λέει ο Κύριος, μήπως το φως μέσα σου είναι σκοτάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: