17.6.11

Λόγος εξουσίας

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η θαυματουργική θεραπεία του χωλού ζητιάνου με ένα λόγο του Αποστόλου Πέτρου όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, μας διδάσκει για το τί είναι ο λόγος εξουσίας και σε τι διαφέρει από το δικό μας αδύνατο και ανούσιο λόγο.

Το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, στο τρίτο κεφάλαιο,γράφει πως ο Πέτρος πηγαίνοντας με τον Απόστολο Ιωάννη στο ναό θεράπευσε με ένα λόγο του τον εκ γενετής χωλό που ζητιάνευε στη θύρα του ναού. Ο Πέτρος τον πλησίασε, τον έπιασε από τα χέρια και αφού του είπε να τον κοιτάξει του είπε:" Αργύριον και χρυσίον ουχ υπάρχει μοι. ο δε έχω τούτο σοι δίδωμι. εν τω ονόματι Ιησού Χριστού του Ναζωραίου έγειραι και περιπάτει." Και πιάσας αυτόν της δεξιάς χειρός ήγειρε. παραχρήμα εστερεώθησαν αυτού αι βάσεις και τα σφυρά και εξαλλόμενος έστη και περιεπάτει, και εισήλθε συν αυτοίς εις το ιερόν περιπατών και αλλόμενος και αινών τον Θεόν.

(Χρήματα ασημένια και χρυσά δεν έχω. αυτό όμως που έχω, αυτό σου δίνω: στο όνομα του Ιησού Χριστού του Ναζωραίου, σήκω πάνω και περπάτα." Και πιάνοντας αυτόν από το δεξί χέρι τον σήκωσε. Αμέσως στερεώθηκαν τα πόδια του και οι αστράγαλοί του και μ΄ ένα πήδημα στάθηκε όρθιος και άρχισε να περπατάει και μπήκε μαζί τους στο ναό περπατώντας και πηδώντας και δοξάζοντας το Θεό.)

Ο Πέτρος είπε στον κόσμο που συγκεντρώθηκε γύρω τους και τους κοιτούσε με θαυμασμό: "Ισραηλίτες γιατί θαυμάζετε γι΄ αυτό και τι μας κοιτάτε έτσι, σαν να ήταν με τη δική μας δύναμη ή με δική μας ευσέβεια που τον κάναμε αυτόν εδώ να περπατάει (...) τούτον εδώ που τον βλέπετε και τον γνωρίζετε τον στερέωσε στα πόδια του το όνομα του Ιησού και η πίστη σ΄ αυτόν (...) Μετανοείστε λοιπόν και επιστρέψτε σ΄ αυτόν για να εξαλειφθούν οι αμαρτίες σας." (Πράξεις των Αποστόλων,Κεφ.γ).

Οι Απόστολοι στο όνομα του Ιησού με το λόγο τους έκαναν θαύματα. Το ίδιο και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, με το λόγο τους και με την προσευχή τους έκαναν θαύματα στο όνομα του Ιησού.

Γιατί ο λόγος μας δεν έχει δύναμη; Γιατί δεν έχουμε πίστη, γιατί είμαστε αμετανόητοι και δεν επιστρέφουμε στον Κύριο για να μας θεραπεύσει από τις αμαρτίες μας και γιατί αποδίδουμε τα έργα μας στον εαυτό μας και όχι στο Θεό. Αντικαταστήσαμε το Θεό με τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: