10.6.11

Με μια ύβρη των Τούρκων "τιμάται" ο φιλόσοφος Διονύσιος στη Λάρισα!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Οι Τούρκοι, επί τουρκοκρατίας, εξύβρισαν κάποτε τον Έλληνα φιλόσοφο Διονύσιο αποκαλώντας τον "Σκυλόσοφο". Οι Τούρκοι το έκαναν μια φορά. Ο Δήμος Λαρίσης, βασιλικώτερος του βασιλέως, επαναλαμβάνει την ύβρη συνεχώς.

Με ποιο τρόπο; Με το να διατηρεί την τουρκική ύβρη ως όνομα μιας οδού της πόλεως. Πρόκειται για τη γνωστή οδό στο Φρούριο, δίπλα στο αρχαίο θέατρο. Το Ευαγγέλιο γράφει για τους Αποστόλους, πως θα τους σκοτώνουν και θα πιστεύουν ότι προσφέρουν έργο στο Θεό.

Ο φιλόσοφος και επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος οργάνωσε επανάσταση εναντίον των Τούρκων, η οποία απέτυχε και πολλοί νέοι έχασαν τη ζωή τους όπως και ο ίδιος. Οι κατακτητές τον σκότωσαν, τον έγδαραν, και γεμίζοντας το δέρμα του με άχυρα, το έστειλαν στο σουλτάνο.

1 σχόλιο:

gvouloumvasakis είπε...

Μόνο από την Ορθοδοξία περιμένουμε κάτι θετικό. Μόνη μας ελπίδα είναι ο αναστημένος Κύριος και μόνο από Αυτόν περιμένουμε κάτι θετικό. Μόνο από Αυτόν περιμένουμε κάτι θετικό. Δε μπορώ παρά να σωπάσω, δε γίνεται να σκάσω. Μόνο από τον αναστημένο Θεό περιμένουμε κάτι θετικό. πχ υποθέτω σωστά ότι αν καταστραφεί η τεχνολογία του διαβόλου με τον τρόπο που περιγράφει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος θα ήταν θετικό, αλλά αυτό το ξέρει ο αναστημένος Κύριος.
Οι Άγιοι μάρτυρες να πρεσβεύουν υπέρ ημών.