12.6.11

"Αγανακτισμένοι" κι ησυχασμένοι! (Πώς μπορείτε να είσθε με τους αγανακτισμένους, Σεβασμιώτατε;")

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Πώς μπορείτε να είσθε με τους "αγανακτισμένους", Σεβασμιώτατε; Η Εντολή του Κυρίου είναι "ειρήνη". "Ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν". Οι Έλληνες στην μακραίωνα ιστορία τους "είδαν και έπαθαν" από αγανακτισμένους. Ο Καραγκιόζης δικαίως ρωτάει τον κάθε αγανακτισμένο: "σ’ αμόλυσαν ή τους ξέφυγες;".

Δεν σας κάνει καθόλου εντύπωση ότι οι πολιτικοί, τα κόμματα, τα ΜΜΕ,η φωτισμένη πνευματική ηγεσία, τα πάντα, προβάλλουν και ενισχύουν τους αγανακτισμένους, ακόμα και φωτισμένοι και πνευματικοί ηγέτες, όλοι είναι μαζί τους, με θάρρος και με αισιοδοξία; Πώς γίνεται οι αγανακτισμένοι κατά των πολιτικών, κατά των κομμάτων, κατά των ΜΜΕ, κατά της φωτισμένης πνευματικής ηγεσίας να είναι αγαπητοί από αυτούς;

Εάν εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι. Είναι οι αγανακτισμένοι αυτή τη στιγμή διωκόμενοι; Και είναι οι φωτισμένοι ηγέτες με τους διωκομένους; Ο Τίμιος Πρόδρομος του Χριστού για να ελέγξει τον Ηρώδη για την Ηρωδιάδα, αποστερήθηκε κάθε ιδιοτησίας. Ούτε ενδύματα δεν είχε. Ντυνόταν με μια προβιά. Οι φωτισμένοι και οι αγανακτισμένοι θεράπευσαν έτσι τον εαυτό τους και θέλουν να θεραπεύσουν και τους άλλους;

Και για έναν άλλο σπουδαίο λόγο, δεν μπορείτε Σεβασμιώτατε, να είσθε με το μέρος των αγανακτισμένων: Δεν είναι η αγανάκτηση μια μορφή βίας; Ο Κύριος είπε για τη βία: "Δεν θα μπορούσα να καλέσω 12 λεγεώνες"; Στο δε Πέτρο, είπε: "ΎΠαγε οπίσω μου, Σατανά."

Δεν είμαστε κατά των αγανακτισμένων, αλλά κατά της αγανάκτησης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος ευτελισμού των αξιών και εκμαυλισμού των πολιτών , ιδίως των νέων. Π.χ. Καλλιεργείται η αγανάκτηση κατά της αναξιοκρατίας. Οι πολιτικοί και τα κόμματα καταδικάζουν την αναξιοκρατία και εκθειάζουν την αξιοκρατία.

Ο κόσμος ψηφίζει αυτά τα κόμματα που καταλαμβάνουν την εξουσία με την ψήφο του και η αξιοκρατία τους είναι πιο απαίσια από την αναξιοκρατία! Με αυτόν τον τρόπο ευτελίζουν την αξιοκρατία, τη δημοκρατία, την ελευθερία, το κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο, την πολιτική υπέρ των αγροτών, υπέρ των γερόντων, υπέρ των νέων και της Παιδείας και γενικά όλων των αξιών. Όλη αυτή η καταστροφή προήλθε με το χειρισμό της αγανάκτησης ώς μεθόδου απαξίωσης.

Στην αγορά, χρησιμοποιείται η πονηρή μέθοδος του ενδιαφέροντος της αγοράς υπέρ του καταναλωτικού κοινού. Το σύνθημα που χρησιμοποιείται είναι γνωστό:"Σκεφτόμαστε πριν από σας, για σας ή διαλέγουμε πριν από σας για σας". ΈΤσι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η αγανάκτηση: "Αγανακτούμε πριν από σας, για σας." Σ΄ αυτήν την περίπτωση η αγανάκτηση θα ήταν εκ του πονηρού.

Ο Κύριος είπε, να μην αντιστέκεσαι στο πονηρό. Οι αρχαίοι πρόγονοι είπαν "μηδέν άγαν", που σε μια ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να αποδοθεί με τα λόγια,
"ποτέ και με τίποτε να μην αγανακτείς". Γιατί άραγε; Για τους λόγους που είπαμε πιο πάνω. Γιατί ο πιο πρόσφορος τρόπος να σε έχουν "του χεριού τους", είναι να σε προκαλούν. Μήπως αυτόν δεν κάνουν σήμερα; Έχει υποστεί ποτέ ο Έλληνας μεγαλύτερη πρόκληση από την σημερινή; Όσο υπάρχουν οι "αγανακτισμένοι", οι διώκτες κοιμούνται ήσυχοι. Να φοβάσαι τη μπόρα, όταν είναι μεγάλη ησυχία.

Η αγανάκτηση με τους αγανακτισμένους πολίτες, με τους πολιτικούς και με τα πολιτικά κόμματα που την προκαλούν και την ενισχύουν, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αν δεν ξέσπασε την περίοδο αυτή κοινωνική εξέγερση οφείλεται στη χρησιμοποίηση της αγανάκτησης ως μέσου εκτόνωσης και ως δικλείδα ασφαλείας του συστήματος. Τα αριστερά κόμματα συνέβαλαν περισσότερο από κάθε άλλο στην επιτυχία της πολυμεταχειρισμένης αυτής μεθόδου στον τόπο μας.

Θα με ερωτήσετε, και γιατί δεν θα θέλατε την ειρήνη; Ο Ιησούς δεν θέλει την ειρήνη στις πλάτες των θυμάτων. Σας δίνω τη δική μου ειρήνη, είπε. Όχι την ειρήνη που δίνει ο κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: