26.6.11

Γιατί φοβάται ένας κόσμος;

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Στη Δεσκάτη Γρεβενών, την ιδιαίτερη πατρίδα του παππού μου Αγγελάκη Κοτίτσα, οι γέροι, παλιά, απολάμβαναν μεγάλου σεβασμού. Στον πόλεμο πρώτοι εκείνοι έλαβαν συμβολικά τα όπλα κατά των Γερμανών, σαν μια πράξη που έδειχνε ότι αψηφούν τον φόβο.

Όταν οι αντάρτες κατέλαβαν την κωμόπολη συγκέντρωσαν τον κόσμο στη κεντρική πλατεία να τους μιλήσουν. Ο παππούς μου τους είπε: "Τί διαφέρετε εσείς από τους άλλους; Όπλα κρατούν εκείνοι, όπλα κρατάτε κι εσείς." Ήθελε να τους δείξει ότι αξία για τον κόσμο έχει αυτός που φέρνει την ειρήνη κι όχι το φόβο.

Επί χούντας των συνταγματαρχών φοβέριζαν τον κόσμο με τα τάνκς. Η σημερινή εξουσία απειλεί με τη μη πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αυτοί που χρησιμοποιούν το φόβο για να εξουσιάζουν τον κόσμο παρέρχονται μαζί με τις ανώμαλες καταστάσεις που δημιουργούν και κανείς δεν θέλει να τους θυμάται, όπως δε θέλει ποτέ να ξαναρθούν οι καταστάσεις αυτές.

Γιατί φοβάται ένας κόσμος; Ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του: "Ιδού δίδωμι υμίν την εξουσίαν του πατείν επάνω όφεων και σκορπίων και επί πάσαν την δύναμιν του εχθρού και ουδέν υμάς ου μη αδικήση."

(Σας δίνω την εξουσία να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς και να κυριαρχείτε πάνω σ΄ όλη τη δύναμη του εχθρού και τίποτε δεν θα σας βλάψει.)

Στον πλούσιο νέο που ήθελε να γίνει μαθητής Του ο Ιησούς του είπε, να πουλήσει όλα τα υπάρχοντά του και να Τον ακολουθήσει. Να μη μετέχει στον πλούτο της αδικίας. Πλούτος της αδικίας είναι εκείνος που μετατρέπει σε δούλους του αυτούς που τον κατέχουν.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Μέρτον στο βιβλίο του "The True Solitude" (Η Αληθινή Μοναξιά), Εκδόσεις Hallmark Editions,γράφει στο κεφάλαιο "ο δρόμος για την ειρήνη":"Εάν ο κόσμος ήθελε πραγματικά την ειρήνη θα τη ζητούσε από τον Θεό και Εκείνος θα του την έδινε. Αλλά γιατί θα έπρεπε να δώσει στον κόσμο μια ειρήνη που ο κόσμος φαίνεται να επιθυμεί,και η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ειρήνη;

Σε μερικούς ειρήνη σημαίνει απλώς την ελευθερία να εκμεταλλεύονται τους άλλους ανθρώπους, χωρίς να φοβούνται αντίποινα . Σε άλλους ειρήνη σημαίνει την ελευθερία να ληστεύει ο ένας τον άλλο. Στην πραγματικότητα ειρήνη για όλους αυτούς σημαίνει να ικανοποιούν χωρίς κανένα εμπόδιο τις κτηνώδεις ορέξεις τους για την άνεση και την ευχαρίστηση.

Πολλοί , όπως αυτοί έχουν ζητήσει απ΄ τον Θεό να τους δώσει αυτό που θεωρούν ότι είναι η ειρήνη και αναρωτήθηκαν γιατί ο Θεός δεν απάντησε στην προσευχή τους. Στην πραγματικότητα απάντησε. Ο Θεός τους άφησε με αυτό που θέλουν να είναι η ειρήνη, που δεν είναι παρά μια άλλη μορφή πολέμου.

Έτσι αντί να αγαπούν ό, τι νομίζουν ότι είναι η ειρήνη, ας αγαπήσουν τους άλλους και το Θεό πάνω από όλα. Κι αντί να μισούν αυτούς που χρησιμοποιούν το φόβο , ας μισήσουν τις κτηνώδεις ορέξεις τους στη δική τους ψυχή, που είναι οι αιτίες που δημιουργούν το φόβο. "

Μήπως αυτά τα λόγια σημαίνουν ότι ο φόβος είναι μέσα μας γιατί δεν αγαπάμε την αληθινή ειρήνη; Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος για να ελέγξει τον Ηρώδη παραιτήθηκε από όλα τα υπάρχοντά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: