3.6.11

Η παραβολή του ασώτου και η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου



"Αυτό που κάνουν στο πνεύμα σήμερα, θα κάνουν στο ψωμί αύριο"

Έχοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, με τι θα παρομοίαζες τη φυγή του ασώτoυ υιού; Νομίζω θα την παρομοίαζες με την ψυχρανθείσα αγάπη των πολλών για το Θεό.

Ποιες είναι οι συνέπειες της φυγής του για τον άσωτο; Είναι η δουλεία και η πείνα. Προηγείται η στέρηση της ελευθερίας και ακολουθεί η πείνα.

Ένα σύνθημα λέει, "ταϊστε μας και κάντε μας δούλους". Ίσως αυτό να ίσχυε κάποτε όταν η εργασία ήταν απαραίτητη. Τώρα οι συνθήκες άλλαξαν. Η εργασία δεν είναι απαραίτητη.Αν αφήσουμε να μας κάνουν δούλους δεν θα έχουμε ούτε ψωμί.Με τις μηχανές η ανθρωπότητα είναι περιττή!

Πολεμώντας για την πνευματική μας ελευθερία υπερασπιζόμαστε και τη φυσική μας επιβίωση. Όχι το αντίθετο. Αν δεν είμαστε ελεύθεροι δεν θα έχουμε ούτε ψωμί. Στην εποχή μας επαληθεύονται τα λόγια του Κυρίου. "Ζητείτε πρώτον την βασιλεία των ουρανών και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν".

Η πνευματική πείνα προηγείται της σωματικής, αν και η πνευματική πείνα δε γίνεται αντιληπτή απ΄ τους πολλούς, γιατί οι πονηροί μας ταϊζουν με πνευματικά σκύβαλα.Εκείνοι που αντιλαμβάνονται τον πνευματικό λιμό στη χώρα μας σωπαίνουν. Σύσσωμη η Ιεραρχία η οποία γνωρίζει την επιβουλή είχε καθήκον να υπερασπιστεί την πνευματική ελευθερία , αντί να συμμαχεί με τους κοσμικούς άρχοντες οι οποίοι την επιβουλεύονται. Αυτό που κάνουν στο πνεύμα σήμερα, θα κάνουν στο ψωμί αύριο.

Αυτό ακριβώς συνέβη στον άσωτο. Ψυχράνθηκε πρώτα πνευματικά και ύστερα ήρθε ο λιμός. Αλλά ο άσωτος ήρθε κάποτε στον εαυτό του. Αντιλήφθηκε ότι διαφέρει από τους χοίρους και επέστρεψε στον πατέρα του με ταπείνωση, ζητώντας την τελευταία θέση στη χώρα των πνευματικά ζώντων, εκεί όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια γίνεται σεβαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: