11.6.11

"Αν ορθώς προσεύχεσαι θεολόγος είσαι"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Αυγένδε
ζήσαις εν ΚΩ και
ερώτα υπέρ ημών"
(Κατακόμβη Αγ.Δομιτέλλης)


"Αν ορθώς προσεύχεσαι θεολόγος είσαι". Τα λόγια αυτά του Αγίου με αναπαύουν. Οι προσφιλείς μου που βρίσκονται στον ουρανό οπωσδήποτε είδαν την αλήθεια και ορθώς προσεύχονται υπέρ ημών.

Όσον αφορά εμάς τους ζώντες, αν κρίνω από το που και πως αναπαύεται η ψυχή μου, ορθώς προσεύχονται οι απλοί μοναχοί στα μοναστήρια και όχι ορθώς προσεύχονται οι σχολαστικοί στις ακαδημίες τους.

Το αίσθημά μου με ειδοποιεί σε ποιους χώρους κλονίζεται η πίστη μου και τους αποφεύγω και σε ποιους χώρους στηρίζεται η πίστη μου και τους προτιμώ. Αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσει να βρίσκομαι κοντά σε απλούς ανθρώπους. Κοντά τους δεν κινδυνεύω.

Πέρασαν μερικές μέρες που διάβασα ένα κακόδοξο βιβλίο και δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω. Ο συγγραφέας του, διάσημος θεολόγος, γράφει πως η Ανάσταση δεν είναι πραγματική, αλλά συμβολική, πως Ανάσταση είναι η μετάνοια, η μετάλλαξη της σχέσης μας με αυτόν τον κόσμο, πως αυτό είναι η Ανάσταση των σωμάτων (σώμα είναι η σχέση μας με αυτόν τον κόσμο), πως η Ανάσταση είναι γι΄ αυτούς που πιστεύουν στην Ανάσταση κ.ά.

Στο υπέροχο βιβλίο του με τον τίτλο "Πέραν του Τάφου" του Κωνσταντίνου Καλλινίκου ο πιστός αναγνώστης θα βρει απαντήσεις που θα αναπαύσουν την ψυχή του όσον αφορά την Ανάσταση. Παραθέτω μια φράση μόνο από το βιβλίο, με την οποία ο συγγραφέας αποστομώνει τους ορθολογιστές εκείνους θεολόγους, που δεν πιστεύουν ότι η Ανάσταση είναι πραγματική αλλά συμβολική: "Το ερμηνεύειν το "ζωοποιήσει και τα θνητά σώματα υμών" δια του "απαλάξη εκ της αμαρτίας τας ψυχάς υμών", αποτελεί το άκρον άωτον της περί τα ιερά Κείμενα αυθαιρεσίας και του βανδαλισμού."

Δεν υπάρχουν σχόλια: