8.5.10

"Είδα το Σατανά να πέφτει σαν αστραπή πάνω στη Γη"

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Πώς να νικήσουμε, πώς να μετατρέψουμε την ήττα σε νίκη, όταν ο εχθρός κατέχει όλα τα όπλα εναντίον μας και εμείς δεν έχουμε τίποτα; Είναι όντως έτσι τα πράγματα;

Τι σημαίνουν τα λόγια «είδα το Σατανά (τον αιώνιο αντίπαλο, αυτόν που όλα τα εμπόδια ενάντια στη δημιουργία του Θεού είναι δικά του, το αρχαίο κακό) να πέφτει σαν αστραπή στη γη»; Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν παρά ότι όλος ο κόσμος μπορεί να δει ότι η «νίκη» του εχθρού είναι πρόσκαιρη και ότι ο εχθρός κι αυτοί που γίνονται με τη θέλησή τους δούλοι του δεν θα προλάβουν να τη χαρούν;

Όντως είμαστε παντελώς ανυπεράσπιστοι απέναντι στην επιβουλία του εχθρού;
Ο σκεπτικισμός αυτών που δεν πιστεύουν στην υπεροχή του πνεύματος συγκεντρώνεται σ΄ αυτήν εδώ την πρόταση, η οποία υπήρξε και το πολιτικό σύστημα της άθεης Αριστεράς: «Τι είναι το πνεύμα; Τρώγεται;» Με άλλα λόγια η πρόταση αυτών που ακολουθούν αυτήν την ιδέα είναι: «Ταϊστε μας, λοιπόν, και κάντε μας δούλους».

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό υπάρχει στο Ευαγγέλιο. Το Ευαγγέλιο ισχύει για όλες τις εποχές και «γιώτα έν» καθώς είπε ο Κύριος Ιησούς , δεν αλλάζει στους αιώνες των αιώνων. Τα λόγια «ουκ επ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος» σημαίνουν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει όπως το ζώο ζει μόνο με την τροφή.

Ότι αυτό που προέχει είναι το πνεύμα μαρτυρούν όχι μόνο το Ευαγγέλιο, τα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας, ο βίος των αγίων και των μαρτύρων, αλλά και σύγχρονοι δημιουργοί ανάμεσα στους μεγαλύτερους του κόσμου, ποιητές, συγγραφείς, φιλοσόφους σκηνοθέτες. Σύγχρονοι μεγάλοι δημιουργοί στηρίζουν με το έργο τους την πίστη στην υπεροχή του πνεύματος.

Αξίζει να δεις τις ταινίες «Ο μεθυσμένος άγγελος» του Κουροσάβα, η «Θυσία» του Ταρκόφσκι, η «Τυφλή ελπίδα» του Τζων Φυρς για τα φριχτά βασανιστήρια που υπέστησαν επί τέσσερα χρόνια στο Λίβανο, ως όμηροι Ισλαμιστών Φονταμενταλιστών ο Ιρλανδός Μπράϊαν Κιένναν και ο Άγγλος δημοσιογράφος Τζων Μακάρθυ. (Ολόκληρο το βιβλίο μου «Ο Θεός του Θερισμού» είναι γραμμένο για τους σκηνοθέτες αυτούς, για τον Ακίρα Κουροσάβα, τον Αντρέϊ Ταρκόφσκι, τον Ίγκμαρ Μπέργκμαν, τον Ράϊνερ Βέρνερ Φασμπίντερ, τον Γκαμπριέλε Μουτσίνο, τον Τζιμ Τζάρμους, τον Νικήτα Μιχάλκοβ κ.α.).

Το καίριο ερώτημα που προβάλλει στον καθένα από εμάς τώρα είναι τί να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την επιβουλία που απειλεί τη ζωή μας είτε ως πρόσωπα είτε ως λαός και ως έθνος. Πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός και ποια είναι η απειλή του. Γνωρίζουμε ότι όλα τα εμπόδια προέρχονται από τον ίδιο το
Σατανά, που απειλεί την ύπαρξη του ανθρώπου και της δημιουργίας με την ανυπαρξία.

Πρέπει να ξέρουμε επίσης, είναι άλλωστε φανερό σε όλους , ότι διαθέτει όλα τα μέσα για να μας πολεμήσει αλλά δεν διαθέτει το όπλο εκείνο με το οποίο θα μας αναγκάσει να παραδοθούμε με τη θέλησή μας. Ο Σατανάς γνωρίζει καλύτερα από εμάς, ότι κανένας δεν γίνεται δούλος, εάν έχει το πνεύμα του ελεύθερο. Οι δούλοι γίνονται δούλοι με τη θέλησή τους.

Με τα σημερινά δεδομένα ο Διάβολος "απειλεί" το Θεό με την ανυπαρξία:" Τον άνθρωπο, αν δεν τον ταίζεις γίνεται δούλος. Άρα δεν έχει ελεύθερο πνεύμα και δεν διαφέρει από το ζώο. Όποιος ελέγχει τον πλούτο ελέγχει και τους ανθρώπους".

Εκατόν σαράντα πόλεμοι έγιναν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν οι άνθρωποι με τη φτώχεια και την ανέχεια δεν αγωνίζονταν να διατηρήσουν την ελευθερία τους και ήταν ικανοποιημένοι να ζούν όπως τα ζώα με μόνο την τροφή, δεν θα υπέφεραν τα πάνδεινα με τους πολέμους. Ο άνθρωπος δίνει μεγαλύτερη αξία στην ανώτερη ζωή και όχι στην καθημερινή μιζέρια. Προσπαθεί να ζει την κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να την ξεπεράσει.

«Και βέβαια θα πεθάνουμε. Μα όχι τώρα ακριβώς», λέει ο Αυγουστίνος. Η ζωή μας είναι αυτό το «τώρα ακριβώς». Και ως προς αυτό το «τώρα ακριβώς» είμαστε ελεύθεροι. Δεν μπορεί κανείς να μας κάνει δούλους του, αν δεν παραδοθούμε από μόνοι μας, γιατί κανείς εκτός απ΄ το Θεό, δεν ξέρει το πνεύμα μας κι αφού δεν το ξέρει το πνεύμα μας δεν μπορεί να το υποδουλώσει.

Γράφοντας προσπαθούμε να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα, πως θα μετατρέψουμε , με τη βοήθεια του Θεού, την ήττα σε νίκη, για την οποία είμαστε απολύτως βέβαιοι! Είναι ένα ερώτημα που γεννάται μέσα στον καθένα από μας. «Μη φοβάστε» μας λέει ο Κύριος Ιησούς «εγώ νίκησα τον κόσμο». «Είδα το Σατανά να πέφτει σαν αστραπή στη Γη».

1 σχόλιο:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Πέστε μου σε τι εκδόσεις κυκλοφορεί το βιβλίο σας, αγαπητέ.
Θα ήθελα να το διαβάσω.