2.3.10

Τζον ΜακΚέιν και Ιπποκράτης

Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο ότι οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ είχαν πρόσφατα (στην προεκλογικη περίοδο) την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση. «Αντικείμενο της αντιπαράθεσης που έλαβε χώρα στην Καλιφόρνια, ήταν κοινωνικά και ηθικά θέματα με σημεία αιχμής το ζήτημα των αμβλώσεων και το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Ο Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξή του στο θέμα των αμβλώσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, αλλά σημείωσε ότι ο γάμος πρέπει να νοείται μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ο ΜακΚέιν από την άλλη τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής «υπέρ της ζωής»
επισημαίνοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινούν «με τη σύλληψη», ενώ εξέφρασε έντονα την υποστήριξή του στη διατήρηση του καθεστώτος του γάμου».
Παρατηρούμε ότι η τοποθέτηση του ΜακΚέιν συνάδει προς την ιπποκρατική αντίληψη όσον αφορά στο σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης και της μοναδικότητας εκάστου ανθρώπου ήδη από της συλλήψεώς του:« Ου δώσω δε ουδέ φάρμακον ουδενί αιτηθείς θανάσιμον... ουδέ γυναικί πεσσόν φθόριον δώσω. Αγνώς δε και οσίως διατηρήσω βίον τον εμόν και τέχνην την εμήν...» υποδεικνύει διά του «Ορκου» (Jusjurandum) ο πατήρ της Ιατρικής,«ο άριστος ιατρός και φιλόσοφος» προς τους επιγενομένους Ασκληπιάδες και «ιατρών παίδας».
Πιθανόν ο Τζον ΜακΚέιν να αγνοεί την ιπποκρατική ταυτότητα της αντίληψής του.
Η παιδεία του όμως ασφαλώς βασίζεται και είναι απαύγασμα της παραδόσεως των Ευρωπαίων Λογίων, η οποία διασυνδέεται και εν πολλοίς πηγάζει από την Ελληνική Γραμματεία και κατά τούτο κρίνεται σκόπιμη η παρούσα επισήμανση.


Εταιρεία Φίλων της Λογίας Παραδόσεως

Ο πρόεδρος Ο Γραμματεύς

Μόσχος Ε.Λαγκουβάρδος Ι.Ν.Ηλιούδης,δ.Φ.

m_lagouvardos@hotmaill.com
tel 2410.617.835

Δεν υπάρχουν σχόλια: