3.3.10

«Εν τούτω νίκα»

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Διαβάζοντας τη διήγηση του ευαγγελιστή Λουκά για την επιστροφή των εβδομήκοντα μαθητών του Ιησού αναρωτιέται κανείς τί σημαίνουν άραγε τα λόγια του Κυρίου «Εθεώρουν τον σατανάν ως αστραπήν εκ του ουρανού πεσόντα» (Λουκ.10,18). Παραθέτουμε ολόκληρη τη σχετική περικοπή στην οποία περιέχονται τα λόγια αυτά για να κατανοήσουμε το κατά δύναμη το νόημά τους και να τα θέσουμε υπό την κρίσιν αυτών που γνωρίζουν τα σχετικά κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας. Ποια είναι η ερμηνεία της Εκκλησίας στα αινιγματικά αυτά λόγια;

Γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς: «Όταν γύρισαν πίσω οι εβδομήντα μαθητές έλεγαν γεμάτοι χαρά: «Κύριε, στο όνομά σου ακόμη και τα δαιμόνια μας υπακούουν» Κι ο Ιησούς τους είπε: «Έχω δει το σατανά να πέφτει απ΄ τον ουρανό σαν αστραπή. Σας δίνω την εξουσία να πατάτε πάνω σε φίδια και σκορπιούς, και να κυριαρχείτε πάνω σ΄ όλη τη δύναμη του εχθρού και τίποτε να μην σας βλάψει. Πλην να μη χαίρεστε που και τα δαιμόνια υποτάσσονται σε σας. Να χαίρεστε που τα ονόματά σας έχουν γραφτεί στον ουρανό». «Εν αυτή τη ώρα ηγαλλιάσατο τω πνεύματι ο Ιησούς και είπεν: εξομολογούμαι σοι πάτερ, κύριε του ουρανού και της γης, ότι απέκρυψας ταύτα από σοφών και συνετών και απεκάλυψας αυτά νηπίοις».

Τι σημαίνουν τα λόγια αυτά; Ο σατανάς, ο πλανών την οικουμένην, ο άρχων του σκότους πέφτει απ΄ τον ουρανό στη γη σαν αστραπή. Σημαίνουν ότι η δράση του σατανά στο πνευματικό πεδίο είναι πλέον ορατή από όλους τους ανθρώπους στη γη, όπως είναι ορατό από όλους το φως της αστραπής; Ότι όσοι ακολουθούν το σατανά γνωρίζουν ότι ψεύδεται και το κάνουν δελεασμένοι από την πρόσκαιρη δόξα του; Σημαίνουν ότι η ματαιότητα του κόσμου ήταν κρυμμένη από καταβολής κόσμου για να μην μπορούν να τη δουν οι σοφοί και οι συνετοί του κόσμου τούτου ενώ έχει αποκαλυφθεί στα νήπια; Ήδη στην εποχή μας βλέπουμε το κακό να δρα απροκάλυπτα.

Ένας γνωστός μου διευθυντής των φυλακών μου είπε κάποτε ότι οι κρατούμενοι άλλαξαν. Παλιά δεν τολμούσαν να σε κοιτάξουν στα μάτια κι έρχονταν στο γραφείο με σκυμμένο το κεφάλι. Όταν αδικούσε κάποιος ντρεπόταν τον κόσμο. Με τι πρόσωπο θα αντικρύσω τον κόσμο; Έτσι σκέφτονταν όσοι διέπρατταν αδικήματα και μετανοούσαν. Τώρα οι κρατούμενοι αγνοούν ότι με την άδικη συμπεριφορά τους έχουν αδικήσει πρώτα τον ίδιο τον εαυτό τους , δεν νιώθουν την ανάγκη να μετανοήσουν και προσέχουν μόνο τα δικαιώματα που οπωσδήποτε έχουν ως άνθρωποι στη φυλακή.

Οι φυλακισμένοι δεν φέρονται διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό είναι το πνεύμα της σύγχρονης εποχής. Ο κόσμος αγνοεί τον εσωτερικό άνθρωπο, την πνευματική του οντότητα και είναι στραμμένος εξ ολοκλήρου προς τα αισθητά.

Οι μαθητές του Ιησού είπαν στον Κύριο ότι στο Όνομά Του και οι δαίμονες υπακούουν. Ο Ιησούς τους είπε, «μη χαίρεστε που και τα δαιμόνια υπακούουν να χαίρεστε που τα ονόματά σας είναι γραμμένα στο βιβλίο της ζωής. Αυτό σημαίνει ότι από τώρα μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα ονόματά μας είναι γραμμένα στο βιβλίο της ζωής, όπως γνωρίζουμε, αν ακολουθούμε το Σατανά και την πρόσκαιρη δόξα του.

Αυτό σημαίνουν τα λόγια «είδα τον Σατανά να πέφτει απ΄ τον ουρανό στη γη σαν αστραπή». Σημαίνουν ότι ο Σατανάς στην εποχή μας δρα απροκάλυπτα . Οι πάντες γνωρίζουν την πρόσκαιρη δόξα του και το αιώνιο σκοτάδι που την ακολουθεί, όπως το σκοτάδι ακολουθεί τη λάμψη της αστραπής.
Τα λόγια αυτά έχουν επίσης το νόημα της νίκης δια του Σταυρού. «Νεκροί δια σου ζωοποιούνται» γράφει ο Κανών εις τον Τίμιον Σταυρόν . Σ’ αυτούς που ακολουθούν τη στενή και τεθλιμένη οδό του Κυρίου Ιησού η ήττα μετατρέπεται σε νίκη. Ο ζυγός του είναι γλυκός και το φορτίον ελαφρύ. Δια του Σταυρού έρχεται η χαρά της Αναστάσεως σε όλον τον κόσμο!

«Εν τούτω νίκα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: