23.3.10

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ-Χαιρετίσματα στην εξουσία με σπέσιαλ αφιέρωση


(αναδημοσίευση από το http://anastasiosk.blogspot.com)


Εξουσιάζετε τους ανθρώπους μέχρι τη στιγμή που θα τους πάρετε τα πάντα.

Όταν όμως τους αφήσετε χωρίς τίποτα, τους χάσατε!

Είναι ελεύθεροι.

Αλεξάντερ Σολζενίτσιν


Πηγή: Σαλογραία


Σχόλιο για τη φιλοσοφία του Χάϊντεγκερ περί του «είναι» και περί του «τίποτα» στο ιστολόγιο amethystos

Η ύπαρξη ως λειτουργία ή η ύπαρξη ως ανυπαρξία είναι η αντίληψη της απολυταρχικής Ανατολής περί μη ύπαρξης της ουσίας, υπό δυτικό ένδυμα.
Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι φιλόσοφοι αυτοί, σαν τον Χάϊντεγκερ, τί διάβασαν και ποιους αντέγραψαν και πόσο τα γραφόμενά τους είναι σκέτος ορθολογισμός ή έχουν έστω και την παραμικρή σχέση με την εμπειρία τους.
Τα κείμενά τους θα μας βοηθήσουν να δούμε πώς ο δυτικός κόσμος έφτασε στα σημερινά αδιέξοδα και σε τι κίνδυνο μας βάζουν οι δικοί μας διανοούμενοι που αντιγράφουν τους δυτικούς χωρίς να αναζητούν τις καταβολές της σκέψης τους.

Η απολυταρχία της Ανατολής που χάρις στους αγώνες των Ελλήνων δεν επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, απειλεί να επιβληθεί τώρα με την επιπολαιότητα των διανοουμένων της Δύσης και με τα έργα των "καταραμένων" ποιητών και καλλιτεχνών του δυτικού κόσμου, ενός κόσμου που δύει.

Πίσω απ’ την επιπολαιότητα κρύβεται η δίψα για δύναμη δίχως ηθικά όρια, στην οποία πρέπει να προσθέσουμε και τον ενδόμυχο φόβο του υπερπληθυσμού που νιώθει αυτός ο εύπορος κόσμος. Δεν φοβούνται οι φτωχοί που δεν έχουν ούτε στέγη , ούτε ψωμί και φοβούνται οι πλούσιοι. Αυτή είναι η τιμωρία τους για την αλαζονεία τους στην ευμάρειά τους.

«Αναβαίνουσιν έως των ουρανών, και καταβαίνουσιν έως των αβύσσων, η ψυχή αυτών ετήκετο./Εταράχθησαν ως ο μεθύων κα πάσα η σοφία αυτών κατεπόθη.(...) Έθετο ποταμούς είς έρημον και διεξόδους υδάτων εις δίψαν./ Γην καρποφόρον εις άλμην, από κακίας των κατοικούντων εν αυτή.(....) Και ολιγώθησαν και εκακώθησαν από θλίψεως κακών και οδύνης./ Εξεχύθη εξουδένωσις επ' άρχοντας αυτών, και επλάνησεν αυτούς εν αβάτω και ουχ οδώ./

Και εβοήθησε πένητι εκ πτωχείας και έθετο ως πρόβατα πατριάς./ Όψονται ευθείς και ευφρανθήσονται, και πασα ανομία εμφράξει το στόμα αυτής./
Τίς σοφός και φυλάξει ταύτα, και συνήσει τα ελέη του Κυρίου;» (Ψαλμ.106)

Μ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: