23.3.10

Γιατί η τηλεόραση θέλει πέταμα

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

"Υπάρχει μια ζωή αόρατη, η ζωή της ψυχής"
(π.Πορφύριος, πηγή:Τρελο-γιάννης)

Η τηλεόραση θέλει πέταμα όχι γιατί δεν έχει καλά προγράμματα. Η τηλεόραση θέλει πέταμα είτε με καλά είτε με κακά προγράμματα. Θέλει πέταμα γιατί είναι επικίνδυνη σαν διαδικασία. Η τηλεόραση στερεί τον θεατή από την δυνατότητα επαφής με τον εσωτερικό του κόσμο.Τον αποξενώνει απ' την πνευματική του ζωή. Ο κόσμος γίνεται ένας τόπος, που όπως λέει ο Καμύ, δεν έχεις που να ακουμπήσεις την καρδιά σου.
Ο θεατής της τηλεόρασης ακόμα κι όταν επιλέγει τα καλύτερα προγράμματα κινείται μέσα σ΄ έναν εικονικό κόσμο, σαν τον ονειροπόλο που έχει χάσει την επαφή του με την πραγμαικότητα. Στον αληθινό άνθρωπο ο νους είναι ο κυρίαρχος και η φαντασία υπακούει. Στον θεατή της τηλεόρασης η φαντασία και ο εικονικός της κόσμος είναι ο κυρίαρχος και ο νους ο υπηρέτης. Η τηλεόραση μετατρέπει το θεατή σε χαλασμένο ασύρματο που δεν έχει πια καμιά επαφή με τον εσωτερικό άνθρωπο και τον εσωτερικό του κόσμο.
Το παράδοξο είναι ότι ο θεατής πείθεται ότι με την τηλεόραση είναι μέσα στα πράγματα. Δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει την εικόνα από την πραγματικότητα, την ουσία από τα επιφαινόμενα, σύμφωνα με τη διάκριση του Αριστοτέλη. Ο Πλάτων θεωρούσε τον εικονικό κόσμο "τρίτον τι της αληθείας" κι ο Πίνδαρος ονόμαζε τον άνθρωπο που δεν έχει εσωτερική ζωή "σκιάς όναρ", δηλαδή μια σκιά του Άδη, που ονειρεύεται. Μόνο ένα θαύμα σαν αυτό της ανάστασης των νεκρών μπορεί να δώσει ζωή σ΄ αυτόν τον άνθρωπο.
Ο Θεατής τhς τηλεόρασης εκλαμβάνει τις εικόνες της πραγματικότητας ως την ίδια την πραγματικότητα. Η σύγχυσή του αυτή επεκτείνεται και στην καθημερινή του ζωή. Σκέφτεται τη ζωή αντί να τη ζεί. Συγχέει το πράγμα με την εικόνα.Κανείς δεν μπορεί να έχει μια πραγματική σχέση με την νοερή εικόνα κάποιου. Η πραγματική σχέση "απαιτεί ζωντανή συνάντηση με το άλλο πρόσωπο. Απαιτεί αλληλεπίδραση στην καρδιά, στην ψυχή, στο μυαλό και στο σώμα." (Ματθαίου Γκαλατίν,Διψώντας για το Θεό, Εκδόσεις "Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος", Μήλεσι 2000).Ο άνθρωπος αυτός χάνει τη ζωή του.
Φαντασθείτε λοιπόν έναν κόσμο γεμάτο ψεύτικους ανθρώπους, που νομίζουν ότι ζουν ενώ είναι νεκροί. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, πάντοτε κυκλοφορούσαν ανάμεσα στους ζωντανούς και μερικοί νεκροί, αλλά ήταν λίγοι. Ήταν αυτοί που δραπέτευσαν από τον Άδη, όταν ο Ηρακλής σκότωσε για λίγα μήλα τον κέρβερο τον φύλακα του Άδη και έμεινε ο Άδης αφύλακτος.
Το ίδιο έγκλημα με τον Ηρακλή κάνει κι η τηλεόραση,που κλέβει την αληθινή ζωή και την αντικαθστά με μια ψεύτικη, εικονική ζωή. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο Άδης είναι ο σκοτεινός εκείνος τόπος, όπου οι ψυχές δεν βλέπουν τα αληθινά πρόσωπα των ανθρώπων και βλέπούν μόνο σκιές. Μήπως τώρα στον εικονικό κόσμο της τηλεόρασης βλέπει κανείς τα αληθινά πρόσωπα των ανθρώπων;

6 σχόλια:

Μόσχος Εμμ.Λαγκουβάρδος είπε...

-Καλά τα γράφεις, αλλά ποιος σε ακούει;

-Δεν ξέρω αν ακούει κανείς.Γράφω στον ιδανικό αναγνώστη.

Αν και γράφω σε κάποιον δεν περιμένω να με ακούσει κανείς.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο ιδανικός αναγνώστης.

Μπορεί να μην έχει γεννηθεί ή μπορεί να βρίσκεται στον ουρανό και με περιμένει.

Λένε ότι μόνο αυτό που γράφεις με αγάπη θα ακουστεί.
Οι Κινέζοι επίσης λένε ότι αν καθήσει κάποιος στο δωμάτιό του και κάνει μια σωστή σκέψη αυτή θα ακουστεί παντού, ακόμα κι αν δεν τη γράψει, δεν τη δημοσιεύσει ή δεν την αναμεταδόσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Αν είναι αυτό αληθινό, θέλω να πιστεύω ότι είναι αληθινό δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους για να γίνουν καλύτεροι.

Φτάνει να γίνουμε εμείς καλύτεροι ή τουλάχιστον να κάνουμε σκέψεις σωστές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γράφει κανείς και πολλοί τρόποι.

Για μένα ο καλύτερος είναι να γράφω για τον εαυτό μου.
Δυστυχώς τώρα γράφω σαν δημοσιογράφος. Με επηρεάζει το πως φαίνονται τα κείμενα στους άλλους.
Αυτό δέ σημαίνει ότι στενοχωριέμαι όταν δεν αρέσουν ή χαίρομαι πάρα πολύ όταν αρέσουν. Πιο πολύ χαίρομαι για την καλή διάθεση του φίλου που έχει δυο καλά λόγια να μου πει.

Συμπέρασμα: Γράφω για να μάθω καλύτερα αυτό που νιώθω ότι πρέπει να το μάθω. Το γράψιμο είναι ένα είδος επαλήθευσης με τα στοιχεία που ανακαλώ από την εμπειρία μου, από τη μνήμη μου και από τα βιβλία.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Συγνώμη, κύριέ μου, διότι θα τρελαθεί η γραία.
Μόσχος κερνάει και Μόσχος πίνει;
Ο Μόσχος γράφει το κείμενο, ο Μόσχος το σχολιάζει;
Έχω την άδεια να το ανεβάσω στο μπλογκάκι μου προσεχώς;
Το βρήκα πολύ καλό...

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Κύριε Λαγκουβάρδε, με ανεβάσατε, και...σας ανέβασα!
Ευχαριστώ! :-)

Ζωντανό Ιστολόγιο είπε...

Ενδιαφέρουσα άποψη κύριε Λαγκουβάρδε. Κι εγώ αναδημοσιεύω το κείμενό σας στο Ζωντανό Ιστολόγιο.
Ως μικρό αντίδωρο μερικές ερωτήσεις:

-Τι γίνεται στις περιπτώσεις όπου η τηλεόραση προωθεί, ενθαρρύνει τη δραστηριοποίηση των θεατών; Δεν έχουμε τότε γεφύρωση των δύο κόσμων, εικονικού (της τηλεόρασης) και του πραγματικού; Παράδειγμα: Μαραθώνιοι συμπαράστασης - συλλογής χρηματικής βοήθειας.

-Πως βλέπετε το Διαδίκτυο και ειδικότερα τους τρισδιάστατους εικονικούς κόσμους;

Φιλικά,

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος είπε...

Ευχαριστώ για την ανάρτηση και για τα ερωτηματα.

Θα σου πω εν συντομία γιατί πιστεύω ότι η τηλεόραση θέλει πέταμα.

Δεν είναι εύκολο να πειστείς. Απόδειξη ότι όλος ο κόσμος την έχει στα σπίτια τους.

Είναι θέμα πειθούς. Η τηλεόραση πείθει τα θύματά της, ότι φταίνε τα ίδια που είναι θύματά της.
Αυτό είναι όλο το μυστικό.
Η πειθώ είναι ικανότητα του διαβόλου, Η μεγαλύτερη επιτυχία του διαβόλου,λέει ο Μπωντλέρ, είναι ότι πείθει τα θύματά του ότι δεν υπάρχει.

Η τηλεόραση είναι μια από τις μεθόδους του κόσμου τούτου που με την ικανότητά της να πείθει τα θύματά της ότι φταίνε τα ίδια που είναι θύματα διαιωνίζει τον θυματοποιητικό μηχανισμό της βίας.

Σκέψου λίγο την προπαγάνδα που ασκείται σε βάρος των Ελλήνων, για να πεισθούν ότι φταίνε οι ίδιοι γιατί είναι κλέφτες,ψεύτες, τεμπέληδες, δανείζονται χωρίς να επιστρέφουν τα δάνεια κ.α.

Η τηλεόραση είναι μία από τις μεθόδους του κόσμου τούτου που έχει τη δύναμη να πείθει ότι τα θύματά της φταίνε τα ίδια.

Ένα παράδειγμα του τί θα γινόταν αν κάποια μέθοδος του κόσμου τούτου δεν είχε αυτήν την ικανότητα.
Ξέρεις πόσα θύματα προκαλεί το αυτοκίνητο; Μια ολόκληρη πόλη κάθε λίγα χρόνια τα εγκαταλείπει όλα εδώ και πηγαίνει στον ουρανό. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τους δικούς τους και βυθίζονται στη λύπη και στο πένθος. Χώρα αυτοί που μένουν μια ζωή ανάπηροι.
Φαντάζεσαι αν όλος αυτός ο κόσμος εξεγειρόταν εναντίον των βιομηχάνων, των εμπόρων αυτοκινήτων, των πολιτικών που είναι υπεύθυνοι για την καλή κατάσταση του οδικού δικτύου της χώρας· Φαντάζεσαι αν όλος αυτός ο κόσμος δεν είχε πεισθεί ότι έγινε θύμα, γιατί φταίει ο ίδιος;
Την ξέρεις την παροιμία για τους πολιτικούς, ότι τέτοιο κεφάλι, τέτοιος σκούφος του χρειάζεται!

Ε, λοιπόν, οι Μαραθώνιοι της αγάπης και οι υποτροφίες των ιδρυμάτων των πλουσίων που έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους όλο τον πλούτο της Γης είναι γι΄’ αυτήν την πειθώ του διαβόλου.
Για να πείσουν τον κόσμο ότι ο διαβολος της βίας και οι μέθοδοι του κόσμου τούτου είναι καθαροί, γιατί φταίνε τα ίδια τα θύματα.

Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω.
Δεν θέλεις να πετάξεις την τηλεόραση, γιατί έχει και καλά προγράμματα;
Δεν θέλεις ούτε να σκέφτεσαι πως οι μέθοδοι του κόσμου τούτου που χτυπούν στη γειτονιά μας μπορεί να έρθουν και σέ μας.Ο Κύριος, ο γλυκύτατος Ιησούς είπε να ζούμε στον κόσμο αυτόν, αλλά να μην είμαστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου.
Θα με ρωτήσεις, εσύ την πέταξες την τηλεόραση; -Όχι γιατί ποτέ δεν είχα. Μου την απαγορεύει ο γιατρός.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Λαγκουβάρδεεε!
ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕΙΣ...ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!
Σ.