2.3.21

Μη συσχηματίζεσθε

Μη συσχηματίζεσθε με τον αιώνα αυτόν. γράφει ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του . Αιώνα η Γραφή ονομάζει την νοοτροπία του κόσμου τούτου. Να μην αφήνουμε να μιας διαμορφώνει το περιβάλλον. Αν αφήνουμε το περιβάλλον να μας διαμορφώνει, το περιβάλλον θα μας κάνει δούλους του. Να μη γινόμαστε δούλοι του περιβάλλοντος. Οι δούλοι ενεργούν από φόβο και οργή. Φοβούμαστε επειδή νιώθουμε αδύνατοι μπροστά στο περιβάλλον και οργιζόμαστε επειδή το περιβάλλον είναι όλο αντιστάσεις.
Το μόνο ανίκητο όπλο μας είναι η συγκέντρωση όλων των νοημάτων στο κέντρο τους που είναι ο εγκέφαλος. Να μην αφήνουμε τα νοήματα του εγκεφάλου να γίνονται νοήματα της καρδιάς. Έτσι θα είναι η καρδιά μας καθαρή από εμπαθή νοήματα και θα κατοικεί μέσα της ο Θεός. "Ενοικήσω εν αυτοίς και εμπεριπατήσω και έσομαι αυτών Θεός και αυτοί έσονταί μοι λαός.. ακαθάρτου μη άπτεσθαι."( Β' Κορ, 5, 16)
Ο μοναχός στο Άγιον Όρος θα σου πει "μη βάζεις σ' αυτό καρδιά". Αυτό σημαίνει μήν κάνεις τα νοήματα του εγκεφάλου νοήματα της καρδιάς. Όταν βάζουμε καρδιά στα νοήματα φεύγει η χάρη από την καρδιά μας. Δεν ΄έχουμε στην καρδιά μας ειρήνη και δικαιοσύνη και χαρά πνευματική. Γινόμαστε δούλοι του περιβάλλοντός μας, που είναι φόβος και οργή, όταν τα νοήματα του εγκεφάλου, που είναι όλα από το περιβάλλον γίνονται νοήματα του πνεύματος στην καρδιά μας. ( π. Ιωάννου Ρωμανίδη ,Δογματική και Συμβολική Θεολογία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, Εκδόσεις Π. Σ. Πουρναρά, σε 10). Η καρδιά είναι καθαρή για να κατοικεί ο Θεός.
Μόσχος Λαγκουβάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: