11.3.21

Πού έκανε λάθος ο Αρχιμήδης;

 Πού έκανε λάθος ο Αρχιμήδης ζητώντας κάπου να πατήσει σταθερά τα πόδια του; "Δος μοι, πα στώ και ταν Γαν κινάσω. Δόσ μου κάπου να σταθώ σταθερά και την Γη θα κινήσω.

Τόσο μεγάλη δύναμη έχει αυτός που έχει βρει κάτι σταθερό. Ο Καμύ το έλεγε αυτό αλλιώς. Έλεγε, όταν πέθανε η μητέρα του, ότι δεν έχει πού να ακουμπήσει την καρδιά του. Αυτά τα γράφει στην αρχή του 'Ξένου" του. Το μυθιστόρημά του αυτό αρχίζει με την φράση "Σήμερα πέθανε η μητέρα μου".
Το ίδιο γράφει και στο 'Ημερολόγιό του" ο Αντρέϊ Ταρκόφσκι. Αλλά ο Ταρκόφσκι είναι χριστιανός ορθόδοξος και αμέσως βρίσκει το σωστό. Ότι ο ορθόδοξος χριστιανός δεν απελπίζεται,
Ο Αρχιμήδης, όπως και ο Καμύ κάνουν λάθος διότι αναζητούν την ουσία και την σταθερότητα σε πράγματα προσωρινά, που τίποτε από αυτά δεν θα μείνει για πάντα. Ο Αρχιμήδης είναι φυσικό να μην το διάβασε το Ευαγγέλιο, αφού έζησε πριν το Χριστό. Υπήρχε όμως ακόμα και στην προσωκρατική φιλοσοφία η πίστη στο Θεό.
Είναι ο λεγόμενος σπερματικός λόγος του Θεού. Ακόμα και στην εποχή των ειδώλων, δεν πίστευαν όλοι στα είδωλα. Γνώριζαν ότι ο κόσμος είναι προσωρινός από την προσωπική τους εμπειρία. Αλλά δεν αναζητούσαν το Θεό. Αν αναζητούσαν το Θεό θα γνώριζαν από την εμπειρία τους
τα λόγια του Κυρίου ""παράγει ο κόσμος και η επιθυμία αυτού." (Ο κόσμος φεύγει και μαζί φεύγει κι αυτός που προσκολλάται σε προσωρινά πράγματα και σε ψεύτικη ζωή.) "Ιδού εγώ δίδωμι ζωήν αιώνιον".
Μόσχος Λαγκουβάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: