13.3.21

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος απ' το Θεό!

 Ο τόπος μας είναι ευλογημένος απ΄ το Θεό. Δεν ξέρω αν το πιστεύω αυτό επειδή μ' αρέσει να είναι ο τόπος μας ευλογημένος απ' το Θεό ή επειδή είναι αληθινό και όντως ο τόπος αυτός είναι ευλογημένος απ΄' το Θεό.

Πώς εξηγείται ότι η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος. Κάνει τους νοστιμότερους καρπούς, οι Έλληνες, όπως το ομολογούν και οι ξένοι, αυτοί που δεν νιώθουν ζήλια και δεν έχουν κακία για μας, είμαστε ο ηπιότερος λαός του κόσμου (Ρομιλύ). Κάποιος είπε, πως ο χαρακτήρας του Έλληνα, από τα αρχαία χρόνια, είναι να παίρνει το ξένο και να το δίνει καλύτερο.

Ακόμα και τα δέρματα των ζώων είναι τα καλύτερα στον κόσμο, όπως μου λέει ένας φίλος έμπορος δερμάτων, από το Αργυροπούλι.

 Ένας γνωστός μου δεν ανησυχούσε με τους ξένους εχθρούς. Δεν φοβόταν τον πόλεμο μαζί τους. Φοβόταν τους ίδιους τους Έλληνες. Γιατί άραγε; Διότι πίστευε ότι η Ορθοδοξία, η ελληνική γλώσσα, το ελληνικό κλίμα, θα νικήσουν κάθε ξένον. Γιατί άραγε νιώθω αυτήν την επιθυμία, μαζί με τη δική μου καθαρση, να δεχθούν την κάθαρση και οι άλλοι; Αυτό είναι κοινωνικότητα; Να γίνει η κοινωνία μια οντότητα; Να μην είναι κατακερματισμένη;

 Ο άνθρωπος δε γίνεται πειραματόζωο. Για να καταλάβει γιατί δε γίνεται πειραματόζωο, πρέπει να είναι ταπεινός και να έχει το Θεό μέσα του., διαφορετικά δεν θα καταλάβει τίποτε.

Ο Ντοστογιέφσκι διακρίνει τους ανθρώπους σε αγγελικούς, που είναι οι ταπεινοί που έχουν καρδιά συντετριμμένη και ταπεινωμένη και σε δαιμονικούς, που είναι οι υπερήφανοι.

Ένας μύθος λέει, πως όταν ο Θεός μοίραζε τόπο στα έθνη, τον τόπο της Ελλάδος, τον προόριζε για τον εαυτό του. Και πράγματι ο τόπος ο ελληνικός είναι γεμάτος αγιότητα και αγώνα για την Ελευθερία.

 Όταν πηγαίνω έξω στη Φύση, στον ευλογημένο αυτόν τόπο,  μ' αρέσει να είμαι μόνος για να έχω παρέα τα δέντρα, τα ζώα, τα τοπία, τον ουρανό , τη θάλασσα, τον αέρα, το άρωμα του χόρτου, της μέντας, των ραδικιών, των λουλουδιών, τα πουλιά και το κελάηδημά τους... Μ' αρέσει να κρατάω την αναπνοή μου και να προσέχω τους ήχους, ιδιαίτερα το θρόϊσμα των φύλλων και τον ήχο του νερού στο αυλάκι!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: