8.3.21

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

  Τα τελευταία δέκα χρόνια, η τηλεόραση εκπαιδεύει τον κόσμο στον τρόμο για πολιτική και οικονομική χειραγώγηση. Προσωπικά εμένα δεν με πειράζει διότι δεν βλέπω τηλεόραση και δεν αγόρασα ποτέ δέκτη τηλεοράσεως. Αλλά και για ένα άλλο λόγο, διότι για τη ζωή "εκστρατείας" γυμνάζομαι από νήπιο, όταν με τους Γερμανούς, οι μανάδες μας στο χωριό μου βγήκαν στα βουνά και κοιμόμασταν πάνω στο χιόνι. Αυτή η προετοιμασία για το τρέξιμο στα βουνά συνεχίστηκε σε όλη μου τη ζωή.

Αποτέλεσμα της ζωής της εκστρατείας είναι να μισήσω τις παντόφλες και τις πυτζάμες. Μ' αρέσει να κοιμάμαι με τα ρούχα που φοράω έξω. Απόψε δεν ξέρω για ποιό λόγο, φόρεσα τον παντελόνι της πιτζάμας. Αλλά δεν το φόρεσα για πολύ. Γιατί αμέσως έγινε σεισμός και έτρεξα και φόρεσα το παντελόνι μου και χαλάρωσα, σαν να ήπια ηρεμιστικό χαμομήλι!

Η υπόθεση του τρόμου ως μέσον πολιτικής και οικονομικής χειραγώγησης πρέπει να μας βγάλει από την αδράνεια και να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει αυτό το βδέλυγμα.
Ο Έλιοτ, είναι μεγάλος ποιητής, από τους πιο μεγάλους στη σύγχρονη εποχή. Ο Έλιοτ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, και καλεί όλα τα φωτεινά πνεύματα της ανθρωπότητας να αγωνιστούν για να αποτραπεί ν αυτοκτονία της ανθρωπότητας.

Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Πωλ Νορ, στο βιβλίο του για τα έσχατα χρόνια που ζούμε, γράφει πως τα έσχατα πράγματα είναι ο λόγος, στα ελληνικά στο κείμενο. Αναφέρεται στην Ελλάδα, όχι μόνο επειδή οι Έλληνες αγαπούν το λόγο και επειδή δημιούργησαν τα αριστουργήματα του λόγου. Αναφέρει το λόγο , με ελληνικά, διότι ελπίζει και αυτός, όπως ο Καμύ, ότι οι Έλληνες, θα δώσουν νόημα στη ζωή, και θα μάθουν στους λαούς πώς να ζουν!

Δεν ξεφεύγει κανείς από το λόγο, γράφει ο Σεφέρης. Δεν μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας του λόγου. Μπορούμε μόνο να διαλέξουμε ανάμεσα στη λογοτεχνία και στην παραλογοτεχνία. Η κακή δημοσιογραφία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: