24.8.17

ΠΕΡΙ ΟΝΕΙΡΩΝ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πριν από μερικές ημέρες είδα ένα όνειρο, που μου προκάλεσε ανησυχία και ταραχή. Πώς να μη δεις ένα τέτοιο όνειρο , λέω στον εαυτό μου, αφού νιώθεις ανησυχία και ταραχή; Έτσι καθησυχάζω τον εαυτό μου, γιατί δεν είναι ωραίο να θεωρούμε τα όνειρα προφητικά, και να παίζουμε με την μαντική τέχνη. Δεν είμαστε ούτε μάντεις ούτε προφήτες.

Τις επόμενες δύο τρεις ημέρες μετά το ταραγμένο όνειρό μου, μπορώ να πω ότι ήταν μέρες ταραχής. Ευτυχώς πέρασαν και σήμερα, ανοίγω στην τύχη το Ευαγγέλιο, για να αρχίσω την ημέρα μου με τον λόγο του Θεού και διαβάζω: «Ύπαγε εν ειρήνη».

Τα όνειρα είναι πολλών ειδών, ανάλογα με τις αιτίες που τα προκαλούν. Οι Πατέρες προτρέπουν να μην θεωρούμε τα όνειρα προφητικά για να μην επηρεαζόμαστε από αυτά. Συνήθως αντικαθρεφτίζουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Έπειτα η γλώσσα τους είναι συμβολική και δεν έχουμε όλοι την ικανότητα να ερμηνεύουμε τα σύμβολα σε αναφορά με τον εαυτό μας. Το ίδιο δεν μπορούμε όλοι να μπαίνουμε στο νόημα των ποιημάτων. Πολλοί διαβάζουν κατά γράμμα ακόμα και την Αγία Γραφή και βέβαια δεν την κατανοούν.

Μόνο αυτός που γνωρίζει με τη χάρη του Θεού τον εαυτό του, μπορεί να ερμηνεύσει και τον συμβολισμό του ονείρου του. Υπάρχουν βέβαια και σύμβολα τα οποία στην ψυχολογία τα ονομάζουν αρχετυπικά, που ισχύουν σε όλους τους ανθρώπους.

Τα όνειρα , λοιπόν, είναι πολλών ειδών ανάλογα με την αιτία που τα προκάλεσε. Γνωρίζουμε μερικές μόνο αιτίες που προκαλούν τα όνειρά μας και η πιο συνηθισμένη είναι η φυσική, η ψυχική και η πνευματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν τα βλέπουμε . Τα όνειρά μας, μεταφράζουν την κατάστασή μας με την συμβολική τους γλώσσα. Χρησιμοποιούν τα σύμβολα για να περιγράψουν την χαρά, τη λύπη, την ανησυχία, την ταραχή κ.ά. όπως κάνουν οι ποιητές, που περιγράφουν με εικόνες αυτό που νιώθουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: