9.2.21

TO ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ

 

 

Το μοντέρνο καταστρέφει το αισθητικό κριτήριο του ανθρώπου. Το μοντέρνο ούτε το ίδιο έχει γούστο ούτε το γούστο των άλλων αφήνει ανέγγιχτο. Ας κάνουμε μια δοκιμή: Όταν βλέπουμε μασκοφόρους στο δρόμο εξεγείρεται το γούστο μας ή αδρανεί. Αν αδρανεί, αυτό σημαίνει ότι το γούστο μας είναι νεκρό ή βρίσκεται σε λήθαργο.



Όταν ήρθαν οι Ελληνοαμερικάνοι στην Ελλάδα, γελούσαμε με το ντύσιμό τους (παρδαλές φαρδιές γραβάτες, παντελόνια σαν πυτζάμες, υποδήματα άσπρα το χειμώνα), που ακόμα και στον ύπνο μας θα ντρεπόμαστε να φορέσουμε τα ρούχα αυτά.



Πού κατέληξε η καταστροφή του αισθητικού κριτηρίου των Ελλήνων; Κατέληξε στο γελοίο, που δεν περιορίστηκε στο χώρο της αισθητικής, αλλά επεκτάθηκε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, ακόμα και στην ίδια τη δημοκρατία.



Οι Έλληνες ως αισθητικός λαός, θα δεχθούν τα πάντα, εκτός από αυτό που δεν είναι ωραίο! Θα σου πουν «αυτό δεν είναι ωραίο», που σημαίνει ότι δεν το δέχονται με τίποτε! Με την επέλαση του μοντέρνου, δεν είναι πια βέβαιο ότι εξακολουθούν με την ίδια δύναμη οι Έλληνες αγαπούν το ωραίο

Οι Έλληνες που αγαπούν τον Θεάνθρωπο Ιησού, ως τον κάλλιστον των ανθρώπων. Που ακόμα και τους ευρισκόμενους στην Κόλαση, τους παρουσιάζουν στις αγιογραφίες ευπρεπισμένους. .


Αγαπώ τη Θεία Λειτουργία, την ύψιστη αυτή μορφή της αισθητικής. Αγαπώ τη στιγμή, που ο ιερέας εκφωνεί τη λέξη, "Δύναμις". Είναι μια ευχή στο ΄΄Αγιο Πνεύμα", να μας δίνει δύναμη στο ωραίο, στο αληθινό και στο ηθικό. Αν χάσουμε το ηθικό μας χάνουμε τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: