11.2.21

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΛΗΤΟΙ;

  "Στόμα ταπεινών μελετά σοφίαν," Παρ.11:2

.
Στο δείπνο της παραβολής του Ιησού, κλήθηκαν πολλοί, αλλά δεν πήγαν. Βρήκαν διάφορες δικαιολογίες, και δεν πήγαν. "Αγρόν ηγόρασα, έχε με παραιτημένον". Η σκέψη τους και η καρδιά τους είναι προσανατολισμένη προς το υλικό κέρδος, προς την υλική απολαβή. και στο δείπνο που είναι καλεσμένοι δεν υπάρχει τέτοια απολαβή.
Στο δείπνο της παραβολής η απολαβή είναι πνευματική. Προς τί να πάνε οι καλεσμένοι, που δεν ενδιαφέρονται για το πνεύμα τους; Παραιτούνται από την πρόσκληση. Πηγαίνουν μόνο κάποιοι φτωχοί, ανάπηροι, τυφλοί , ταπεινοί. Αυτοί, αν και στερούνται τα υλικά αγαθά, δεν είναι η σκέψη τους και η καρδιά τους προσκολλημένη στα υλικά.
Πολλοί είναι κλητοί στη βασιλεία του Θεού, αλλά λίγοι είναι οι εκλεκτοί. Στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η άγουσα στη ζωή. Δεν πηγαίνουν οι πολλοί κλητοί στο δείπνο της παραβολής του Ιησού, επειδή το δείπνο είναι πνευματικό. Δεν περιμένουν κανένα υλικό κέρδος από αυτό. Τί έχω να κερδίσω εγώ, από αυτό το δείπνο; λέει καθένας από αυτούς στον εαυτό του και παραιτείται από την πρόσκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: