26.11.10

Η μόνη συνεκτική δύναμη του Ελληνικού λαού

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

"Οι φίλοι μου και οι πλησίον μακρόθεν έστησαν"
Ψαλμ.

Τρεις κακοποιοί μπαίνουν σ΄ ένα βαγόνι και ληστεύουν εκατό ανθρώπους χωρίς να συναντήσουν την παραμικρή αντίσταση. Τρεις κακοποιοί εξουδετερώνουν εκατό ανθρώπους.Γιατί οι τρεις κακοποιοί φέρονται σαν ένας. Καθένας τους είναι απόλυτα βέβαιος ότι σε κάθε ενέργειά του θα βρει άμεση ανταπόκριση από τον άλλο. Οι επιβάτες δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους λαούς, όταν τίποτα δεν τους ενώνει, όταν δεν έχουν καμιά συνεκτική δύναμη να εμπνέει την εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλον. Αυτούς τους λαούς μια μικρή ομάδα ανθρώπων μπορεί να τους παραλύσει με την τρομοκρατία της.Οι επίβουλοι της ελευθερίας ενός λαού πλήττουν τις συνεκτικές του δυνάμεις, την Εκκλησία, τη γλώσσα, το έθνος, το συντεταγμένο λαό, το κράτος κ.α. και τους αφήνουν διαιρεμένους, δίχως τους φυσικούς συμμάχους του.

Ο πιο μεγάλος φυσικός σύμμαχος των Ελλήνων, η ίδια η υπόστασή τους ως λαός είναι η Εκκλησία. Από αυτήν περιμένουμε οι άμοιροι να ορθώσει το ανάστημά τους στην ξένη επιβουλία και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ τους και την ενότητα. Σε όλες τις συμφορές του Έθνους η Εκκλησία υπήρξε η πνευματική μητέρα που αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια όχι μόνο για την πνευματική υπόσταση του λαού του Θεού, αλλά και για τη φυσική επιβίωσή του. Εκκλησία του Θεού αμέτοχη στις συμφορές του λαού του Θεού δεν νοείται.Το παράδειγμα του Ιησού που διώχνει με το μαστίγιο τους τοκογλύφους είναι ζωντανό. Αγνοεί κανείς σήμερα ότι οι Έλληνες είναι δέσμιοι των τοκογλύφων και ότι η Εκκλησία του Θεού βρίσκεται υπό διωγμόν; Ποιον εξυπηρετεί η παθητικότητά; Αγνοεί κανείς ότι η αιτία του πολέμου είναι η παθητικότητα; Τώρα προέχει η ενότητα των Ελλήνων, για να μην αρχίσουν πάλι να σκοτώνονται μεταξύ τους.

Το μόνο όπλο του λαού είναι ο λόγος. Ο λόγος θα αποκαλύψει αυτούς που μάχονται την ενότητα του Ελληνικού λαού και σπέρνουν τη διχόνοια και το μίσος, αντί την αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. Το βάρος πέφτει στην Εκκλησία. Δεν θα αφήσει τους Έλληνες να αλληλοσκοτωθούν για τους πολιτικούς που βάζουν τα συμφέροντά τους πάνω από την αγάπη για το λαό. Η Εκκλησία είναι η μόνη συνεκτική του δύναμη. Δεν περιμένει από αυτήν να είναι και η ίδια διαιρεμένη. Η Εκκλησία διδάσκει με το παράδειγμά της. Η αποστολή της είναι ο αγιασμός της ζωής και του κόσμου.

Ένα κοπάδι ελάφια μπορούν να νικήσουν ένα κοπάδι λιοντάρια. Ένα κοπάδι ελάφια με αρχηγό ένα λιοντάρι είναι πιο δυνατό από ένα κοπάδι λιοντάρια με αρχηγό ένα ελάφι. Δεν είναι μόνο ο αρχηγός που δίνει τη δύναμη στο κοπάδι των ελαφιών και το κάνει ανίκητο. Είναι ο αρχηγός που εμπνέει την ενότητα και την αλληλεγγύη στο κοπάδι των ελαφιών. Η ενότητα είναι η δύναμη του μικρού. Ένα ελάφι δεν μπορεί να εμπνεύσει την ενότητα και την αλληλεγγύη στα λιοντάρια. Η διαίρεση είναι η αδυναμία του μεγάλου.

Η Εκκλησία είναι μεγάλη δύναμη. Το ίδιο και η Ελλάδα είναι μεγάλη πνευματική δύναμη. Αλλά είναι ανίσχυρη γιατί δεν έχει ενότητα. Η μόνη συνεκτική δύναμη της Ελλάδας,η Εκκλησία, μπορεί να παρομοιαστεί ως προς την ενότητά της σαν ένα κοπάδι λιονταριών με αρχηγό ένα ελάφι. Κι οι άμοιροι Έλληνες δεν έχουν πια καμιά δύναμη, ώσπου η οργή τους να ξεσπάσει σαν ένας ποταμός από λιοντάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: