29.11.10

Όταν απειλείται η πνευματική ζωή

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Το σώμα μου είναι για να κρατάει μια πνευματική ζωή." Αυτά τα λόγια είπε ο αρχηγός των Ινδιάνων Νεζ Περσέ*,όταν απειλούνταν η πνευματικότητα, η γλώσσα και αυτή η ζωή της φυλής του. "Ήρθα σ΄ αυτόν τον κόσμο", είπε, " για να πεθάνω. Αν είναι να χυθεί το αίμα μου, δεν θέλω πληγές πισώπλατες. Ο θάνατος ας έρθει από μπροστά."

Πώς αμύνθηκαν άραγε οι Ινδιάνοι Νεζ Περσέ με αυτόν τον υπέροχο αρχηγό τους που γνώριζε να φυλάει το πιο πολύτιμο στον άνθρωπο, το πνεύμα του. Αξίζει να μνημονεύσουμε εδώ το όνομά του, αν και δύσκολα προφέρεται και δεν ξέρουμε τι σημαίνει. Ο θαυμάσιος αυτός αρχηγός ονομάζεται Τοο-χοο-λιοολ-θοτε και έζησε στα μέσα του 19ου αιώνος.

Ο εχθρός είναι πάντα ύπουλος, όταν επιβουλεύεται ό,τι πιο πολύτιμο έχει ένας άνθρωπος ή ένας λαός, την πνευματικότητα και την ελευθερία. Παράδειγμα οι εχθροί της Ελλάδος, που χτυπούν την οικονομία, ενώ θέλουν να πλήξουν την πνευματικότητα και την ελευθερία των Ελλήνων, για να τους διαλύσουν ως λαό και ως έθνος.

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν ευτυχισμένοι όταν υπερασπίζονταν την πατρίδα τους, γιατί αγαπούσαν την πατρίδα τους περισσότερο κι απ΄ τη ζωή τους και τη ζωή των δικών τους.

Οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας δέχτηκαν το μαρτύριο, για να μην προδώσουν την πίστη τους στο Χριστό. Όπως γίνεται και με τους σημερινούς μάρτυρες, όπως ο Ρώσος στρατιώτης που αφέθηκε στα χέρια των δημίων του, σάν ένα αρνί στα χέρια αυτού που το κουρεύει.

Οι απλοί άνθρωποι του λαού μας είναι ευτυχισμένοι όταν είναι ελεύθεροι να αγωνίζονται για το ψωμί τους. "Καλύτερα να περιμένετε τα ποτάμια να κυλήσουν προς τα πίσω παρά άνθρωπος που γεννήθηκε ελεύθερος να είναι ευχαριστημένος όταν φυλακιστεί και του στερήσουν την ελευθερία να πηγαίνει όπου θέλει." Ή όταν η κοσμική εξουσία του συμπεριφέρεται σαν να μην μπορεί να κρίνει και να εκλέγει, παρά μόνο να ακολουθεί.

"Το σώμα μου είναι για να κρατάει μια πνευματική ζωή."

Πώς θα κρατήσουμε μια πνευματική ζωή οι Έλληνες την εποχή αυτή, που η πνευματικότητα είναι υπό διωγμόν από το ίδιο το εχθρικό και άθεο κράτος; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βρίσκεται στα λόγια του Κυρίου Ιησού: "Να ζείτε στον κόσμο, αλλά να μην είσαστε από τα στοιχεία του κόσμου", που σημαίνουν, να μην χρησιμοποιούμε τις μεθόδους του κόσμου.

Ακόμα κι αν δεν πιστεύει κανείς στην πνευματική ζωή, η πνευματική ζωή είναι πολυτιμότερη.Ακόμα κι αν πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που να πιστεύουν στην αγάπη, η αγάπη δεν χάνει την αξία της. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. Δέκα χιλιάδες βλάκες δεν κάνουν έναν ευφυή.
(Ειρήνη Βρης, Ινδιάνικη Σοφία,Εκδόσεις Πανός, Αθήνα 1998).

Δεν υπάρχουν σχόλια: