30.11.10

Το μνημόνιο είναι πρόκληση

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


"Από καιρό σε καιρό/όταν ο πόλεμος δίνει το χτύπημά του
όλες οι πόρτες το δέχονται,και συ άκουγες την κλήση/και
την έκρυβες."
Εμπέρτο Παντίλια


Το Μνημόνιο και οι φορείς του είναι μια πρόκληση στους Έλληνες, αν είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για την ελευθερία, για τα δικαιώματα του πολίτη και για την αληθινή δημοκρατία.

Η αρχή του αγώνα είναι η συνειδητοποίηση της πρόκλησης. Είναι κοινή συνείδηση στους Έλληνες η ανελευθερία, η στέρηση της ιδιότητας του πολίτη και η απουσία της αληθινής δημοκρατίας ή δεν είναι; Κι αν είναι πόσο τους πονάει και πόσο είναι έτοιμοι να αγωνιστούν;

Η επιβουλή δεν είναι οικονομική ή δεν είναι μόνον οικονομική. Το απειλούμενο αγαθό είναι η ελευθερία και η πνευματική ζωή των Ελλήνων.


Έχει γίνει κοινή συνείδηση η ανελευθερία, η στέρηση της ιδιότητας του πολίτη και η μη λειτουργία της δημοκρατίας; Το ζούνε τώρα στο πετσί τους ότι δεν είναι ελεύθεροι, ότι δεν είναι πολίτες και η δημοκρατία δεν λειτουργεί; Δεν έχουν δει ακόμα ότι η απειλή είναι πολύ χειρότερη από την απειλή κατά της οικονομίας; Η οικονομία ξαναγίνεται. Η ελευθερία απαιτεί θυσίες και θύματα.

Δεν είναι ο ελληνικός λαός διεφθαρμένος. Είναι διεφθαρμένο το καθεστώς της ανελευθερίας, της στέρησης της ιδιότητας του πολίτη και της μη λειτουργίας της δημοκρατίας.

Ο λόγος είναι το μόνο όπλο για ν΄ αποτρέψουμε την καταστροφή
<< Η οδύνη μου είναι σχεδόν ανυπόφορη, όταν συνειδητοποιώ ότι το μόνο όπλο πού ’μεινε στα χέρια μας για ν’ αποτρέψουμε την καταστροφή είναι οι λέξεις, ο λόγος που μας έχει παραδώσει η ιστορία μας. Κι όμως, μόνο ο λόγος μες στην αδυναμία του μπορεί να ενώσει την πλειονότητα των ανθρώπων να μετατρέψουν επαναστατικά την αναπόφευκτη βία σε ευτραπελική ανασυγκρότηση. (Ευτραπελία με δυο λόγια είναι η μέση οδός, η διάκριση, η καλή πίστη, η επιείκεια, η ηπιότης, το εύτροπον κ.α.). (Ιβάν Ίλιτς, Ευτραπελία, Εκδόσεις Κατσάνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: