18.11.10

Το Κράτος έχει ανάγκη την Εκκλησία και όχι το αντίθετο

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Το Κράτος έχει ανάγκη την Εκκλησία και όχι το αντίθετο. Η Εκκλησία θα υπάρχει και με κράτος ελληνικό και χριστιανικό και χωρίς κράτος ελληνικό και χριστιανικό. Παράδειγμα η Εκκλησία στη Διασπορά. Η Εκκλησία δεν ανήκει ούτε σε κάποιο κράτος , ούτε σε κάποιο λαό. Τα κράτη και οι λαοί και τα έθνη ανήκουν στην Εκκλησία.

Ο λαός έχει την Εκκλησία ως στήριγμά του και το κράτος ως σύμμαχό του. Όταν το κράτος δεν θέλει να είναι σύμμαχος και θέλει να είναι εχθρός και αντίπαλος, ο λαός απαντάει στις διασπαστικές δυνάμεις με την ενότητά του γύρω από την Εκκλησία, όπως έγινε στο παρελθόν και όπως θα γίνει και στο μέλλον σε κάθε μορφή ξενοκρατίας.

Οι μορφές πάλης χωρίς βαθύτερη συνοχή,η οποία πηγάζει από την κοινή πίστη στο Θεό δεν έχουν αποτέλεσμα, διότι αγνοούν αυτό ακριβώς για το οποίο αξίζει να αγωνιστούν, αν δεν το υπονομεύουν. Πως θα αγωνιστεί π.χ. ο Μαρξισμός για την ενότητα , όταν ο Μαρξισμός στηρίζεται στην αιώνια πάλη των τάξεων;

Με την πίστη στο Χριστό δεν αγωνιζόμαστε να εξοντώσουμε τον αντίπαλο, αλλά να τον πείσουμε. Η δύναμή μας δεν είναι εξωτερική. Στηρίζεται στην αγάπη μεταξύ μας και στην ενότητά μας στην οικογένεια και στην Εκκλησία. Η δύναμη του μικρού είναι η ενότητα και η κοινή πίστη στο Θεό. Σ΄αυτό θα γνωρίζουν ότι είσαστε μαθητές μου, είπε ο Κύριος, στο ότι έχετε αγάπη μεταξύ σας.

Ότι το κράτος επείγεται να αυτοκτονήσει αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο ελληνικό. Ολόκληρη η ανθρωπότητα οδηγείται στην αυτοκτονία. Ήδη οι λαοί αποκόπηκαν από τις ρίζες τους. Τα έθνη και οι λαοί χάνουν μία μία τις συνεκτικές δυνάμεις τους.Το ελληνικό κράτος δεν θέλει πια να είναι ούτε ελληνικό, ούτε χριστιανικό. Αυτοί που το διοικούν χρησιμοποιούν την κρατική ισχύ εναντίον του λαού. Υπονομεύουν με αυτήν όλους τους συνεκτικούς του δεσμούς.


Η Εκκλησία για να υπάρξει δε χρειάζεται το κράτος που δεν θέλει να είναι ούτε Χριστιανικό, ούτε Ελληνικό. Αντιθέτως το κράτος που δε θέλει να είναι ούτε ελληνικό ούτε χριστιανικό χρειάζεται επειγόντως την Εκκλησία. Το κράτος που υποσκάπτει τα θεμέλιά του και υπονομεύει την ίδια του την ύπαρξη χρειάζεται την Εκκλησία. Στην πραγματικότητα ο λαός χρειάζεται την Εκκλησία να συγκρατήσει το κράτος από την αυτοκτονία. Αυτοί που ασκούν την κρατική εξουσία πρέπει να πεισθούν ότι για να έχει ο Ελληνικός λαός δικό του κράτος έχει ανάγκη την Εκκλησία και όχι το αντίθετο.

Ο Γάλλος συγγραφέας Ρομαίν Ρολλάν, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ, στο άρθρο του με τίτλο "Προειδοποίηση στην Αμερική" γράφει:"Θα ήταν ολέθριο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αν μια φυλή, ένας λαός, ένα κράτος, όσο υψηλό και να είναι, επέβαλε στη λαμπρή ποικιλομορφία του σύμπαντος τον άκαμπτο και μονότονο ομοιομορφισμό της δικής του προσωπικότητας. Προσθέτω ότι αυτός ο όλεθρος θα ξαναέπεφτε στο λαό που θα ασκούσε αυτήν την τυφλή καταπίεση: γιατί οι ακαταμάχητες δυνάμεις της συμπιεσμένης φύσης θα έστρεφαν την εκδίκησή τους εναντίον του."(Ευθύνη, Ιούνιος 2000)

Ο Ρομαίν Ρολλάν παρακινεί στο άρθρο του αυτό όσους πολίτες των ΗΠΑ έχουν τη φώτιση και το θάρρος να βοηθήσουν την Αμερική να αποκτήσει αυτογνωσία και να αναγνωρίσει και ην αξία των διαφορετικών προτερημάτων των άλλων λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: