10.1.09

Ένα απόσπασμα απ΄το βιβλίο "π. Σεραφείμ Ρόουζ, Η ζωή και τα έργα του"

"Ο π. Αλέξιος θυμάται τρεις απλές αρχές ζωής που έμαθε από τον π. Σεραφείμ. "Τις έμαθα", λέει, "όχι τόσο πολύ από τα βιβλία του π. Σεραφείμ όσο από αυτά που μου είπε σε διάφορες συνομιλίες κατά τα χρόνια που πέρασαν:

Η πρώτη από αυτές τις αρχές είναι: "Είμαστε προσκυνητές σε αυτήν τη γη και δεν υπάρχει τίποτα μόνιμο για μας εδώ" (...)Αυτή η ζωή είναι μόνο η αρχή μιας συνέχειας που δεν θα τελειώσει ποτέ.(...)Όλα θα πεθάνουν μαζί μας όταν πεθάνει το σώμα μας. τίποτα από αυτά δεν θα πάει μαζί μας στον άλλο κόσμο.

Μια δεύτερη αρχή που ο π.Σεραφείμ με δίδαξε ήταν ότι η ορθόδοξη πίστη μας δεν είναι "κάτι" το ακαδημαϊκό. (...) Μην αφήσετε ποτέ κανένα να πάρει όλα τα βιβλία μακριά από σας. Αλλά μην μπερδέψετε την ανάγνωση βιβλίων με το πραγματικό νόημα, το οποίο είναι η βίωση της ορθοδοξίας.""(...) "Η Ορθοδοξία", μου είπε,"δεν είναι τόσο πολύ θέμα του νου. Είναι ένα βίωμα, και είναι της καρδιάς". Η Ορθοδοξία πρέπει να βιωθεί, όχι μόνο να διαβαστεί, να μελετηθεί ή να γραφτεί κάτι σχετικά...

Η τρίτη αρχή ήταν πιθανώς η σημαντικότερη όλων. Ο π. Σεραφείμ μου είπε, "Εάν δεν βρεις τον Χριστό σε αυτήν τη ζωή, δεν θα Τον βρεις στην άλλη".

Για ένα χριστιανό της Δύσης, αυτή είναι μια καταπληκτική δήλωση. Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Δεν μιλούσε αυτός για τη μυστική εμπειρία ή δεν είχε οράματα ή κάτι παρόμοιας φύσεως. Καθένας που γνωρίζει τον π. Σεραφείμ συνειδητοποιεί ότι θα είχε μείνει μακριά από τέτοιου είδους συζήτηση.

Αυτό που εννοούσε με το να "βρεις το Χριστό" σε αυτήν τη ζωή είναι, πως κάποιος πρέπει πρώτα να εστιάζει στον Χριστό διαρκώς, ημέρα και νύχτα. Αυτό δεν αποτελεί μία συνήθεια προσευχής, όπως κάνει κάποιος στις εικόνες όταν βάζει το καπέλο του για να βγει από την πόρτα. Μάλλον, πρόκειται για την περίπτωση που κάποιος έχει στο νου το το Χριστό όλη την ημέρα, σε κάθε περίσταση, σε κάθε ευκαιρία - να υψώνει κάποιος την καρδιά και τον νου του σε Αυτόν. (...)

Τελικά, θα επιθυμούσα να πω, με πολύ μεγάλη πεποίθηση, ότι ο π. Σεραφείμ βρήκε το Χριστό σε αυτήν τη ζωή. Δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις, και αυτός είχε τόσα πολλά να δώσει. Από αυτό μπορούμε να ξέρουμε ότι ο Χριστός κατοίκησε πράγματι μέσα σε αυτόν"

(Ιερομονάχου Δαμασκηνού, "π. Σεραφείμ Ρόουζ, Η ζωή και τα έργα του, τόμος Γ΄", Εκδόσεις Μυριόβιβλος, σελ.162-16).

Δεν υπάρχουν σχόλια: