9.1.09

Μοσχος Λαγκουβάρδος , Γράμμα σε αναγνώστη

Γράμμα σε αναγνώστη



Χαίρε και αγάλλου.

Μου γράφεις πως ζητάς τη γαλήνη, αλλά τίποτα δεν σε βοηθάει να τη βρεις σε όλα αυτά που δίνει αξία ο κόσμος. Πράγματι έτσι είναι. Ο Βλάσιος Πασκάλ λέει
πώς όλη η τραγωδία της ανθρωπότητας έγκειται στο ότι δεν μαθαίνουμε πώς να μείνουμε λίγα λεπτά γαλήνιοι στο δωμάτιό μας, χωρίς να κάνουμε τίποτα.
"Κανείς δεν είδε αυτό το ηλιοβασίλεμα, με τα χέρια σταυρωμένα" γράφει σ΄ ένα ποίημά του ο Πάμπλο Νερούντα, για να εκφράσει τη δυσκολία να μένεις
για λίγα λεπτά γαλήνιος. Αυτός είναι ο λόγος που χάθηκε ο θαυμασμός , κανείς δεν θαυμάζει τίποτα, και κανείς δεν χαίρεται την ομορφιά, γιατί έχει τον νου του στην χρησιμότητα και στα χρήματα.
Καλά λέει ο Γάλλος Πασκάλ , και καλά τα λέει κι ο Χιλιανός Νερούντα , αλλά είναι μόνο θέμα μάθησης; Είναι θέμα να μάθουμε κάποια τεχνική να γινόμαστε γαλήνιοι; Κάποια στάση π.χ. της γιόγκα ή κάποιο χάπι; "Να μην συγχύζεσαι και να μην ταράζεσαι και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα", είπε κάποιος γιατρός στον ασθενή του.«Ο πρώτος που θα σε ταράξει όμως , θα σε σκοτώσει".
"Ο πρώτος που θα με ταράξει και θα με συγχύσει θα με σκοτώσει" επαναλάμβανε ο ασθενής φεύγοντας απ’ το γιατρό του. Ο πρώτος που τον σύγχυσε
ήταν κάποιος γείτονάς του, που του έκανε παρατήρηση για το λάστιχο του ποτίσματος. Το να είμαστε γαλήνιοι μπορεί κάποτε και για μας να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Αν σε ενδιαφέρει, λοιπόν, ευγενικέ αναγνώστη, πρέπει να προσέξεις
να κάνεις διάκριση ανάμεσα στη γαλήνη και στα πνευματικά αγαθά και στα υλικά αγαθά. Πρέπει να αφήσεις να σε κερδίσουν τα πνευματικά αγαθά και να μην αμφιβάλεις ότι είναι τόσο ανώτερα απ' τα υλικά, ώστε σιγά σιγά, να διώξεις από μέσα απ την καρδιά σου όλους τους δαίμονες και ιδίως τον μεγαλύτερο της φιλοχρηματίας και της πλεονεξίας. Η φιλοχρηματία και η πλεονεξία είναι η πηγή όλων των κακών, ώστε αυτή προκαλεί όχι μόνο την ταραχή και την σύγχυση που σκοτώνει τα θύματά της, αλλά και τον πόλεμο.
Με την επίγνωση της ανωτερότητας των πνευματικών αγαθών, η γαλήνη θα έρθει μόνη της. Ως τότε ζήτησε απ΄ το Θεό , να σου στείλει τη χάρη Του, που είναι πάνω από όλα ειρήνη, όχι οποιαδήποτε ειρήνη, αλλά ειρήνη του Χριστού.
Ψάχνοντας να βρω κάτι που θα με βοηθήσει και στη δική μου αναζήτηση να δίνω μεγαλύτερη αξία στα πνευματικά αγαθά παρά στα υλικά, σκέφτηκα να συγκεντρώσω την εμπειρία και την προσωπική μαρτυρία των μεγάλων δημιουργών στον τομέα του παγκόσμιου κινηματογράφου και της λογοτεχνίας. Τις μαρτυρίες αυτές, πολύτιμες για μένα, περιέλαβα στα μικρά δοκίμια, που αποτελούν το τελευταίο βιβλίο μου, με τίτλο "Ο Θεός του Θερισμού", Βιβλιοπωλεία Λαρίσης "Παιδεία", Κανάρη 11, Λάρισα 41 223, τηλ. 2410.239038.
Μπορείς επίσης να ρίχνεις καμιά ματιά που και που στην ιστοσελίδα μου "moschoblog,blogspot.com" μήπως βρεις κάτι ενδιαφέρον από τα κείμενα που δημοσιεύονται εκεί. Επάνω στο θέμα που σε ενδιαφέρει, της ψυχοθεραπείας, έχω ασχοληθεί και στα προηγούμενα βιβλία, όπως είναι το "Ένας ήσυχος άνθρωπος" , "Η μοναξιά της νυχτερινής σκοπιάς", "Στο μέσον της στιγμής" κ.α. Κανένα όμως από αυτά δεν είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην ψυχοθεραπεία, όπως το
"Τραγούδι του κυνηγού". Όλα αυτά τα βιβλία έχουν εκδοθεί απ΄ τις Εκδόσεις
των Φίλων, Πανεπιστημίου 10, τηλ. 210.3618705.
Καλή χρονιά
Μόσχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: