9.1.09

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Μια μικρή συλλογή προσευχών

Μια μικρή συλλογή προσευχών


Παραθέτουμε μια μικρή συλλογή προσευχών όχι γιατί είναι πολύ εύχρηστες , αλλά το σπουδαιότερο, γιατί είναι αναγκαίες. Αν όπως είναι αλήθεια βοήθησαν και βοηθούν τόσο κόσμο , γιατί δεν θα βοηθήσουν και κάποιον που βρίσκεται τώρα στην ανάγκη να τις χρησιμοποιήσει;
Η πιο μικρή προσευχή, αυτή που μπορούμε να την έχουμε στα χείλη μας , στο νου μας και στην καρδιά μας, πιο συχνά κι απ΄ την αναπνοή μας είναι η επίκληση του Ονόματος του Ιησού. Και μόνο η επίκληση του Ονόματος του γλυκύτατου Ιησού είναι μια πλήρης προσευχή και είναι η μόνη για την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα την πάρουμε μαζί μας, όταν αφήσουμε αυτόν τον κόσμο. Για την προσευχή αυτή η Αγία Γραφή λέει, «πας ο επικαλούμενος το Όνομα του Θεού θα σωθεί».
Πρώτη λοιπόν , η πιο σύντομη προσευχή που υπάρχει, είναι η επίκληση του ονόματος του «Ιησού», που με τη συχνή χρήση μπορεί να προσκολληθεί στην αναπνοή μας και να λέγεται από μόνη της, να γίνει «αυτενεργούμενη», όπως είναι και η αναπνοή μας και δε χρειάζεται να σκεφθούμε για να κάνουμε την προσευχή αυτή. Θα κολλήσει στην αναπνοή μας κι όσες φορές αναπνέουμε άλλες τόσες φορές θα επικαλούμαστε το Όνομα του Ιησού: «Ιησού, Ιησού, Ιησού…»
Δεύτερη επίσης σύντομη προσευχή είναι η προσευχή με την οποία ζητούμε το έλεος του Θεού και είναι η γνωστή ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» ή πιο σύντομα «Κύριε ελέησόν με».
‘Άλλη μικρή προσευχή είναι η παραπάνω προσευχή στην πλήρη της μορφή, που είναι η γνωστή ως «προσευχή του Ιησού» ή ως «νοερά προσευχή», γιατί μπορεί να γίνεται μόνο με το νου και την καρδιά ή και απλά ως «Ευχή». Η προσευχή αυτή είναι η εξής: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με ».
‘Άλλες σύντομες προσευχές που έχουν τη μορφή ευχών ή επιφωνημάτων είναι «Δόξα σοι ο Θεός», «Δοξασμένο το όνομά σου», «Χριστέ και Παναγιά», «στο Θεό ν’ αρέσει», «Θεέ μου», «Θεός φυλάξει», «ζει Κύριος» , «ο Θεός είναι μεγάλος», «έχει ο Θεός», «Θεέ μου βάλε το χέρι σου» «Κύριε βοήθησέ με» «Κύριε βοήθησε τον……. (το όνομα για τον οποίο γίνεται η προσευχή» ‘Κύριε σε παρακαλώ για τον …… «Κύριε σε ευχαριστώ για …..,,» κ. ά.
Η προσευχή περιέχει δοξολογία, αίτημα, εξομολόγηση και ευχαριστία ή και ένα μόνο από αυτά τα συστατικά στοιχεία της. Το σπουδαιότερο είναι να έχεις το νου σου στο Χριστό με ταπείνωση και με αγάπη.
Συνάντησα κάποιον που μου είπε για μια δική του μικρή αυτοσχέδια προσευχή, που είχε κάνει θαύματα. Τον είχε βοηθήσει πολλές φορές σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Έπασχε από καρκίνο και είχε υποβληθεί σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Μου είπε πως χρησιμοποιούσε πάντα αυτήν την προσευχή, όταν αντιμετώπιζε κάποια καινούρια επέμβαση: «Προπορεύου Κύριε». Με την προσευχή αυτή κρατούσε εστιασμένο το νου του στο Χριστό και δε φοβόταν.
Κάποιος άλλος μου είπε, πως φοβόταν όταν τις νύχτες γύριζε στο απομακρυσμένο σπίτι του, όπου ζούσε μόνος του. Αλλά ο φόβος του εξαφανιζόταν, όταν έκανε το σημείο του σταυρού στην πόρτα του πριν την ανοίξει, λέγοντας ταυτόχρονα τα λόγια αυτά : « σπίτι του… (έλεγε το όνομά του) να είσαι ευλογημένο». Όχι μόνο δεν φοβόταν ύστερα από αυτό, αλλά ένιωθε χαρά που ζούσε μόνος του σε κείνο το ερημικό σπίτι, το τελευταίο σπίτι στην άκρη της πόλης. Θυμάμαι πάντα τα λόγια της μητέρας μου, όταν με συμβούλευε να κάνω το σταυρό μου σε κάθε δύσκολη περίσταση της ζωής μου . ¨Κάνε το σταυρό σου», έλεγε. Το σημείο του σταυρού από μόνο του είναι μια προσευχή χωρίς λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: