23.1.09

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Πλατεία Χριστού

«Όπου γαρ εστιν ο θησαυρός υμών, εκεί έσται και η καρδία υμών»
Ματθ. 6,21

Στην πιο ιστορική χώρα του κόσμου, ο λαός της είναι ο πιο ανιστόρητος του κόσμου. Απόδειξη ότι αγνοεί ότι κάθε πράγμα έχει την ιστορία του. Μόνο στην Ελλάδα αλλάζουν τα ονόματα κάθε τρεις και λίγο. Το κάθε πράγμα έχει τη δική του ιστορία. Και οι πλατείες το ίδιο. Πουθενά με κάθε καινούρια διαμόρφωση δεν αλλάζουν και το όνομα. . Με αυτή τη λογική και οι άνθρωποι πρέπει να αλλάζουμε τα ονόματα, ανάλογα με την ηλικία. Άλλο όνομα ο νέος, άλλο ο άντρας, άλλο ο γέρος
Στη δημιουργία μιας πλατείας ο σχεδιαστής της και οι εμπνευστές της είχαν στο νου τους και το όνομά της. Οπωσδήποτε δεν πίστευαν ότι οι μεταγενέστεροι θα έδειχναν τόση έλλειψη σεβασμού και τόση περιφρόνηση της ιστορίας, ώστε κάθε φορά θα αλλάζουν και το όνομα.
Τώρα η πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων του Ρεθύμνου αναζητεί όνομα σε μια υλιστική εποχή, που τη μεγαλύτερη αξία έχει το χρήμα και η πρόσκαιρη δόξα. Θα πάρει το όνομα που εκφράζει την εποχή της, ένα όνομα π.χ. της μόδας, ένα όνομα που να είναι μέσα στα πράγματα; Κάτι θα σκεφτούν και θα λάβουν υπόψη τους τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής. Εκτός αν είναι κουρασμένοι και εγκρίνουν ό,τι τους βάλουν μπροστά τους, χωρίς πολύ σκέψη και φιλοσοφία.
Παρόλη την ευκολία αλλαγής των ονομάτων καμιά φορά συμβαίνει το εντελώς αντίθετο, να πρέπει να αλλάξει ένα όνομα, όπως της οδού «Σκυλοσόφου» στη Λάρισα, ως υβριστικό και να μην αλλάζει με τίποτα. Στη Λάρισα τρία χρόνια πασχίζουμε να πείσουμε την επιτροπή να αλλάξει το όνομα της οδού «Σκυλοσόφου» χωρίς να το κατορθώσουμε. Η οδός αυτή βρίσκεται παραπλεύρως του αρχαίου θεάτρου και φέρει το υβριστικό όνομα που έδωσαν οι Τούρκοι στον Διονύσιο το φιλόσοφο, ο οποίος μαρτύρησε φριχτά όταν η επανάσταση που οργάνωσε πνίγηκε στο αίμα. Ποιος λογικός άνθρωπος στον κόσμο θα θεωρήσει τιμή την ύβρη; Κι όμως η επιτροπή επιμένει να διατηρεί το όνομα αυτό και μάλιστα τώρα που τυπώνονται χάρτες του αρχαίου θεάτρου και στέλνονται παντού σε όλο τον κόσμο. (Από σεβασμό στην ευαισθησία του ευγενικού αναγνώστη παραλείπουμε να μνημονεύσουμε το μαρτύριο που υπέστη ο φιλόσοφος Διονύσιος απ΄ τους εχθρούς του μετά την αποτυχία της επανάστασης που οργάνωσε εναντίον τους).
Πώς ήταν οι πλατείες σχεδόν σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου, και στην Αθήνα και πως κατάντησαν με την επέλαση του αυτοκινήτου; Αυτές δεν είναι πλατείες για το σκοπό που έγιναν. Είναι απλώς φαρδύτεροι δρόμοι , όπου ο πολίτης αντί να αναπαύεται και να έρχεται σε επικοινωνία με τους άλλους κινδυνεύει ακόμα περισσότερο από όσο στους δρόμους να σκοτωθεί.
Η πλατεία είναι η καρδιά της πόλης. Είναι το κέντρο που εκφράζει τους μύχιους πόθους μας. Ο κόσμος τρέχει αντί να περπατάει με το πάσο του στους δρόμους της πόλης, όπου ο βίος με τη βιασύνη και το άγχος έγινε αβίωτος. Η μοναξιά, η θλίψη, η απελπισία τον βασανίζουν, γιατί κανείς δε γεννήθηκε για το άγχος , αλλά για να γαληνεύει, να χαίρεται και να υμνεί το Θεό. «Ο παράδεισός μου, διάφανη γαλήνη», τραγουδάει ο Λόρκα. «Τα θαύματα έρχονται ήσυχα στο νου, που σταματάει για μια στιγμή και ησυχάζει. Φαντάζομαι πως η πλατεία του Ρεθύμνου, στην καρδιά της πόλης, προσφέρει τη δυνατότητα στον ταλαιπωρημένο πολίτη να σταματήσει για μια στιγμή και να ησυχάσει. «Αν μπορείς να περάσεις ένα άσκοπο απόγευμα εντελώς άσκοπα, τότε έχεις μάθει να ζεις» λέει ο Λιν Γιουτάνγκ (1895-1976).
‘Όλα τα σκέφτονται σήμερα οι άνθρωποι, τα πάντα εκτός από Αυτόν που είναι το Κέντρο της ζωής, το Α και το Ω, η οδός και η Αλήθεια και η Ζωή, το Χριστό. Αν είχαμε στην καρδιά μας το Χριστό, αν Τον αγαπούσαμε με όλη την ψυχή, με όλο το νου, με όλη τη δύναμη , θα υπήρχε τόση θλίψη, τόση μοναξιά και τόση αδικία στον κόσμο;
Αν μπορούσα να δώσω το όνομα της κεντρική πλατείας μιας πόλης σαν το Ρέθυμνο, που σεμνύνεται ότι είναι πόλη του Λόγου, θα έδινα σ’ αυτήν το όνομα του Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος, με την πίστη ότι ο επισκέπτης πρέπει να με σέβεται αντί να περιμένει ότι διατίθεμαι για οτιδήποτε, αρκεί να αποφέρει κέρδος.
Το Ρέθυμνο η πόλη των Γραμμάτων δεν πρέπει να ονομάζει τη μεγαλύτερη, την κεντρική πλατεία του με το Όνομα του Λόγου , το υπέρ παν όνομα, το Χριστό;
Αψευδής μάρτυρας η Εκκλησία της πλατείας η αφιερωμένη στους τέσσερις αγίους μάρτυρες του Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: