9.3.14

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ;

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

       Στις τελευταίες εκλογές το ποσοστό αποχής ανήλθε, αν δεν με απατά η μνήμη μου, γύρω στο 48 % του εκλογικού σώματος. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα κι αν δεν είναι ακριβής ο αριθμός αυτός, το ποσοστό της αποχής είναι πολύ μεγάλο.
     Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα των δικαιουμένων να ψηφίσουν απέχουν από την ψηφοφορία για διαφόρους λόγους. Ο σπουδαιότερος λόγος για τον οποίο ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος δεν έχει πολιτική εκπροσώπηση είναι ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν τον εκφράζει και δεν τον εκπροσωπεί.
     Οι μισοί Έλληνες στην πραγματικότητα, στερούνται του δικαιώματος να εκλέγουν και να εκλέγονται, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμιά πολιτική ισχύ. Είναι θα λέγαμε οι παρίες της πολιτικής ζωής. Βρίσκονται κάτω και από την τελευταία τάξη του εκλογικού συστήματος.
     Κατ΄ αναλογίαν με τις κοινωνικές τάξεις, οι πολιτικές τάξεις διακρίνονται στις εξής πέντε τάξεις συν τους παρίες, οι οποίες, όπως είπαμε πιο πάνω, βρίσκονται κάτω από την τελευταία τάξη, χωρίς κανένα πολιτικό δικαίωμα.
      Πρώτη, είναι η τάξη που ασκεί την εξουσία. Δεύτερη είναι η τάξη που διαδέχεται την κυβερνώσα τάξη στην εξουσία. Τρίτη είναι η τάξη των ψηφοφόρων από ιδιοτέλεια. Τέταρτη είναι η τάξη των ψηφοφόρων από παράδοση και πέμπτη είναι η τάξη, η οποία θεωρητικά μόνον υπάρχει, των ψηφοφόρων από ιδεολογία.
      Κάτω από τίς τάξεις και εκτός συστήματος είναι οι μισοί Έλληνες, οι οποίοι στην πραγματικότητα στερούνται, όπως οι παρίες στις Ινδίες, από κάθε πολιτικό δικαίωμα και από κάθε πολιτική εκπροσώπηση.
     Για ποιο λόγο κανένας στο ισχύον πολιτικό σύστημα δεν εκπροσωπεί το μέγιστο αυτό ποστοστό των ψηφοφόρων χωρίς ψήφο; Δεν υπάρχει κανείς ευαίσθητος δέκτης που να ακούσει τα αιτήματα, τους πόθους και τις προσδοκίες των μισών Ελλήνων και να τους εκπροσωπήσει ή μήπως το εκλογικό σύστημα χρησιμοποιεί μεθόδους στις οποίες δεν είναι αρεστοί, αυτού του είδους οι ψηφοφόροι; Τί είδους είναι άραγε οι ψηφοφόροι που απέχουν;
      Όταν η Οδός δεν τηρείται στις πόλεις, λέει η Αγία Γραφή, οι άγιοι φεύγουν στην έρημο.Γνωρίζουν ότι όταν η Οδός δεν τηρείται μετατρέπεσαι σε πρόβατο, που το βόσκουν για να το αρμέξουν. Φεύγουν όλοι όπως δραπετεύει κανείς από μια φυλακή.
      Ένας φίλος, ο Κυριάκος, μου έστειλε από την Αθήνα, αυτό το μήνυμα: Υπάρχουν και αυτοί που ψηφίζουν μία παράταξη, για να μην βγει μία άλλη. Έχω ακούσει και αυτή την άποψη. Αυτή η κατηγορία νομίζω είναι ιδιόμορφη. Πιστεύω ότι άλλες φορες ανήκει στην Τρίτη τάξη και άλλες φορές στην Πέμπτη, με βάση το σύστημα ταξινόμησης που παρέθεσες.
      Ευχαριστώ τον φίλο Κυριάκο για την παρέμβασή του , που δείχνει ότι η αποχή, ενδιαφέρει τον κόσμο, κι ας μη μιλάει κανείς γι΄ αυτήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: