12.3.14

Περί υποχώρησης

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Ο σοφός νικάει υποχωρώντας". Η ρήση αυτή αποδίδεται στον αρχαίο σοφό της Κίνας Λάο Τσε. Ο Λάο Τσε ως υποχώρηση δεν εννοεί την παθητικότητα, την μοιρολατρία, τη δειλία, την έλλειψη ανδρείας, που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη αντίληψη περί υποχώρησης. Αυτή δεν είναι υποχώρηση, αλλά άτακτη φυγή.

Ο Λάο Τσε ως υποχώρηση εννοεί την  τακτική υποχώρηση,  στην οποία ο υποχωρών διατηρεί το ηθικό του και τις δυνάμεις του ανέγγιχτες, και αποκτά συνάμα με την τακτική υποχώρηση το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού του εχθρού.

Η υποχώρηση, λοιπόν,  είναι δύο ειδών: είναι η άτακτη φυγή, την οποία ο κόσμος ταυτίζει με την υποχώρηση και είναι και η τακτική υποχώρηση, που ο σύγχρονος κόσμος φαίνεται ότι την αγνοεί.

Γιατί ο σύγχρονος κόσμος αγνοεί την τακτική υποχώρηση και γιατί συγχέει την τακτική υποχώρηση με την άτακτη φυγή; Μήπως ο σύγχρονος κόσμος αποτελείται από δειλούς, μοιρολάτρες, παθητικούς, ενδοτικούς ανθρώπους, που εύκολα γίνονται δούλοι για να επιβιώσουν, γιατί δεν πιστεύουν στις πνευματικές αξίες; Οπωσδήποτε όχι. Απλώς η ανδρεία δεν προβάλλεται και προβάλλεται η παθητικότητα. Ο νοών νοείτω.

Η άτακτη φυγή είναι εγκατάλειψη της μάχης. Στην άτακτη φυγή ο υποχωρών εγκαταλείπει τον αγώνα και γυρίζοντας  τις πλάτες στον εχθρό , προσπαθεί να σωθεί με τη φυγή. Τέτοια άτακτη φυγή ζούμε στις μέρες μας.

Εδώ μας οδήγησε η αμφισβήτηση και η άρνηση των πνευματικών αξιών  στα τελευταία χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: