5.3.14

ΠΩΣ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΌ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ;

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

 Πώς να βγούμε από το σκοτάδι; Αν το σκοτάδι είναι από βλακεία ή από κακοήθεια, για να βγεις από αυτό  πρέπει να βάλεις τους βλάκες και τους κακοήθεις να νηστέψουν, ώστε να μην έχουν δύναμη να επιβάλουν το σκοτάδι.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείς, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, να ελευθερωθείς από τα πάθη. Για να ελευθερωθείς από τα πάθη να μην τα τρέφεις για να είναι αδύνατα και να τα ελέγχεις εσύ , αντί να σε ελέγχουν εκείνα και να σ' έχουν δούλο τους.

Τα ερωτήματα είναι τα εξής: Πρώτον , με ποιο τρόπο δε δίνεις τροφή στα πάθη και δεύτερον πώς βάζεις τους βλάκες και τους κακοήθεις να νηστέψουν; Πώς γίνεται νηστεία με το ζόρι; Οι Νινευίτες νήστεψαν με τη θέλησή τους. Πώς θα κάνεις κάποιον να νηστέψει αν δεν του αρέσει να νηστεύει και να τρέφεται λιτά;

Θα τους κάνεις να νηστέψουν αν προβληθούν στην πολιτική σκηνή πρόσωπα τα οποία έχουν διακριθεί ως δημιουργικοί άνθρωποι και έχουν αναγνωριστεί από την προσφορά τους στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην Τέχνη, στον πολιτισμό, που ζουν λιτά χωρίς να τους ενδιαφέρει η καλοπέραση, η διασκέδαση ή ο πλουτισμός.

Υπάρχουν τέτοια πρότυπα δημιουργικών ανθρώπων. Είναι οι άγιοι κι οι πατέρες της Εκκλησίας. Είναι οι αληθινοί καλλιτέχνες και οι αληθινοί ερευνητές επιστήμονες. Όλοι αυτοί έχουν το νου τους στην διακονία των άλλων, σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού, "δεν ήρθα να διακονηθώ, αλλά να διακονήσω".

Ένα τελευταίο ερώτημα είναι το εξής: Με ποιο τρόπο κυβερνούν οι δημιουργικοί άνθρωποι, ώστε να είναι οι πολίτες, όπως λέει ο Πλάτων, ευτυχισμένοι;

Πιστεύω ότι ο τρόπος που κυβερνούν οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι ο τρόπος μέσω δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Πώς να βγούμε από το σκοτάδι; "Η νύχτα αυτού του κόσμου , γράφει στο βιβλίο του "Ο Καινούριος 'Ανθρωπος" , ο Τόμας Μέρτον, είναι η σύγχυση, η ρουτίνα, η μετριότητα και η νωθρότητα της καθημερινής ζωής και οι πειρασμοί της.Όταν ο Χριστός μας λέει ότι η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα είναι βασικό καθήκον του χριστιανού, μας λέει, μ΄ άλλα λόγια, ότι πρέπει να διατηρούμε την ελευθερία μας σε κατάσταση επαγρύπνησης, έτοιμη να ξεπεράσει σε κάθε στιγμή την αποβλακωτική συμβατικότητα της συνηθισμένης καθημερινής ζωής, με αποφάσεις μας που στερεώνουν την εσωτερική πνευματική μας ταυτότητα παιδιών του Θεού." Πώς διατηρούμε την ελευθερία μας σε κατάσταση επαγρύπνησης;

Ο Τόμας Μέρτον όταν έγραφε το βιβλίο του,  δεν είχε υπόψη του, βέβαια, την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί το βιβλίο του αυτό γράφτηκε πολλά χρόνια πριν. Τα λόγια του όμως αυτά μιλούν στην καρδιά μας, γιατί όλους τους Έλληνες αυτόν τον καιρό, τους βασανίζει το ίδιο ερώτημα: Πώς θα βγούμε από το σκοτάδι. Αυτός είναι και ο τίτλος που βάζει ο Μέρτον στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Καλός Τύπος".








Δεν υπάρχουν σχόλια: