16.4.11

Άγγελοι


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Ιησούς έζησε 40 ημέρες στην έρημο ανάμεσα στα θηρία υπηρετούμενος υπό των αγγέλων. Τί είναι άγγελοι; Είναι ορατοί στους ανθρώπους ή είναι αόρατοι; Τι μορφή έχουν;

Οι άγγελοι διακονούσαν τον άνθρωπο Ιησού, άρα οι άγγελοι υπηρετούν τους ανθρώπους. Επίσης το ότι ο άνθρωπος Ιησούς μίλησε με τον άγγελο Σατανά σημαίνει ότι οι άγγελοι έχουν μορφή, για να βλέπονται και λαλιά, για να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους ανθρώπους, που υπηρετούν.

Για να συγκεντρώσει κανείς τα στοιχεία αυτά για την ταυτότητα των αγγέλων πρέπει να ανατρέξει στις πηγές: κυρίως στην Αγία Γραφή, στα Πατερικά κείμενα και στις διηγήσεις των ασκητικών γερόντων, οι οποίες περιλαμβάνονται στα διάφορα Γεροντικά βιβλία.

Στην Αγία Γραφή οι άγγελοι περιγράφονται ως πνευματικά όντα μεγάλης ισχύος που στέκονται μπροστά στο Θεό και τον υπηρετούν και ότι ενδιαφέρονται για την ευημερία και τη σωτηρία των ανθρώπων. Κάποιους από αυτούς οι οποίοι εξέπεσαν απ' την αποστολή τους, ο Θεός τους εξαπέστειλε στην άβυσσο. Αυτοί προς διάκρισιν απ' τους αγαθούς αγγέλους ονομάστηκαν διάβολοι, δαίμονες, πειρασμοί κ.λπ.

Στην Αγία Γραφή όταν αναφέρεται συνάντηση ανθρώπου με άγγελο σημειώνει ότι ο άνθρωπος αισθάνεται φόβο θανάτου. Ήταν γενική η πεποίθηση, ότι ο άνθρωπος που θα δη άγγελο, θα πεθάνει. Γι' αυτό και οι άγγελοι, όταν εμφανίζονται σε ανθρώπους τους καθησυχάζουν. Τα πρώτα λόγια τους είναι πάντοτε: «μη φοβάσαι».

Από τις αναφορές αυτές συμπεραίνουμε ότι οι άγγελοι, είναι ορατοί απ' τους ανθρώπους και ότι η μορφή τους είναι μορφή ανθρώπου. Ότι έχουν ανθρώπινη μορφή οι άγγελοι φαίνεται και από το γεγονός ότι όσους αναφέρει η Αγία Γραφή ότι μίλησαν με αγγέλους, απευθύνθηκαν σ' αυτούς με την προσφώνηση: «κύριε».

Ο Άγιος Πέτρος ο Δαμασκηνός αναφέρεται στους αγγέλους στη Φιλοκαλία. Παραθέτουμε σε πρόχειρη μετάφραση την πρώτη παράγραφο απ' το κεφάλαιο με τον τίτλο «Τα πάντα προς το συμφέρον μας εποίησε ο Θεός»: «Διότι πάντα τα όντα προς ωφέλειαν ημών ο Θεός εποίησεν. Οι άγγελοι μας φυλάγουν και μας διδάσκουν και οι δαίμονες μας πειράζουν για να γινόμαστε ταπεινοί και να καταφεύγουμε στο Θεό».

Απ' την Ευχή, τέλος, προς τον Άγιο άγγελο φύλακα της του ανθρώπου ζωής (βλ. Μικρό Απόδειπνο), προκύπτει ότι κάθε άνθρωπος έχει τον προσωπικό φύλακα, οδηγό και υποστηρικτή της ζωής του, ο οποίος αναγκαστικά γίνεται μάρτυρας όλων των αθλιοτήτων του προστατευομένου του. Γι' αυτό η Ευχή αποτελεί και αίτηση συγνώμης για όλα όσα εξαιτίας μας υποφέρει ο Φύλακας Άγγελός μας.

Ετικέτες:

Η μορφή των αγγέλων, η αποστολή των αγγέλων, η φύλακας άγγελος


Δεν υπάρχουν σχόλια: