7.10.17

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

         Δαίμονες για την Επιστήμη δεν υπάρχουν. Η Επιστήμη , λέγοντας ότι δεν υπάρχουν δαίμονες, εννοεί προφανώς τους "καλικατζάρους" της λαϊκής φαντασίας. Γιατί, ναι μεν δεν υπάρχουν δαίμονες, όπως τους ιστορούν οι απλοί αγιογράφοι, αλλά η ουσία τους υπάρχει και για την Επιστήμη. Να πως ονομάζει στην επιστημονική γλώσσα η Επιστήμη τους δαίμονες: Πρόκειται για ψυχικές και πνευματικές καταστάσεις (οντότητες, λέει Χριστιανική Διδασκαλία, το ίδιο είναι), οι οποίες καταλαμβάνουν τον άνθρωπο και δρουν μέσα του αυτόνομα δεσμεύοντας την ελευθερία του.
       Ο Στέργιος ήταν ακέραιος ως χαρακτήρας. Δεν αγαπούσε την υποκρισία. Ήθελε να εκφράζει τον εαυτό του, όπως ήταν.Θαύμαζα την ειλικρίνειά του και το θάρρος του. Μια φορά τον ρώτησα, γιατί μ' έκανε εντύπωση, πως ένας τόσο σπουδαίος χαρακτήρας, να μην μπορεί να κόψει το κάπνισμα. -             Πώς γίνεται να καπνίζεις, τον ρώτησα. Δεν πιστεύω ότι δεν έχεις τη δύναμη , να κόψεις αυτή την συνήθεια. -Ταϊζω τον δαίμονα, απάντησε. Αν δεν του δώσω κάτι , θα με κατασπαράξει. Τα λόγια αυτά του καλού μου φίλου, που τώρα είναι στον ουρανό και προσεύχεται για μας, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ.
      Ο λόγος που δεν θα τα ξεχάσω ποτέ , είναι ότι κάπως έτσι είμαι κι εγώ. Κάπως έτσι καταλαβαίνω τα παρακάτω λόγια του Παύλου "ου γαρ επαισχύνομαι το Ευαγγέλιον του Χριστού. δύναμις γαρ Θεού εστιν εις σωτηρίαν παντί τω πιστεύοντι. (...) Ο δε δίκαιος εκ πίστεως ζήσεται."
       Γιατί να ντραπεί το Ευαγγέλιον ο Απόστολος Παύλος; Μήπως γιατί ακόμα και αυτός δεν αγνοεί την αμαρτωλότητά του; "Χαίρετε και αγαλλιάσθε , ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς. ούτω γαρ εδίωξαν τους Προφήτας τους προ υμών."
Μήπως τα πάθη μας είναι οι διώκτες μας; Η πάλη με τους δαίμονες;

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: