12.10.17

ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΑΠΩΘΗΣΗ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Η Εγρήγορση ήταν η Παράδοση αυτού του λαού, που χάνει την κρατική του υπόσταση και που κινδυνεύει να χάσει και τον τόπο του. Ο λαός αυτός δεν ζούσε για να ξεχνάει αλλά για να θυμάται. Δείτε τώρα στην καθημερινή ζωή, αν υπάρχουν έστω και ίχνη αυτής της Παράδοσης. Τα ζώα ευτυχώς θα διατηρήσουν την Εγρήγορση, όταν οι άνθρωποι την χάσουν εντελώς. Δείτε στα βιβλιοπωλεία, αν υπάρχει έστω και ένα βιβλίο για την Εγρήγορση. Εμείς , είπε ο Θεοδωράκης κάποτε , καλά το είπε, δεν γράφουμε μουσική, για να ξεχάσουμε, αλλά για να θυμηθούμε. Γράφοντας μουσική για να θυμηθούμε μελοποίησε το ΆξιονΕστί, του Ελύτη. "Αμαρτία μου , νά 'χα και γώ μιαν αγάπη/Μακρινή μητέρα, ρόδο μου, ρόδο αμάραντο."
      " Του ούνου μάρτζινε", έιπε κάποτε μια ηλικιωμένη βλάχα στην Σμίξη. Αυτό είναι το πολυτιμότερο, να μένεις σε μια γωνιά και να θυμάσαι το Θεό. 'Ετσι εξέφρασε μέσα από την καρδιά της την Νηπτικη Παράδοση της Ορθοδοξίας. Η βασιλεία των ουρανών εντός υμών εστί", είπε ο Κύριος. Πώς να μην το πει η ηλικιωμένη βλάχα, όταν έβλεπε την διαρκή Εγρήγορση ακόμα και στα ζώα;
       Η πεμπτουσία της Ορθοδοξίας είναι η Εγρήγορση ή αλλιώς Νήψη. Στην Εγρήγορση αναφέρεται ο στίχος του Εθνικού μας Ποιητή «Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου".
      Το αντίθετο της Εγρήγορσης ή της Νήψης είναι η απώθηση. ΟΙ Πατέρες της Εκκλησίας περιγράφουν την απώθηση με διαφόρους τρόπους. Στην Απώθηση αναφέρονται τα λόγια «Νους σκεδανύμενος επί τα έξω θηριώδης ή δαιμονιώδης εστί.».
     Όταν η αναζήτηση της διασκέδασης γίνεται επιστήμη,, γράφει στο βιβλίο του «Το θάρρος της υπάρξεως» ο Πωλ Ντίλιχ, ο άνθρωπος φοβάται να υπάρξει.
    Οι Ερυθρόδερμοι ονομάζουν την κάθε εποχή από το στοιχείο που μπορεί να την καταστρέψει. Οι Ερυθρόδερμοι θεωρούν το φόβο να υπάρχεις, ως στοιχείο που μπορεί να καταστρέψει τον πολιτισμό μιας εποχής και ονομάζουν την εποχή, που μπορεί να την καταστρέψει ο φόβος της ύπαρξης , «ίχνη του ανέμου».
Μια ιδέα της απώθησης επίσης αποδίδει με σκωπτική διάθεση η λαϊκή ρήση «φύγε κακό απ΄ τα μάτια μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: