29.10.17

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

   Όταν κάνουμε τα ίδια πράγματα, με τον ίδιο τρόπο, στο τέλος χάνουν το νόημά τους. Οι αρχαίοι τραγικοί για να σπάσουν την μονοτονία του τραγικού,χρησιμοποιούσαν το χιούμορ, για να μην κουραστεί ο θεατής με την συνεχή ένταση των τραγικών γεγονότων. Κι ο Όμηρος είχε ένα κωμικό πρόσωπο τον Θυέρστη, για να μην κουράζει η ένταση του πολέμου.
     Δυο σύγχρονοι Αμερικανοί συγγραφείς ο Ρόμπερτ Λαξ και ο Τόμας Μέρτον συνδέονταν με στενή φιλία πολλά χρόνια. Διαβάζοντας την αλληλογραφία τους βλέπει κανείς την προσπάθειά τους να αποφύγουν την ρουτίνα με το χιούμορ.
      Το πρόβλημα της μονοτονίας και της μηχανικής επανάληψης αντιμετώπισε και ο Θεός στη Δημιουργία Του, και βλέπουμε στη Φύση την ποικιλία παντού, ώστε τίποτε να μην επαναλαμβάνεται. Τίποτε δεν είναι ίδιο, ούτε δυο σταγόνες νερού. 
     Τώρα με την πληθώρα των μηχανών που μπαίνουν στη ζωή μας, η ανάγκη για ποικιλία γίνεται μεγαλύτερη. Ο μηχανικός τρόπος ζωής οδηγεί στην αδιαφορία και στον ύπνο. Η σπουδαιότερη Εντολή, η οποία αποτελεί την πεμπτουσία του Ορθόδοξου Δρόμου είναι η Εγρήγορση. Οι Μαθητές του Ιησού στο δρόμο προς την Εμμαούς δεν γνώρισαν τον Ιησού, παρά μόνο όταν έφυγε. "Δεν καιγόταν η καρδιά μας" είπαν "που ήταν ανάμεσά μας και δεν τον γνωρίσαμε". Ο Κύριος συχνά εφιστούσε την προσοχή στο να αποφεύγουμε την μηχανική επανάληψη; Αυτό σημαίνουν τα λόγια Του, ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω. Να μην ακούμε μηχανικά. Το ίδιο λένε κι οι προφήτες. Ότι ο λαός τείνει να ζει μηχανικά. Η καρδιά χάνει την ευαισθησία της. Έχουμε μάτια να βλέπουμε και δεν βλέπουμε. Αυτιά να ακούμε και δεν ακούμε. Η Ορθοδοξία τονίζει την μεγάλη αξία που έχει η επίγνωση και η εγρήγορση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: