30.10.17

ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΑΠΑΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Ντοστογιέφσκι λέει ότι η κόλαση είναι να μην μπορείς να αγαπήσεις; Γιατί δεν μπορούμε να αγαπήσουμε. Πώς είναι η κόλαση; Στην κόλαση αυτό που βασανίζει τους κολασμένους είναι η αδυναμία να επικοινωνήσουν. Βλέπει ο ένας την πλάτη του άλλου και δεν βλέπει ΄΄η μάλλον δεν θέλει να βλέπει κανείς το πρόσωπο και τα μάτια του άλλου που εκφράζουν την ψυχή του και τα σισθήματα της χαράς ιδίως και τα άλλα αισθήματα. Η Κόλαση είναι ο χώρος που δεν νιώθεις ότι κάποιος χαίρεται από σένα. Η χαρά σου δεν μπορεί να μεταδοθεί στον άλλον.
Είναι σχεδόν όπως η ζωή μας τώρα, που κανένας δεν θέλει να κοιτάξει στα μάτια σου. Αυτό όμως είναι η μοναξιά των νεκρών. Να πώς το λέει ο Λόρκα: "Κανένας δεν θα θελήσει να κοιτάξει στα μάτια σου, γιατί έχεις πεθάνει σαν όλου τους πεθαμένους, που λησμονιούνται σε ένα σωρό από σκυλιά σβησμένα"
Ξεχάσαμε την αγάπη. Δεν την προσέχουμε και δεν δίνουμε σημασία. Να διαβάστε τον Ηλίθιο, να δείτε πώς από τότε ακόμα, οι άνθρωποι δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Ο Πρίγκιπας Μύσκιν ήταν ο μόνος που ένιωθε αληθινά αισθήματα και γι΄ αυτόν τον θεωρούσαν ηλίθιο. Ο Νοστογιέφσκι έγραψε τον Ηλίθιο, για να φέρει το πρόσωπο του Ιησού στη σύγχρονη εποχή.
Η αγάπη τώρα είναι συναισθηματική και μοιάζει όπως τρως ένα γλύκισμα και βέβαια δεν διανοείσαι ότι νιώθουν κι οι άλλοι την γλύκα που νιώθεις εσύ. Στην χαρά όμως την αισθητική, της μουσικής π.χ. όταν την μοιράζεσαι με άλλους γίνεται πιο μεγάλη. Να μην παραμελούμε τον καλλιτέχνη μέσα μας, αν δεν θέλουμε να γεράσουμε γρήγορα και να πικραθούμε στην μοναξιά μας..
Ένας φίλος μου είπε μια φορά, πως όταν έχασε τον πατέρα του, έχασε τον μοναδικό άνθρωπο που θα χαιρόταν όταν τον έβλεπε στο δρόμο και θα έλεγε , αυτός είναι ο γιος μου. Στην |Ανατολή παρομοιάζουν την χαρά της φώτισης , με την χαρά να δεις τον πατέρα σου ξαφνικά στο δρόμο, αλλά εγώ θα έλεγα με τη χαρά αυτών που αγαπάς και σε αγαπάνε.
Μια καινούρια αποστολή για τον καθένα μας την δύσκολη αυτή εποχή είναι να δώσει αξία στην αγάπη και γενικά να εργαστεί για να ξαναβρούν τα πράγματα την έννοιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: