22.10.17

Ο ΗΧΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

  Οι ήχοι έχουν τεράστια δύναμη. Ο Πλάτων έλεγε, δώστε μου τους ήχους και πάρετε τους νόμους. Με τους ήχους
 μπορούμε να δημιουργήσουμε ανώτερο πολιτισμό ή να τον καταστρέψουμε τον πολιτισμό μας. Η εποχή μας θα
 μπορούσε να ονομαστεί "εποχή των ήχων". Ο θόρυβος σήμερα είναι το πρόσωπο του "Θηρίου" της Αποκαλύψεως. 
Τόση καταστροφική δύναμη έχουν οι ήχοι.
Οσον αφορά στη σημασία της φωνής μας, , ο ήχος της φωνής μας εκφράζει περισσότερο από ό,τι μας εκφράζουν τα λόγια μας. Τα ζώα μας καταλαβαίνουν απ΄ τη φωνή. Κι εμείς μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί τους με τη φωνή μας, χωρίς λόγια. Όταν μιλάμε στα ζώα, δεν τους ενδιαφέρουν τα λόγια, αλλά ο ήχος της φωνής μας στα λόγια που τους λέμε. Άλλωστε είναι ελάχιστες οι λέξεις που καταλαβαίνουν το νόημά τους.
Αν μιλήσουμε άγρια στη γάτα μας καλώντας την να φάει, νομίζω ότι δεν θά 'ρθει να φάει. Να λείπει το βύσινο, θα πει στον εαυτό της με τον τρόπο που μιλάνε στον εαυτό τους τα ζώα. Νομίζω δεν μιλάνε ποτέ στον εαυτό τους. Η νοημοσύνη τους είναι στραμμένη προς τα έξω. Μόνο συναισθήματα νιώθουν για την εσωτερική τους ζωή, χαράς, λύπης, φόβου, οργής κ.α.
Αυτό ισχύει και στους ανθρώπους. Καταλαβαίνουμε την ειλικρίνεια ή την υποκρισία από τον ήχο της φωνής. Μπορεί να βρίζει κανείς με το...γάντι. Να βλέπατε πώς ήταν η φωνή της γιαγιάς μου, όταν καλούσε τις κότες ή όταν τις έδιωχνε από τα λάχανα στο κήπο. "Αειντε να δούμε". Έτσι τις φοβέριζε. Αλλά όταν τις καλούσε να τις ταϊσει ήταν όλο γλύκα η φωνή της. "πουλ, πουλ.πουλ". 
Οι πιο επιβλητικές φωνές είναι οι βαθειές φωνές, τόσο οι αντρικές όσο κι οι γυναικείες. Γιατί θαρρείτε είναι το λιοντάρι ο βασιλεύς των ζώων; Από την βαθιά φωνή του είναι Φαντασθείτε ένα λιοντάρι να βγάλει μια ψιλή φωνή!
Μια φορά στην ορεινή κωμόπολη Δεσκάτης Γρεβενών, πήγα σε μια κηδεία κτηνοτρόφου, όπου μοιρολογούσαν άντρες κτηνοτρόφοι. Θαρρούσες ότι είναι ομηρικοί ήρωες που μοιρολούν τον Αχιλλέα! Τέτοια μεγαλοπρέπεια!
Ο ήχος χαρακτηρίζει όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και ολόκληρη την εποχή. Βγάλτε τους σημερινούς ήχους και θα δείτε ότι δεν άλλαξε τίποτε από την εποχή του Ομήρου. 
Στην σύγχρονη εποχή οι ήχοι είναι θηριώδεις και μπορούν να καταστρέψουν τον πολιτισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: