9.2.12

Η ολιγαρχία καταδιώκει την Εκκλησία

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

      Γιατί η ολιγαρχία καταδιώκει την Εκκλησία του Χριστού; Τί σχέση έχει η Διδασκαλία του Χριστού με τους άρχοντες; Γιατί οι άρχοντες καταδιώκουν την Εκκλησία; Ο Χριστός δίδαξε ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων, ότι όλοι   είναι ισότιμοι μπροστά στο Θεό. Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης.
      Αυτή είναι η αιτία που οι λίγοι καταδιώκουν την Εκκλησία, το ότι θέλουν να ξεχωρίζουν από τους πολλούς. Οι άρχοντες, οι λίγοι, εκείνοι που θέλουν να ξεχωρίζουν από τους πολλούς και να βρίσκονται πάνω από αυτούς,  δεν συμπαθούν αυτή τη διδασκαλία και το Χριστό, που την δίδαξε.  "Οι άρχοντες κατεξουσιάζουν τους λαούς".
      Κατά τη Χριστιανική Διδασκαλία ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο τρία αξιώματα, του προφήτη, του ιερέως και του βασιλέως.   Τα τρία αυτά αξιώματα είναι και τα τρία στάδια στην πορεία του πνευματικού δρόμου, το στάδιο της γνώσεως και της τηρήσεως των Εντολών (Κάθαρση), το στάδιο του φωτισμού και της λατρείας του Θεού (φώτιση) και το στάδιο της κυριαρχίας των παθών, της απάθειας και της ένωσης με το Θεό (Θέωση).
      Με αυτά τα χαρίσματα  είναι αδιανόητο να θέλουν κάποιοι να κατεξουσιάζουν τους άλλους, αντί να υπηρετούν τους άλλους. Δεν ήρθα να με υπηρετήσουν, αλλά να υπηρετήσω, είπε ο Κύριος. Αυτό είναι το αληθινό πρότυπο κάθε ανθρώπου είτε του άρχοντος  είτε του απλού πολίτη.  Οι άρχοντες με την πρόφαση ότι υπηρετούν κατεξουσιάζουν τους λαούς.  Στην ιαπωνική παράδοση "μπουσίντο", αξία είχε  να ζει κανείς και να πεθαίνει για τον άρχοντα!
     Στην αληθινή δημοκρατία κάθε πολίτης αυτοπεριορίζεται. Στην ολιγαρχία οι λίγοι  ( οι άρχοντες) καταδυναστεύουν  τους πολλούς. Η  ολιγαρχία καταδιώκει την Εκκλησία.
        

Δεν υπάρχουν σχόλια: