5.4.21

Το πάθημα του Κομφούκιου

 

Στο βιβλίο "Έξω η στενοχώρια" ο συγγραφέας περιγράφει κάποιον που του άρεσε να είναι πνεύμα αντιλογίας. Αυτός , λοιπόν, ο τύπος, έδωσε κάποτε εξετάσεις για να τον προσλάβουν κάπου και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της επιτροπής.
Δεν μπόρεσε όμως να κρατηθεί και κάποια στιγμή είπε σε ένα μέλος της επιτροπής, "κάνετε λάθος".
Ο άνθρωπος αυτός απορρίφθηκε παμψηφεί, παρόλο που απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις που του έκανε η επιτροπή
Τί θα μπορούσε άραγε να κάνει , με το λάθος; Κατ' αρχήν δεν ήταν υποχρεωμένος να αναδείξει το λάθος. Στο Ευαγγέλιο πηγαίνει κάποιος στον Ιησού και του ζητεί τη γνώμη του για ένα θέμα που είχε με τον αδελφό του. Ο Ιησούς του είπε; Ποιός με διόρισε δικαστή σας;
Όταν διαβάζουμε κάποιο κείμενο και δεν συμφωνούμε, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το διαβάσουμε και πολύ λιγότερο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τη διαφωνία μας, εκτος αν μας ζητηθεί και πάλι, πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη προσοχή. Αλλιώς δεν θα ζητούν οι φιλοι την παρέα μας.
Η μητέρα μου μας συμβούλευε να λεμε "Καλογιάννη" , να μη λέμε"Κακογιάννη". Το ίδιο λέει το Ευαγγέλιο, "ευλογείτε και μην καταράσθε". Η ζάχαρη δεν είναι καλή ως τροφή, αλλά στα λόγια είναι καλή.Το μωρό, αν δεν το χαΪδέψουν μαραζώνει. Τα λόγια μου, λέει η Γραφή πέφρει "ως όμβρος επ΄άγρωστιν και ως νιφετός επί χόρτον." Δηλαδή τα λόγια του πέφτουν απαλά σαν τη βροχή επάνω στη χλόη και σαν το χιόνι επάνω στο χορτάρι.
Μια φορά ο Κομφούκιος πήγε να συμβουλέψει έναν αρχιληστή, να μην κάνει ληστείες κι αντί ο αρχιληστής να τον ακούσει παρά λίγο να του κόψει το λαιμό. Όταν ο Κομφούκιος απομακρύνθηκε από το λημέρι του αρχιληστή, είπε στον εαυτό του: "Τί ήθελα να πάω να με καυτηριάσει, αφού δεν χρειαζόμουνα καυτηρίασμα

Μόσχος Λαγκουβάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: