28.4.21

Συγκέντρωση λογισμών

Διαβάζουμε στα βιβλία για πολλά πράγματα, αλλά αν δεν έχουμε εμπειρία όλων αυτών, δεν μας ωφελούν οι γνώσεις.

Τι σημαίνουν π.χ. τα λόγια ο εχθρός δεν μπορεί να βλάψει αυτόν που συγκεντρώνει τους λογισμούς του στον εγκέφαλο; Τι είναι συγκέντρωση των λογισμών στον εγκέφαλο; Πώς μπορούμε να συγκεντρώνουμε τις σκέψεις μας για διάφορα πράγματα στον εγκέφαλο; Όταν οι σκέψεις μας δεν βρίσκονται στη θέση που είναι για τις σκέψεις, δηλαδή στον εγκέφαλο, που πηγαίνουν οι σκέψεις; Οι σκέψεις που δεν είναι στη θέση τους, κατεβαίνουν στην καρδιά που είναι ο ναός του Θεού. Στους ναούς δεν έχουν θέση οι συζητήσεις κι οι διαφορές. ΟΙ ναοί είναι για να ευλογούμε το Θεό και για να προσευχόμαστε.
Να συγκεντρώνουμε τις σκέψεις στον εγκέφαλο σημαίνει να αφήνουμε τις σκέψεις να είναι σκέψεις. Το να αφήνεις τις σκέψεις σου να είναι σκέψεις, ο ποιητής Ρόμπερτ Λαξ, το έλεγε με τον ποιητικό τρόπο ως εξής: «Να μην κυνηγάς την ειρήνη. Να την αφήνεις να σε κυνηγάει εκείνη.» Κυνηγώ την ειρήνη σημαίνει βάζω σκέψεις για την ειρήνη στην καρδιά. Ενώ αφήνω την ειρήνη να με κυνηγάει, σημαίνει έχω ειρήνη στην καρδιά, δεν έχω σκέψεις για την ειρήνη, διότι έχω την ίδια την ειρήνη στην καρδιά μου.
Η αρρώστια των θρησκειών είναι το κυνήγι της ευδαιμονίας. Δηλαδή το να θεωρείς ότι οι σκέψεις σου για το Θεό είναι ο Θεός ή ότι οι σκέψεις για την ειρήνη είναι ειρήνη. Η Εκκλησία δεν είναι θρησκεία. Είναι θεραπεία της αρρώστιας των θρησκειών. (Ι.Ρωμανίδης)
Όλα αυτά που γράφω είναι θεωρητικά. Στην πράξη μόνο οι άγιοι ξέρουν, διότι δεν γράφουν ούτε μία σειρά, πριν την εφαρμόσουν στην πλάτη τους. Κι οι άγιοι μας λένε, να προσέχουμε τα λόγια της ευχής.
Μόσχος Λαγκουβάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: